BBI Zweden
Wintersport in Zweden - Åre
Wintersport in Zweden - Åre. Foto: Niclas Vestefjell
Wintersport in Zweden - Agnäsbacken
Wintersport in Zweden - Agnäsbacken
Wintersport in Zweden - Dundret
Wintersport in Zweden - Dundret. Foto: Staffan Widstrand
Wintersport in Zweden - Riksgränsen
Wintersport in Zweden - Riksgränsen
Wintersport in Zweden - Åre Wintersport in Zweden - Agnäsbacken Wintersport in Zweden - Dundret Wintersport in Zweden - Riksgränsen

Wintersport in Zweden

Zweden is een wintersportland bij uitstek: de ijshockeyers zijn vele malen wereld- en olympisch kampioen geweest, langlaufen en biathlon trekken iedere winter weer enthousiast publiek, en voor schaatstochten kun je er ook prima terecht. Maar Zweden als bestemming mag ook zeker niet worden overgeslagen voor een skivakantie.

Scandinavische bergen bieden ook uitstekende mogelijkheden voor ski-, snowboard en sneeuwscootervakanties. Riksgränsen in het noorden ligt op de grens met Noorwegen. De grens ligt midden op de piste, dus hier kun je zigzaggend van land naar land afdalen! Op 30 april, wanneer de Zweden met zang, dans en vreugdevuren de lente inluiden, zie je veel wintersporters met zwemkleding op de lange latten of de boards staan; de lucht is aangenaam warm en de sneeuw nog koud genoeg!

Skigebieden en pistes in Zweden

In het zuiden ligt Hemavan/Tärnaby, waar verschillende Zweedse wintertopsporters zoals Anja Pärson en Jens Bygmark duizenden trainingsuren hebben gemaakt. Ook investeren sport-iconen zoals Ingemar Stenmark er in de infrastructuur door oa vakantiedorpen te laten bouwen. In midden Zweden liggen de populaire bestemmingen Åre, Sälen en Idre. Deze zijn met de auto binnen niet al te lange tijd vanaf Stockholm te bereiken. Hier wordt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw een heus wintersportgevoel opgewekt; eerst door investeringen van de overheid en de laatste decennia vooral door grotere internationale bedrijven. Er zijn vele studies gedaan naar de speciale lifestyle van deze plaatsen, die vooral op jongeren en rijkere een bijzondere aantrekkingskracht heeft. Voor een dagje skiën met de kleintjes kan je ook prima terecht in de kleinere plaatsen dichter bij Nederland; Romme Alpin en Ånnaboda (bij Örebro) zijn hier enkele voorbeelden van.

Prijsniveau

In Scandinavië betaal je vaak voor pakketten, zo ook in Zweden. Een lunch voor bijvoorbeeld 11 euro lijkt duur, maar er wordt behalve de hoofdmaaltijd ook standaard brood, sla en twee koppen koffie bij aangeboden. Een goede pizza heb je al voor 6 euro en de huur van uitrusting en benodigdheden is vaak best betaalbaar. Zweden is lid van de EU maar heeft de Zweedse Kroon behouden. Voor honderd Euro krijg je meestal tussen de 900 en 1000 Zweedse kronen.

Après-ski in Zweden

Après-ski wordt in Scandinavië vaak After-ski genoemd. De grootste maaltijd van de dag is in Zweden de lunch, waar men al gauw een uur voor uittrekt. In Noorwegen is de lunch meer als in Nederland: een boterham. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de middag en het avond-eten, maar in heel Scandinavië weet men er wel wat van te maken. Lokale live muziek is geen uitzondering, en na een biertje of ander versnapering zijn de letters å, ä en ö niet meer zo moeilijk uit te spreken. Zweden doet zelfs z’n best om het meest gerenommeerde culinaire land van Europa te worden!

Vervoer & Bereikbaarheid

Hemavan/Tärnaby heeft een kleine luchthaven met een directe reguliere verbinding met Stockholm. Åre/Östersund is ook vanaf Stockholm met het vliegtuig te bereiken en er zijn regelmatig (seizoensgebonden) verbindingen met bijvoorbeeld Schiphol. Naar bijvoorbeeld Åre gaan ook goede en gezellige nachttreinen of -bussen. Voor de minder bekende oorden is de auto een alternatief, maar denk er wel aan dat winterbanden (spikes) verplicht zijn van 1 november tot 30 maart.

Met de trein op wintersport naar Zweden: Interrail
Met het vliegtuig op wintersport naar Zweden: Transavia

Provincies in Zweden

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: