Wintersport in Finland

Wintersport Finland
Wintersport Finland - Saariselkä

Finland is nog steeds razend populair als ‘nieuwe’ wintersportbestemming in Europa. Dat komt door de rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Fins Lapland, waardoor je al met 2,5 uur vliegen in de Finse sneeuw staat. Nergens in Europa ligt er gedurende het jaar meer sneeuw dan in Finland.

Je vindt in Finland enkele skigebieden van redelijk formaat, waarbij 40 tot 60 kilometers aan pistes wordt gehaald. Verwacht in Finland geen hoge bergen maar meer een glooiend landschap, waarbij er vaak 1 of 2 flinke heuvels uitsteken boven het redelijk vlakke landschap. De winters beginnen vroeg (rond oktober) en duren vaak lang (tot in mei).

Er zijn tal van andere winterse activiteiten naast skiën en snowboarden, zoals; sneeuwsafari’s, noorderlicht safari, schaatsen, ijsvissen, langlaufen en huskysledetochten. Slapen in een iglo met boven je het schouwspel van het noorderlicht maakt je wintersportvakantie tot een onvergetelijke ervaring! De grootste en belangrijkste skigebieden in Finland zijn Ylläs en Levi. Dit zijn gezellige dorpen, met veel horeca, excursie mogelijkheden en leuke skigebieden.

Skigebieden en pistes in Finland

De skigebieden in Fins Lapland verschillen niet veel van elkaar. Behalve dan in het totaal aantal kilometers aan pistes tussen de verschillende skigebieden. Het landschap is vaak hetzelfde; witte vlaktes, bevroren meren en her en der een puist met pistes die met kop en schouders overal over uit steekt. De skigebieden zelf zijn niet zeer uitdagend. De meeste pistes zijn vrij vlak en dus prima geschikt voor de minder gevorderde wintersporter.

Prijsniveau

Het prijsniveau in heel Scandinavië en dus ook in Finland ligt vele malen hoger dan je gewent ben in de Alpenlanden. Voor een biertje bij de pizzeria betaal je al gauw € 7,50 en ook de standaard boodschappen / levensmiddelen zijn een stuk duurder dan in de overige Europese bestemmingen. De skipassen, de skihuur en de kleding daarentegen is redelijk vergelijkbaar met de skigebieden in de Alpen. Het prijsniveau hiervan ligt wel iets hoger, maar dat is in schril contrast met het prijsniveau in de horeca en supermarkten.

Après-ski in Finland

Aan après-ski wordt in Finland bijna niet gedaan. Sowieso vind je in de kleinere skigebieden nauwelijks barretjes, maar ook in de grotere skigebieden leeft après-ski niet enorm. Wanneer je naar Lapland gaat, sluit je de winterse dag af met een heerlijke maaltijd van één van de prima plaatselijke gerechten en drink een lekker glas wijn. Dat volstaat toch ook prima?

Vervoer & Bereikbaarheid

Met de auto naar de skigebieden in Finland is een flinke onderneming. Wanneer je dit van plan bent trek dan zeker 2 dagen, maar eigen 3 reisdagen uit voor je trip. Hetzelfde geldt voor een busreis, die overigens zeer schaars zijn. Het beste kun je met het vliegtuig. Wanneer je een reis boekt via een Tour Operator, zit je vliegreis er vaak al bij. Na ruim 2,5 uur vliegen rest er nog een transfer van circa 40 minuten voor je op de plaats van bestemming bent aangekomen..

Met het vliegtuig op wintersport naar Finland: Transavia
Met het vliegtuig op wintersport naar Finland: TUI Fly

Provincies in Finland

Wintersport Lapland

Lapland

Het meest bekende gebied voor een wintersportvakantie in Scandinavië is zonder enige twijfel Lapland. Alhoewel Lapland een gebied beslaat van delen van Rusland tot aan...