Wintersport in Noorwegen

Wintersport Noorwegen
Wintersport Noorwegen - Hafjell Alpinsenter

Noorwegen als wintersportland wordt door een groeiend aantal wintersportliefhebbers ontdekt die op zoek zijn naar een alternatief voor de Alpen. Op slechts een dagje reizen met de auto of bus ben je al in een Noors skigebied. Handiger is om in 2 uurtjes te vliegen naar Bergen of Oslo, waar de schitterende Noorse pistes niet ver vandaan op je liggen te wachten.

Naast uitstekende sneeuwcondities is Noorwegen meer dan alleen een reguliere wintersportvakantie. Wanneer je Noorwegen zegt, zeg fjorden, typische houten huisjes, schitterende natuur en uitgestrekte vlaktes. Langlaufen is net als in de buurlanden een nationale sport die bijna iedere inwoner recreatief beoefend. Het klimaat in Noorwegen is voor de wintersport prima. De winters zijn er koud, maar vaak een stuk minder koud dan bijvoorbeeld in Zweeds,- of Fins Lapland. De bergen zijn er juist weer wat ruiger, wat voor langere afdalingen en meer piste kilometers zorgt. Noorwegen telt als wintersportland absoluut mee!

Skigebieden en pistes in Noorwegen

Anders dan in de Scandinavische buurlanden heeft Noorwegen serieus hoge bergen. Hierdoor doet skiën in Noorwegen heel anders aan dan in Finland en Zweden, waar de skigebieden vooral uit heuvels op vlak land bestaan. Bekende skigebieden in Noorwegen zijn Hafjell, Oppdal en Trysil. Met elk tussen de 60 en de 80 pistekilometers.

Prijsniveau

In Noorwegen liggen de prijzen over het algemeen hoger dan in Nederland en de wintersportbestemmingen in de Alpen. Maar Noorwegen is gemiddeld weer iets goedkoper dan de overige Scandinavische landen. Eten, drinken, tabak en Alcohol is erg prijzig, maar het openbaar vervoer is daarentegen weer erg goedkoop. Noorwegen staat er ook bekend om dat wanneer je vroeg van te voren vakantiewoningen en (trein of bus) reizen boekt je een stuk vollediger uit bent.

Après-ski in Noorwegen

Het ligt eraan in welke deel van Noorwegen je bent om het drankje na een skidag ook echt après-ski te kunnen noemen. Er zijn diverse grotere skigebieden in Oost-Noorwegen en West-Noorwegen die dicht in de buurt komen bij de après-ski zoals je dit kent in de Alpen. De meeste skigebieden hebben wel een barretje waar je onder het genot van een drankje de skidag kan bespreken. Maar echt hossen, dansen en Anton aus Tirol meezingen, zul je in Noorwegen niet tegenkomen.

Vervoer & Bereikbaarheid

Wanneer je met de auto op wintersport gaat naar Noorwegen is het goed om te beseffen dat autorijden in Noorwegen een stuk minder snel gaat dan dat je gewent bent. Plan dit mee met je reistijd, reken zeker op 2 reisdagen heen en 2 reisdagen terug. Met het vliegtuig land je in Oslo, waarna je of de huurauto pakt of met een binnenlandse vlucht tot dicht bij je skigebied verder reist. Een andere optie is reizen per trein. Je komt vanuit Nederland vrij gemakkelijk in Oslo, waarna je met NSB verder gaat naar de plaats van bestemming. Reken voor je treinreis op minimaal 25 uur reistijd.

Met het vliegtuig op wintersport naar Noorwegen: Transavia

Provincies in Noorwegen

Wintersport Oost-Noorwegen

Oost-Noorwegen

In Noorwegen heb drie verschillende wintersportregio’s, Oost-Noorwegen, West-Noorwegen en Zuid-Noorwegen. Vanaf Geilo tot aan de oostgrens met Zweden ligt de provincie Oost-Noorwegen. Midden in deze...

Wintersport West-Noorwegen

West-Noorwegen

Aan de westkant van Noorwegen liggen enkele wat kleinere skigebieden. Voor een wintersportvakantie steken er twee van deze skigebieden er qua wintersportfaciliteiten en pistekilometers met...

Wintersport Zuid-Noorwegen

Zuid-Noorwegen

Op nog geen 300 km van Oslo en van Stavanger liggen de skigebieden van Zuid-Noorwegen. Ondanks dat er enkele 'mini' skigebiedjes liggen in deze regio,...