Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Beter skiën
Beter skiën

5 tips om beter te skiën

Fleur Fleur

Je herkent het vast: het gevoel dat je veilig de pistes af komt op je ski’s, maar dat je onderaan staat uit te hijgen en je kramp al begint op te spelen. Waarschijnlijk kun je heel aardig skiën, heb je een prima basistechniek, maar maak je ook nog een paar kleine foutjes.

Daardoor sta je waarschijnlijk wat verkrampt op je ski’s en kun je daardoor nog niet optimaal genieten van elke afdaling. Daar kun je wat aan doen!

Ik vind het zelf het belangrijkst dat je lekker op je ski’s staat. De skitechniek moet wat mij betreft dus functioneel zijn en jou helpen om een lekkere dag te hebben in de bergen op de ski’s. Niets is zo vervelend als na de lunch eigenlijk al uitgeteld zijn en met alle laatste kracht de pistes nog af te komen. Dat voelt niet lekker. En ja, het is niet voor niets winterSPORT, dus moe worden mag! Maar skiën moet wel leuk blijven.

Hieronder gaan we wat verder in op wat je kan doen aan jouw skitechniek. Maar wat vooraf gezegd moet worden, is dat je materiaal en de omgeving de helft van het skiplezier al bepalen. Ga daarom allereerst naar een goede skiverhuur en laat je goed adviseren. Geef jouw skiniveau eerlijk en goed aan, want dan krijg je ook ski’s die bij jouw niveau passen. Je hebt er niks aan om als beginnender skiër op veel te stijve en veel te lange ski’s je basisbochten te gaan maken. Dat kost veel te veel kracht en je bent helemaal niet wendbaar. Leen ook niet zomaar spullen van familie of vrienden. Dat lijkt misschien interessant (prijstechnisch gezien), maar de kans dat je op materiaal komt te staan waar je niet goed op kunt skiën is vrij aanwezig.

Tenslotte, voordat we overgaan op de skitechniek: weet waar je gaat skiën! Kijk goed op de pistekaarten en wees niet overmoedig. Zeker de eerste dag(en) moet je er weer in komen. De meeste mensen skiën een jaar niet voor ze weer op wintersport gaan en het is dus niet vreemd dat je lijf en je benen weer even aan deze bewegingen moeten wennen. Ook op blauwe pistes kun je heerlijk skiën en hoe steiler hoe fijner gaat eigenlijk nooit op. Take it easy en geniet!

beter skien

Dan de skitechniek zelf: wat de meest gemaakte fout is tijdens het skiën is dat mensen verkrampt en met stijve, gestrekte benen op de ski’s staan. Ook al leer je vanaf de beginnersles om naar voren te leunen in de schoenen: dat is nog niet zo makkelijk! En stijf naar voren blijven staan helpt eigenlijk ook nog niet. ‘Bewegen’ is daarom het sleutelwoord. We moeten lekker ontspannen op de ski’s staan, wel in een actieve houding en dus: veel bewegen. Liever teveel dan te weinig! Vandaar vandaag 5 tips om dit te kunnen oefenen:

1. Springen

Met springen bedoel ik niet dat je het freestyle park in moet gaan, maar kleine springoefeningetjes gewoon op de piste. Probeer eens de achterkanten van je ski’s op te tillen door goed door je knieën te zakken en af te zetten in een voor-hoogwaartse beweging.  Dit kun je doen in de bocht, maar eventueel ook tussen de bochten (dat is wat makkelijker). Wissel daar mee af. Daarna kun je ook proberen de hele ski’s op te tillen tijdens kleine sprongetjes, afwisselend je linker en rechter ski op te tillen, je ski’s heen en weer te schuiven tijdens de bochten, etc. Alles om je gewrichten en spieren te laten bewegen en een ‘verkrampte’ houding te voorkomen.

2. Kleine bultjes/schansjes

Nog steeds is mijn advies niet om het funpark in te gaan en de hoogste schansen af te komen, maar zoek wel eens een buitje op de piste op, in plaats van er om heen te skiën. Probeer de bultjes te absorberen (door je knieën te buigen als je op het topje bent), of spring juist en landt goed door je knieën. Niet teveel nadenken, gewoon gaan doen. Je wordt hier zoveel vrijer van op je ski’s

3. Zonder stokken

Ski eens wat afdalingen zonder stokken. Veel mensen gebruiken namelijk (onbewust) hun stokken als stabiliteit, terwijl de stabiliteit en balans grotendeels vanuit je benen en je ski’s zou moeten komen. Daarom is het goed om zeker in het begin je stokken regelmatig even weg te leggen en wat afdalingen zonder stokken te skiën. Dat zal in het begin zeker wennen zijn, maar het loont zich wel!

4. Schoenen los

Ook dit geeft een onwennig gevoel waarschijnlijk, maar doe eens je skischoenen helemaal los. Probeer dit wel eerst op een heel vlak stuk uit, want het zal heel gek zijn en misschien wat ongecontroleerd aan voelen. Door je schoenen echt helemaal los te doen (dus ook de band bovenaan, en de schnallen helemaal los te maken, echt uit de klippen te halen), word je gedwongen in het midden van je ski’s balans te zoeken. Nogmaals: voorzichtig oefenen, en je zult zien hoe heerlijk het daarna voelt om je schoenen weer strak te mogen zetten!

5. Handen naar voren

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een van de eerste keren off piste ging skiën en de gids mij er constant op wees: handen naar voren! Ik hoor jullie denken: maar je skiet met je benen, en toch niet met je handen of armen? Dat is ook zeker waar! Maar je zult ook weten of merken dat het heel moeilijk is om tijdens het skiën bewust bezig te zijn met naar voren leunen in je schoenen, ontspannen staan, etc. Eén van de dingen die kan helpen is om steeds weer jezelf te dwingen je handen naar voren te houden. Zijn je handen namelijk daar, dan is de kans dat je vanzelf al iets beter naar voren staat in een actieve houding, waarin je kunt gaan bewegen. Heb je je handen langs je lijf naar beneden hangen, dan sta je waarschijnlijk sowieso al achterop en zijn je benen veel te stijf om actief te gaan bewegen.

Heb jij al vaker één van deze oefeningen geprobeerd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

tips voor beter skiën

Auteur

Fleur
Fleur

Ik blog sinds 2016 voor Wintersport Live over algemene wintersport onderwerpen en als gepassioneerde synchroonskiër over Cool Movements. Het enige Demoteam in Nederland op professioneel niveau.
Favoriete bestemmingen: Maria Alm