Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Tips om heerlijk te skiën zonder veel spierpijn
Tips om heerlijk te skiën zonder veel spierpijn

6 Tips om heerlijk te skiën zonder veel spierpijn

Wintersport Live Wintersport Live

Oh wat is het heerlijk om opnieuw op de piste te staan en snel van de bergen af te sjezen. Die frisse berglucht, de zachte sneeuw onder je voeten… er is niets dat je hiermee kunt vergelijken! Als je houdt van skiën, kijk je vast ieder jaar uit naar gezellig op de latten staan met vrienden en familie en nóg gezelliger après-skiën.

Iets waar je misschien niet naar uitkijkt, is de spierpijn die je kunt voelen als je al een tijdje bepaalde spieren niet meer zo intensief hebt gebruikt. In dit artikel geven we je 4 tips om heerlijk te skiën, zonder veel spierpijn.

1. Draag de juiste steunkousen

Nu horen we je al bijna denken: “steunkousen?”. Ja, er zijn heel specifieke kousen die werden ontworpen voor skiërs. Deze hoge kousen komen tot aan de knie en houden de voeten van elke skiër goed warm. Deze ‘compressiekousen skiën’ verbeteren de bloedcirculatie in de benen, wat blessures, spierpijn, krampen en vermoeide benen voorkomt

2. Vergeet niet op te warmen!

Het is verleidelijk om op te staan, direct je ski outfit aan te doen en je naar de piste te begeven. Toch is het belangrijk om even goed op te warmen voor je gaat skiën. Stretch even heel je lichaam en focus vooral op kuitoefeningen. Je kuiten zijn immers een plek waar je sneller last krijgt na een intensief dagje skiën!

3. Eet en drink genoeg

En néé, dan hebben we het jammer genoeg niet over shotjes tijdens de après-ski. Na een dag op de piste heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om te herstellen en daarvoor zijn eiwitten en koolhydraten nodig. Zo herstellen eiwitten beschadigde spiercellen, terwijl de koolhydraten ervoor zorgen dat je opnieuw een grote glycogeenvoorraad hebt in je spieren. Dit is een soort van energievoorraad, waardoor je de volgende dag opnieuw fris en fruitig kunt glijden over de piste. Het is dus belangrijk dat je elke dag goede maaltijden eet om je lichaam te voeden. Vergeet ook niet genoeg water te drinken zodat je niet uitgedroogd bent.

4. Geniet van een warme douche, een bad of een saunabeurt

Warmte is heerlijk bij pijnlijke spieren, dat weten we allemaal. Maar wat ook heerlijk is, is na een avondje après-skiën meteen je warme bedje in te duiken … Toch is dit geen aanrader, voor je spieren is het fijn dat ze nog even loskomen door warmte, zoals in een warme douche of bad of tijdens een saunasessie. Geloof ons: je zult het verschil voelen! Ook een fijne avondwandeling kan helpen om je spieren even helemaal te lossen.

5. Kledingvoorschrift - Blijf warm!

Het is het beste om elke ochtend voordat je je aankleedt de weersvoorspelling te bekijken om er zeker van te zijn dat je warm blijft en kunt zien!

● Zonnebrillen voor in de zon, en een zonnebril voor in de schaduw.
● Draag geen katoenen onderlaag, anders krijg je het koud.
● Gebruik kledinglagen, geen grote truien - kledinglagen houdt je veel warmer.
● Draag maar één paar sokken - meer zal je voeten juist kouder maken.
● Zorg ervoor dat je buitenlaag waterdicht is - vooral je onderste helft.
● Zorg ervoor dat je veel ruimte in je broekzakken hebt. Je kunt lagen uittrekken als je het warm krijgt en extra dragen voor het geval de temperatuur daalt …

Bescherm jouw huid - tegen zon, wind en kou! Sneeuw weerkaatst de zonnestralen, wat geweldig is om te bruinen, maar je voelt de kracht niet, dus neem voldoende zonnebrandcrème mee. Sommige zonnebrandcrème bedekt je huid ook met een beschermende laag die ook wind en koude verbranding tegengaat …

6. Poeder Skiën

Glijden door verse sneeuw is ongetwijfeld het fijnste gevoel op ski's als je weet wat je doet! Als je de kunst van het skiën nog niet goed genoeg onder de knie hebt, dan kan een poederdag je ergste nachtmerrie zijn - vermoeiend, koud en nat! De volgende tips hebben helpen je tijdens het poeder skiën.

Gewichtsverdeling - mij werd verteld om achterover te leunen en normaal te skiën tijdens mijn eerste poeder dag - absoluut onzin! Je leunt weliswaar niet naar voren, maar achterover leunen maakt draaien behoorlijk lastig ... Probeer je gewicht mooi centraal te houden en gelijkmatiger verdeeld over beide ski's. Er is meer weerstand in poeder, dus je moet beide ski's erdoorheen sturen - door al je gewicht op de downhill-ski te zetten (zoals je zou moeten op de piste!), Geeft je ski bergop de kans om je in de poeder te laten struikelen!

Sturen - Hoe dieper de poeder, hoe moeilijker het is om je ski's te draaien. Behalve tandenknarsen en elke spier in je benen overbelasten, los je dit op met veel flexibiliteit. Als je klaar bent met de bocht, zak je neer, buig je enkels, knieën en middel om te helpen bij het sturen van beide ski's. Strek vervolgens je benen om de volgende beurt te starten (als je dit snel doet, spring je door de draai).

Turn Shape - Sneeuw vertraagt je ski's, zodat je minder snel op steile hellingen komt. Dit betekent dat je op een veel agressievere lijn kunt skiën terwijl je tegelijkertijd je snelheid onder controle houdt. Dit maakt deel uit van de schoonheid van poeder skiën - je hoeft je niet te haasten om je bochten af te maken, je kunt er zachtjes doorheen zweven ...

Veel plezier tijdens je skivakantie, hopelijk valt de spierpijn wat mee!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.