Bijzondere bestemming: wintersport in Israël

Wintersport in Israël
Wintersport in Israël - Mount Hermon

Skipiste, gondelbaan en dalafdaling. Het zijn wellicht niet de eerste woorden die je te binnen schieten als je aan Israël denkt. Toch beschikt Israël over een alleraardigst ski- en snowboardgebied. Op een hoogte van 2040 meter boven zeeniveau ligt het skigebied Mount Hermon – Neve Ativ.

Het skigebied beslaat 45 kilometer aan pistes, voor plezier van ski- en snowboardliefhebbers op alle niveaus.

Mount Hermon Skimap

Nee, speciaal een skivakantie boeken naar Israël is niet aannemelijk. Voor internationale begrippen is het een vrij bescheiden skigebied. Maar als je er al op vakantie bent is het wel een heel bijzondere en leuke excursie. Skiën op de Hermonberg is een unieke winterervaring. Het skigebied is uitgerust met elf stoeltjes- en sleepliften en in 2020 is de gondelbaan geheel vernieuwd. Het gebied beschikt ook over een skischool, een winkel waar je skikleding en je ski-uitrusting kan kopen en huren en meerdere restaurants.

Mount Hermon pistes

De meeste pistes in dit ski- en snowboardgebied zijn rood gemarkeerd. Dit zijn de pistes voor gemiddelde en gevorderde skiërs. Een aantal pistes zijn blauw gemarkeerd voor beginners/gemiddelde skiërs, ook zijn er een aantal zwarte pistes voor gevorderde/ervaren skiërs. Voor de echte beginnelingen is er genoeg ruimte om te oefenen. Onderaan het skigebied kan je de skischool en de oefenpistes vinden. Deze oefenpistes zijn breed opgezet en hebben slechts een lichte helling: de ideale locatie om het skiën of snowboarden onder de knie te krijgen.

Goede skiërs en snowboarders - en mensen met voldoende zelfvertrouwen en controle - kunnen de gondel naar het bergstation nemen, dat op 2.040 meter hoogte ligt. De rit met de vernieuwde gondel omhoog duurt slechts vijf minuten. Hiervandaan kun je verschillende afdalingen maken. Op een dag met goede ski-omstandigheden, en zonder veel oponthoud bij de kabelbanen, kun je alles uit je dag halen door elke route meerdere keren te doen.

Alpine coaster

Ook voor de niet skiërs is er genoeg te doen. Bezoekers van dit skigebied kunnen genieten van een verscheidenheid aan andere recreatieve activiteiten, waaronder de “alpine coaster” en de “sky rider”. De “alpine coaster” is een één kilometer lange rodelbaan op een rail. Elke slee biedt plaats aan twee personen en kan een snelheid van wel 45 kilometer per uur halen. De route is gebouwd langs de contouren van de berg met verbazingwekkende hoogtes, afdalingen en bochten, allemaal in het wilde landschap van Hermonberg.

De “sky rider” is een cirkelvormig railsysteem, in de stijl van een achtbaan die boven de grond hangt. Je zit op een bankje in de veiligheidsgordels en je voeten hangen in de lucht. De rit duurt ongeveer twee minuten en beslaat ongeveer 320 meter: pret gegarandeerd.

Mount Hermon Funpark

Het ski- en snowboardgebied is geopend in de winter als er voldoende sneeuw ligt. Gemiddeld is dat zo’n vijftig dagen per jaar. Ook in de lente, zomer en herfst hoef je je hier niet te vervelen. De “alpine coaster” en de “sky rider” zijn het hele jaar in bedrijf. Ook kan je hier prachtig wandelen en mountainbiken. Er is ook een speciaal Bike Park, een fietslocatie in het Hermon skigebied, met drie fietspaden. Een van deze routes is relatief gemakkelijk en daardoor toegankelijk voor beginners. De twee andere afdalingen zijn 4,5 kilometer lang en gaan van de top van de berg naar het dal van het skigebied en bevatten sprongen en andere uitdagingen. Fietsers gebruiken de ski-stoeltjesliften om naar de top van het parcours te gaan.

Israël is een relatief klein land qua oppervlakte, het is beslaat ongeveer de helft van Nederland. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel van de ene plaats naar de andere rijden. Ook beschikt het over drie verschillende klimaten. Dit alles maakt het mogelijk om ’s ochtends te skiën of snowboarden op de Hermonberg en ’s middags te dobberen in de Middellandse Zee of zelfs Dode Zee. Een unieke ervaring.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen