Wintersport in de Vogezen

Wintersport in de Vogezen
Wintersport in de Vogezen

13 nov. 2023

Emma

Skigebieden Magazine

De Vogezen is een gebied in het Noordoosten van Frankrijk. Het is een middelhoge bergketen, waarvan het hoogste punt op 1424 meter igt. Dit is op de Grand Ballon in het zuidelijke deel van de Vogezen. De top van deze berg is net boven de boomgrens. De naam Ballon is afgeleid van de bolvormige bergen.

De natuur in de Vogezen is werkelijk prachtig. In de Vogezen liggen verschillende natuurparken waar je heerlijk kunt wandelen door de bossen. In de zomer en winter is het dé plek voor outdoor activiteiten. Zo kan je er in de zomer fietsen, paragliden, klimmen en Mountainbiken. ’s Winters kan je er fantastisch wandelen, langlaufen en wintersporten.

De Vogezen is lekker dichtbij

De Vogezen is niet direct de eerste regio waar je aan denkt voor een wintersportvakantie naar Frankrijk. Maar deze regio, samen met de Elzas, mag ook niet over het hoofd gezien worden. Want op slechts 625 kilometer rijden vanaf Utrecht kom je uit bij skigebieden die tussen de 20 en 40 pistekilometers tellen. Vergelijkbaar dus met bijvoorbeeld Winterberg. Een ritje met de auto naar de Vogezen is de snelste en makkelijkste manier van reizen.

Als je met het vliegtuig wilt gaan, is Bazel in Zwitserland de dichtstbijzijnde luchthaven. Vanaf hier ben je circa 90 km verwijderd van de skigebieden. Daarna is het nog even ‘pendelen’ naar je skigebied. Je hele reis duurt ongeveer drie uurtjes.

Een groot verschil met de andere skigebieden in Frankrijk die in de Alpen liggen is het hoogteverschil. In de Vogezen kom je niet boven de 1400 meter uit en liggen de meeste dalen tussen de 450 en 600 meter hoogte. Dit relatief lage gebergte is dus ook een stuk minder sneeuwzeker dan de grotere skigebieden in de Alpen. Dat gezegd hebbende, is de locatie in Frankrijk in de winter wel wat gunstiger voor koudere dagen. Een prima alternatief dus voor een paar dagen skiën.

Onze tip: check de sneeuwcondities voor je gaat en kies de mooie dagen er tussen uit. Gemiddeld sneeuwt het zo’n 90 dagen per jaar. Als je dat lukt heb je op zes uurtjes rijden een paar prima skigebieden in de Vogezen.

Gérardmer Ski als topbestemming

Gérardmer Ski is een van de skigebieden in de Vogezen in Frankrijk. Het gebied heeft twee toppen, de Tête de Grouvelin en de Grand Haut. Tussen deze twee toppen kan je heerlijk skiën en aan de rand vind je de wat steilere afdalingen. De top van de Tête de Grouvelin rijkt tot een hoogte van 1140 meter en de Grand Haut tot 1100 meter. Het skigebied heeft 47 kilometer aan piste en dat is perfect om je een aantal dagen te vermaken. Iets meer dan de helft van deze pistes zijn blauw, 24 kilometer. Verder is er 14 kilometer rood, twee kilometer zwart en er is zeven kilometer aan ongeprepareerde skiroutes.

Pistekaart skigebied Gerardmer - Vogezen

In Gérardmer zijn er 19 liften die je in het hele gebied naar boven brengen. Er zijn 17 sleepliften en twee stoeltjesliften. Er is één zes persoonsstoeltjes lift en één vier persoonsstoeltjeslift. Het gebied is zeer geschikt voor beginners vanwege de vele makkelijke groene/blauwe afdalingen. Het zijn perfecte pistes om te leren skiën! Ook voor kinderen is het een leuk gebied, omdat kinderen makkelijk zelf op pad kunnen.

Skien in La Bresse Hohneck

La Bresse Hohneck is het een na grootste skigebied van de Vogezen, met 21 pistekilometers. Deze pistes worden met elkaar verbonden door middel van 17 liften, waarvan zes stoeltjesliften en 11 sleepliften. La Bresse Hohneck voelt veel groter aan dan dat het daadwerkelijk is, omdat de pistes verspreid liggen over drie toppen. De hoogste top is de Le Kastelberg 1350 meter. Vanuit Le Slalom en Belle Hutte zijn er meerdere liften die je het skigebied in brengen.

Pistekaart La Bresse Hohneck - Vogezen

Boven aan de Vologne Express is er een boarder cross. Langs de Petit Artimont is er een slalom op de rode piste. Verder is er veel geïnvesteerd in kinderactiviteiten, zoals tubing en rodelen. Elk type wintersporter kan in dit gebied op zijn of haar niveau naar beneden. De beginners leren skiën op de vlakke groen/blauwe pistes en de gevorderde skiër vindt de uitdaging op de steile afdalingen. In La Bresse Hohneck hebben wereldbekerwedstrijden plaats gevonden, dus dat zegt genoeg.

Lac Blanc en Venton

Lac Blanc is een klein skigebied in Orbey. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden ligt dit skigebied aan het meer Le Lac Blanc. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht op dit meer. Ook het skigebied Lac Blanc is net zoals de andere gebieden in de Vogezen zeer geschikt voor beginners en kinderen. Er is een grote kinderweide met vijf verschillende pistes. In totaal heeft Lac Blanc de beschikking over 14 kilometer aan piste, waarvan het grootste gedeelte rood en blauw is. Er is één uitdagende zwarte afdaling, helaas is deze afdaling niet zo lang. Voor de freestyle skiër is er een leuk funpark met jumps, rails en een airbag.

Ventron ligt in het zuiden van de Vogezen. De top van het gebied ligt op 1150 meter hoogte, op de Tête des Burttes. Het skigebied Venton is niet zo moeilijk en daardoor erg geschikt voor beginners en licht gevorderden. De pistes zijn overzichtelijk en niet al te steil. In totaal telt dit gebied tien kilometer aan piste. Het enige nadeel is dat er een matige variatie in piste is. In het dal is er een leuk kinderland, Jardin d’enfants.

Wintersport Ventron - Vogezen

Het kinderland ligt apart van de ander pistes. Kinderen kunnen op een veilige en leuke manier kennis maken met wintersport. Bij de skischool kunnen er lessen worden gereserveerd. Het skigebied is gelegen vlak bij het gelijknamige dorp Ventron. Het skigebied Ventron staat ook wel bekend onder de naam skiable de Frère-Joseph.

Als er in de Vogezen daadwerkelijk sneeuw ligt is het een leuke bestemming voor een short-ski. De gebieden zijn niet zo heel uitgebreid, maar zeker wel de moeite voor een midweek of weekend skiën. Vanwege de relatief korte afstand vanaf Nederland zijn de skigebieden in de Vogezen goed bereikbaar met de auto.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg