Vijf alternatieve wintersporten in berggebied Isère

Bevroren waterval Alpe d'huez
Bevroren waterval Alpe d'huez. Fotocredits: Jocelyn Chavy

Het Franse departement Isère, in het zuidelijke deel van de Alpen, is een paradijs voor skiërs en snowboarders, maar te midden van de bergmassieven en nationale parken zijn nog veel meer wintersporten mogelijk. Vijf alternatieve wintersporten.

Beklim één van de vele bevroren watervallen

Omhoog klimmen op een bevroren waterval klinkt als iets voor doorgewinterde alpinisten, maar het leuke aan ijsklimmen is dat het juist ook geschikt is voor beginners. Voorzien van een ijsbijl en stijgijzers klim je – onder begeleiding - steil omhoog. In Isère kun je dit op heel wat plekken doen. In de omgeving van het plaatsje Oz en Oisans zijn in de winter maar liefst 600 bevroren watervallen en ook bij bergplateau de Vercors zijn mogelijkheden.

Check voor meer informatie: Cascade de glace | Isère Tourisme

Speedriding, vliegen en skiën in één

Voor wie van snelheid en adrenaline houdt, is deze combinatie van skiën en paragliden absoluut het proberen waard. Met een speciale speedglider maak je snelle afdalingen, waarbij je deels door de lucht vliegt. Speed riding kan in Isère bij Les Deux Alpes, Plateau-des-Petites-Roches en Le Collet.

Speedflying en snowkite
Check voor meer informatie: Speed riding | Isère Tourisme

Toerskiën in de ongerepte natuur

Wil je de natuur van Isère actief ervaren? Kies dan voor toerskiën, waarbij je de pistes en skiliften achter je laat en met speciale ski’s zelf omhoog klimt. Dat vergt een behoorlijke fysieke inspanning, maar dat is het uitzicht op de ongerepte wildernis meer dan waard.

Toerskiën doe je met een gids. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om de flora en fauna niet te verstoren. Een aanrader is het mooie gebied rond Saint-Pierre-de-Chartreuse, waar je kunt kiezen uit twee gemarkeerde routes.

Toerskien in Isere

Check voor meer informatie: Ski de randonnée | Isère Tourisme

Lastig kiezen tussen skiën of sleeën – ga voor de Snooc

Deze Franse uitvinding is een kruising tussen skiën en sleeën. Ideaal voor niet-skiërs, want met skigadget Snooc kun je op een toegankelijke manier plezier hebben op de besneeuwde hellingen: de speciale slee met geïntegreerde ski’s is namelijk heel eenvoudig te besturen. Probeer het zelf bij Chamrousse.

Check voor meer informatie: Chamrousse snooc

IJsduiken op 2.000m hoogte

In het hart van het Belledonne-massief, in een beschermd natuurgebied, kun je je onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs onder het ijs wagen. In een speciaal duikpak ga je via een veilige opening in het ijs het kristalheldere water in. Wat ijsduiken in Isère extra bijzonder maakt, is dat je het in Lacs Robert doet, bergmeren op 2000 meter hoogte!

IJsduiken

Check voor meer informatie: www.divextreme.fr/

Over Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos skiën, wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was duurzame Europese hoofdstad en is per TGV trein te bereiken.

Check voor meer informatie: www.alpesisere.com

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen