De top 3 steilste pistes van Europa

Steilste pistes
Steilste pistes - De 'Gamsleiten 2' in Obertauern

Ben jij een echte dare devil op de ski's of op de snowboard of zoef je liever in de relax stand stand naar beneden? Hieronder staat de top 3 van steilste pistes in Europa. Kun jij deze pistes al van je wintersport bucket list afstrepen?

Bron: SnowRepublic.nl

Op nummer 1: De Langer Züg in Lech - Oostenrijk

De koning van de steile pistes vind je in Lech. Op de 1e plaats staat de 'Langer Zug' in Lech, Vorarlberg - Oostenrijk met een hellingraad van maar liefst 142%. Lang stond de Oostenrijkse 'speedskiër' Harry Egger met een snelheidsrecord van 248 km/u als hardste snelheid ooit behaald. Je raadt het al. Dit record haalde hij op deze piste.

Op nummer 2: De 'Gamsleiten 2' in Obertauern - Oostenrijk

In het normaal zo gemoedelijke Obertauern ligt de Gamsleiten 2. Een reus van een piste die opvalt in het landschap. Deze piste heeft een hellingspercentage van 100% op sommige delen en tussen de 60% en 80% voor het overgrote deel.

Op nummer 3: Kandahar in Garmisch-Partenkirchen - Duitsland

De 3e plaats is voor de 'Kandahar' in Garmisch-Patenkirchen in Duitsland. Alhoewel de hellingshoek 'slechts' 92% is en deze piste daarmee op nummer 3 komt, wordt de Kandahar als erg steil en pittig getypeerd. Deze piste heeft niet voor niets de bijnaam 'De vrije val'.

Hoe bereken je de hellingsgraad?

De hellingsgraad wordt ook wel het stijgpercentage genoemd. Maar hoe bereken je de hellingsgraad van een piste precies? Let op: Het stijgpercentage of hellingshoek van een piste is gelijk aan het hoogteverschil gedeeld door de horizontale afstand. Bij een hellingspercentage van 10% stijgt of daalt de piste dus 10 meter bij iedere 100 meter die er horizontaal wordt afgelegd. Snap je? Dus, bij een hellingsgraad van 100% betekent dit een hoek van 45 graden. Het is dus goed mogelijk dat je er een hellingsgraad is van meer dan 100%. Zoals in Lech bij de Langer Züg.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen