Saastal in het Zwitserse Wallis

Saastal in het Zwitserse Wallis
Saastal in het Zwitserse Wallis

22 jan. 2024

Emma

Skigebieden Magazine

In het Zwitserse Wallis ligt het grote skigebied Saastal. Het is een geliefd skigebied voor veel Europeanen. Het Saastal bestaat uit vier verschillende deelgebieden die met een skibus met elkaar verbonden zijn. De ski bus in het skigebied van Saastal is inclusief in de periode van de geldigheid van je skipas.

Het is zeker de moeite waard om eens een uitstapje te maken naar de omliggende dorpen. Saas-Grund, Saas-Balen, Saas-Almagell en Saas-Fee zijn de namen van de deelgebieden. De bijbehorende dorpen hebben dezelfde naam. In totaal telt dit skigebied 155 kilometer aan piste, waarvan ongeveer 70 kilometer in Saas-Fee ligt. De overige 85 kilometer is verdeeld onder de andere drie gebieden. Saas-Fee is daarmee het grootste deelgebied van het skigebied. Het Saastal staat ook wel bekend onder de naam Freie Ferienrepubliek Saas-Fee. Je kunt van 1800 meter naar zo’n 3500 meter en op 3500 meter ligt het hoogste draairestaurant ter wereld. Doordat dit skigebied op een noord helling ligt is het vrij sneeuwzeker en valt er meer neerslag (sneeuw) dan in andere delen van Wallis.

Pistekaart Saastal in Wallis

Bekijk de pistekaart van Saastal in het groot.

Hierdoor telt het skigebied wel wat minder zonnige dagen, maar er is wel veel meer sneeuw! Omdat een groot deel van het skigebied extreem hoog ligt, vind je hier in de zomer een groot aantal Atleten die hun trainingsdagen hier rondbrengen. En niet alleen Alpine skiërs, maar ook wielrenners, schaatsers en andere duursporters wijken in de zomer graag uit naar het Saastal voor hun trainingen.

Qua skimogelijkheden kan elke skiër aan zijn trekken komen. Er zijn leuke kinderweides en er zijn ook uitdagende en vooral lange afdalingen. Ook off-piste mogelijkheden zijn er voldoende. Zo loopt er een skiroute vanuit Chamonix via Zermatt naar Saas-Fee, maar ook in het skigebied Saastal is er met behulp van liften goed off-piste te skiën. Vanzelfsprekend moet er goed worden uitgekeken voor gletsjerspleten en ga je ten allen tijde met een gids off-piste.

Saas–Balen is het eerste dorp dat je tegenkomt als je het Zwitserse Saastal inrijdt. Het ligt op 1483 meter hoogte. Voor een Zwitsers dorp is dit vrij gemiddeld. Saas–Balen is één van de vier dorpen in dit mooie gebied. Het dorp heeft geen eigen skigebied maar is prijstechnisch wel een goede keuze voor wie wat minder wil betalen maar toch wil genieten van de prachtige omgeving. Van begin december tot medio april kun je in het naastgelegen Saas-Grund skiën. Wandelaars en langlaufers kunnen in Saas-Balen hun hart ophalen. Het dorp heeft de basisvoorzieningen, maar een echte après-ski is hier niet. De mensen die op vakantie gaan naar Saas–Balen komen hier voornamelijk voor de rust en de omgeving.

Saas-Grund is het tweede dorp dat je tegenkomt als je het Saastal binnenrijdt. Het dorp ligt op 1559 meter hoogte. Saas-Grund beschikt over een eigen skigebied, die ook wel bekend staat onder de naam Bergbahnen Hohsaas. Het hoogste punt wat je in het skigebied van Saas–Grund kunt bereiken is de Hohsaas op maar liefst 3200 meter hoogte. Voor een wintersport in het Saastal ben je in Saas-Grund of Saas-Fee aan het juiste adres. Saas–Grund heeft 34 kilometer piste, maar met een combinatie-skipas kun je ook gebruik maken van de pistes in Saas-Almagell en Saas–Fee.

Saas-Grund in Saastal

Er is hier flink wat hoogteverval en dat maakt dat de pistes uitdagend zijn. Naast skiën en snowboarden is er ook een mooie rodelbaan naar het dal. Het skiseizoen loopt in Saas-Grund van begin december tot medio april. Saas–Grund kent een gezellige après-ski, wat eigenlijk heel normaal is in Zwitserland. Je zal hier geen grote hossende menigtes tegenkomen of tot zes uur in de ochtend kunnen doorhalen maar er is toch een aanbod van leuke barretjes en kroegen. Vlak bij de dal afdaling ligt de Platzhirsch, een locatie die authentiek aandoet maar ’s avonds gaat het dak eraf!

Saas-Fee is een dorp dat hoog in de bergen ligt, op maar liefst 1800 meter. Perfect dus voor de wintersport! Saas-Fee is autovrij, waardoor je je auto in een grote parkeergarage moet parkeren. Vanuit hier rijden bussen, taxi’s en als je verblijft in een hotel word je vaak door hotelpersoneel opgehaald. Doordat Saas-Fee zo hoog ligt, is het gebied erg sneeuwzeker van medio november tot medio mei. Je kunt er bijna het gehele jaar skiën op de Feegletscher. Zomers is het aantal piste kilometers wel beperkt. Er is zo’n 20 kilometer aan piste geopend. Het funpark op de gletscher is ook geopend. Op de gletscher kunnen de fanatieke skiërs, die geen genoeg krijgen van wintersport, een aantal afdalingen maken. De dal afdaling blijft ook vaak lang open. Vanaf ongeveer 07.00 uur kan je in de lift stappen.

Doordat Saas-Fee op een noordhelling ligt, is het aan te raden om later in het seizoen te gaan. Hierdoor heb je meer en mooiere sneeuw omdat het minder koud is en ook heb je meer zon. Saas-Fee is qua après-ski voor Zwitserse begrippen vrij bruisend. Langs de dal afdaling zijn er een aantal echte après-ski bars, maar die zijn ook in het dorp te vinden. Ook is er voor de meer rustige mensen wat te vinden.

Saas–Almagell is het laatste dorp dat in Zwitserse Saastal ligt en is één van de vier dorpen in dit dal. Het beschikt ook over een eigen skigebiedje waar je tot 2400 meter hoogte kunt skiën. Dit skigebied heeft 12 kilometer aan piste, dus het is wel beperkt. Saas–Almagell ligt op 1673 meter hoogte. Saas–Almagell is wel een uitgesproken dorp en een uitermate geschikt gebied voor gezinnen met kleine kinderen of voor onervaren wintersporters.

Saas-Almagell in Saastal

Het is heel overzichtelijk en alle pistes komen weer op één punt uit. Het skiseizoen loopt in Saas-Almagell van begin december tot medio april. Saas–Almagell is geen dorp voor feestbeesten. Mensen komen hier op vakantie om te genieten van rust en de prachtige omgeving. Het dorp heeft relatief veel hotels, waar de bijbehorende bars en restaurants soms ook feestjes organiseren. Maar hossende menigtes zal je hier niet aantreffen.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg