Langlaufen in Tsjechië

Langlaufen in Tsjechië
Langlaufen in Tsjechië

Tsjechië heeft bergen, valleien, bossen en in de winter zijn deze vaak bedekt met een dik pak sneeuw. Ideaal voor wintersport en vooral voor liefhebbers van langlaufen. In veel gebieden kun je genieten van tientallen kilometers aan loipes. Van korte routes tot meerdaagse trajecten, er is voor ieder wat wils.

Langlaufen ongekend populair

Tsjechië wordt omringd door bergen en hier vind je dan ook de meeste skigebieden. Veel van deze plaatsen bieden naast pistes ook langlaufloipes aan. Langlaufen kent namelijk een lange traditie in Tsjechië en is een populaire sport onder de Tsjechen. In de weekenden, maar ook doordeweeks, stappen veel Tsjechen op de ski’s om te langlaufen. Van jong tot oud. Langlaufen is bij velen populair. Geliefde gebieden voor langlaufen zijn de bergen in het noorden, het Ertsgebergte, het Boheemse Woud en de bergen in Moravië. Maar ook buiten deze gebieden vind je plekken waar langlaufen mogelijk is.

Langlaufen in het Ertsgebergte

In het westen van Tsjechië, aan de grens van Duitsland, ligt het Ertsgebergte. Een gebied waar je fantastisch kunt langlaufen. Er zijn hier tientallen kilometers aan langlaufpaden. Bovendien kun je de trajecten vaak verbinden met het Duitse netwerk van loipes. In het Ertsgebergte is er in totaal tweehonderd kilometer aan loipes, waarvan de meeste routes te vinden zijn tussen de plaatsen Boží Dar en Hřebečná. Deze plaatsen liggen op ongeveer 1000-1200 meter en hierdoor redelijk sneeuwzeker. Boží Dar ligt dichtbij skigebied Klínovec. De plaats zelf heeft ook enkele skipistes die vooral bij families populair zijn. Vanaf Boží Dar kun je diverse routes volgen, zoals langs de beschermde veenmoerassen naar Hřebečná en terug. Er worden geprepareerde routes aangeboden in de lengte van 4, 7, 10 en 20 kilometer. De langste route in het Ertsgebergte is de Krušnohorská magistrála. Dit traject van 41 kilometer doorkruist het Ertsgebergte en verbindt de dropen Bublava, Pernink, Hřebečná en Boží Dar.

Langlaufen in het Ertsgebergte
Langlaufen in Ertsgebergte Foto: Štěpán Látal

Meerdaagse trajecten

Twee andere gebieden die uitgebreide langlauftrajecten aanbieden zijn in het Reuzengebergte  (Tsjechisch: Krkonoše) en in het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava). De Krkonošská magistrála is 71 kilometer en strekt zich uit van Harrachov naar Žacléř over de hele bergrug van het Reuzengebergte. De Krkonošská magistrála is gemarkeerd met onmiskenbare rood-witte diamanten en het symbool van een skiër. Het is mogelijk om de route in twee dagen af te leggen. Buiten dit traject om is er nog 550 kilometer aan loipes die aansluiten op dit pad. Andere langlaufgebieden in het Reuzengebergte zijn in de buurt van Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Janske Lázně evenals het skigebied Hraběnka in Jilemnice. In het zuiden van Tsjechië in het Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) doorkruist de Šumavská magistrála het hooggebergte. Het is een route door bossen, langs voormalige gletsjermeren en valleien. De Šumavská magistrála is één van de langste routes van het land. Het traject begint in Železná Ruda en komt langs de dorpen Prášily, Modrava, Kvilda en Borová Lada. De route is in totaal zo’n 106 km, maar heeft een aantal extra loipes. Hierdoor telt de Šumavská magistrála 140 km.

Jizerská 50

Februari is een belangrijke periode in de Liberec regio. In die maand vindt namelijk de bekende langlaufwedstrijd Jizerská 50 plaats. Ieder jaar zijn er meer dan 7000 deelnemers die hieraan deelnemen. De wedstrijd heeft verschillende races, waaronder estafettewedstrijden en een wedstrijd voor kinderen, maar de belangrijkste race is die van 50 kilometer. Het start- en eindpunt van de race is Bedříchov en route voert door het IJzergebergte. Liever geen wedstrijd? Op diverse plekken in het IJzergebergte kun je genieten van rustige en uitstekend geprepareerde loipes. De langste route is de Jizeraská magistrála favoriet.  Deze is 180  kilometer met 22 instapplaatsen. Onderweg zijn er prachtige uitzichten, bijvoorbeeld bij uitkijktoren Štěpánka en je kunt stoppen bij diverse restaurants met typische Tsjechische gastronomie.

Jizerská 50
Jizerská 50

Langlaufen in Moravië

In Moravië zijn de skigebieden vergeleken met Bohemen niet zo groot, maar het aanbod van loipes is enorm uitgebreid. Langlaufen is hier populair en veel trajecten zijn uitstekend aangegeven en verzorgd. In het Beskiden gebergte, aan de grens van Slowakije, kun je genieten van zo’n 80 kilometer aan langlaufpaden. Er zijn twee geliefde routes: De Hostýnská magistrála en de Beskydská magistrála. De Hostýnská magistrála slingert door de romantische Hostýn heuvels en is 52 kilometer. De Beskydská magistrála voert je naar de mooiste plekjes in het grootste beschermde landschapsgebied van Tsjechië. De bergen van Jeseník, in het noordoosten van Tsjechië, zijn tevens populair voor wintersport. Bijna 60 kilometer aan loipes voeren door het gebergte. Wat langlaufen in Tsjechië bovendien erg aantrekkelijk maakt is dat je het perfect kunt combineren met een stedenbezoek. Vanuit sommige plaatsen kun je zo de lange latten opbinden.

Langflaufen in Jizerske Hory
Langflaufen in Jizerske Hory - Milan Drahonovsky

Meer informatie:

Loipes Ertsgebergte

Krkonošská magistrála

Šumavská magistrála

Jizerská 50

Hostýnská magistrála

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen