FIS Alpine World Ski Championships
FIS Alpine World Ski Championships

Een vrijwilliger bij FIS Alpine World Ski Championships

Marc Marc

Een vrijwilliger zijn bij één van de grootste ski evenementen ter wereld in één van de mooiste plekken van de Alpen. Het Zwitserse Sankt Moritz. Marc Wiggers vertelt aan Wintersport Live hoe hij bij dit evenement, de FIS Alpine World Ski Championships terecht is gekomen en wat er bij komt kijken.

Ooit ben ik eens begonnen met vrijwilligerswerk bij een sportevenement in de jaren 2005-2007. Het ging hier om de bij de Ronde om Texel. Ik vond dit een geweldige ervaring en wilde graag meer doen voor sportevenementen. Doordat ik een aantal jaren in Garmisch-Partenkirchen, Zuid-Duitsland, gewoond en gewerkt heb, ben ik in aanraking gekomen met te vrijwilligerswerk in de ski-sport en heb daar meegeholpen bij de  wereldkampioenschappen skiën in 2011. Destijds werden er al plannen gemaakt om in 2017 naar St. Moritz te gaan om daar als vrijwilliger, Voluntari, te gaan werken.

Het WK Skiën 2013 in Schladming, Oostenrijk, was echter eerst mijn volgende doel. Helaas kwam ik daar op de wachtlijst te staan en uiteindelijk ben ik daar helaas niet geweest, dus heb ik al mijn pijlen op St. Moritz gericht. Sinds een aantal jaren ben ik hier in St. Moritz actief als Voluntari, o.a. bij Europacup Skiën en vorig jaar de Finale World Cup Skiën.

FIS Alpine World Ski Championships 2017 - St. Moritz

De FIS Alpine World Ski Championships worden iedere twee jaar gehouden en duren twee weken. Dit jaar is dat dus in St. Moritz, Zwitserland, van 6 t/m 19 februari. Dit is in Nederland te volgen op Eurosport. Er doen zo'n 70 landen mee, met de beste skiërs van de wereld.

Aangezien er ook genoeg voorbereidingen te doen zijn, ben ik een week voordien al begonnen en verblijf hier in totaal drie weken. Bij aankomst lag er in het dorp niet echt veel sneeuw, maar de wedstrijdpiste ligt boven de 2040 meter, waar dus wel voldoende sneeuw is.

Er zijn voor de Voluntari's verschillende disciplines, zoals:
"Rutscher", dit zijn skiërs die na iedere atleet er voor zorgen dat de piste optimaal is.
"Farbteam", dit zijn diegene die de blauwe lijnen uitzetten op de piste.
"Marketing & Bannering" kort gezegd de mensen die vlaggen en reclame aanbrengen.
Maar er zijn meer vrijwilligers nodig. Wat dacht je van chauffeurs, afwassers, beveiligers, verkeersregelaars, pers-begeleiders enz. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn Voluntari's voor nodig. Ondanks dat je je voorkeur kan opgeven, is het altijd afwachten waarbij je wordt ingedeeld.

In totaal zijn er 1400 Voluntari's bij dit evenement, van wie ik er één ben. Ik ben dit jaar in het "Ziel Bereich" ingedeeld, aangezien ik dit vorige jaar ook heb gedaan, speelde de ervaring een belangrijke rol voor dit ski-spektakel. Het houdt in dat ik mede verantwoordelijk ben voor het hele Finish gebied.

De FIS Alpine World Ski Championships - Aan de finish
De FIS Alpine World Ski Championships - Aan de finishCaption


Wij zijn begonnen met het opbouwen van de "Air Fence", luchtkussens waar je, op de televisie, reclames op ziet staan. Vervolgens moeten er diverse netten opgezet worden, "B-netzen" rode netten voor de veiligheid van de atleten en blauwe netten om de toeschouwers op afstand te houden. Dit alles volgens nauwlettende regels van de organisatie, de FIS. Ook moeten wij ervoor zorgen dat opstakels, zoals Finish-masten worden afgeschermd met oranje matten/kussens. Doordat er ook externe bedrijven meewerken, wil het, zeker in het begin, nogal eens gebeuren dat er iets gerepareerd of verplaatst moet worden.

Zodra dit alles is opgebouwd, moet er dagelijks gecontroleerd worden of alles nog in orde is en uiteraard zijn wij afhankelijk van het weer of alles snel of langzaam opgebouwd wordt. Zodra de wedstrijden beginnen, is ons werk erg afhankelijk van het weer. Vorig jaar, bij de World Cup Finale hadden wij strak blauwe hemel en weinig werk ter voorbereiding van een wedstrijddag. Echter dit jaar heeft het met regelmaat gesneeuwd en staan wij om 06.00 uur op de berg om 20cm verse sneeuw aan de kant te ruimen en alle "Air Fence" sneeuwvrij te maken. Dit neemt snel ruim twee uur in beslag, ik zeg "goede morgen" haha :)

De FIS Alpine World Ski Championships - Vliegshow
De FIS Alpine World Ski Championships - Vliegshow


Kort voor de wedstrijd moeten wij natuurlijk de twee rode finish-lijnen maken. Tijdens de race sta ik direct achter de uitgang van de piste en neem ik van iedere atleet de ski's aan voor controle, om deze daarna aan de begeleiders over te dragen. Jawel van iedere atleet, dus ook van Marcel Hirscher, Felix Neureuther, Beat Feutz en Lara Gut, Tina Weirather, Wendy Holdener en Lindsey Vonn. Dit alles gebeurd in een strikt afgesloten gebied, om de atleten hun rust te geven. Sommige zijn zo "kapot" dat ik moet helpen om de ski's uit te doen. Op zich een leuk en relaxed gebeuren dus, een enkele keer maak je ook wel wat anders mee. Laatst was een atleet op de piste ten val gekomen, desondanks toch naar beneden geskied en vervolgens stortte hij bij ons helemaal in. Het bleek dat hij inwendig gewond was geraakt en dus moest ik helpen om hem op een brancard te leggen.

Het mooiste is natuurlijk wel, om naast de skiërs te staan, die voor het winnaars podium staan en mee te mogen delen in de feestvreugde, onbeschrijfelijk!! Tot slot is er voor de bezoekers natuurlijk op het terrein genoeg vermaak en worden hier voor de wedstrijden vliegshows gegeven.

Ik hoop jullie een kleine inblik te hebben gegeven omtrent mijn Voluntari activiteiten hier in St. Moritz. Mochten jullie nog vragen hebben of gewon iets anders willen weten, dan hoor ik dat graag.

Vriendelijke groet,

Marc Wiggers

Auteur

Marc
Marc

Ik ben onder andere bij de FIS aanwezig als vrijwilliger bij grote evenementen. Daarnaast ben ik groot liefhebber van sneeuw, skien en bergen.
Favoriete bestemmingen: St. Moritz, Zugspitze

Reacties