Dit is het Ski amadé

Ski amadé - Hochkönig
Ski amadé - Hochkönig

03 sep. 2023

Emma

Skigebieden Magazine

Het Ski amadé. Het grootste skigebied van Oostenrijk... zeggen ze. Maar hoe zit het nou precies? Welke deelgebieden vallen onder het Ski amadé en hoe ver liggen ze van elkaar vandaan. Wij hebben alles over het Ski amadé en over de verschillende deelskigebieden even voor je op een rijtje gezet.

Ski amadé is een samenvoeging van vijf grote skiregio’s in de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Stiermarken. De vijf aangesloten regio’s zijn Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en Grossarltal. In deze vijf regio’s liggen 25 verschillende (deel) skigebieden.

Al deze skigebieden maken gebruik van dezelfde skipas, van dagkaart tot seizoenskaarten. De Ski amadé ALL-IN Card White is de seizoenskaart die je de gehele winter in heel Ski amadé kunt gebruiken. De Ski amadé ALL-IN Card Gold is ook te gebruiken in de lente, zomer en herfst als de pistes nog niet wit zijn. Met de Gold Card kan je met de liften die zomers open zijn de berg op om vervolgens te wandelen of fietsen. De meerdaagse skipassen zijn te boeken van 2 tot en met 18 dagen.

Het skiparadijs Ski amadé heeft voor elk type skiër wat te bieden. Voor de beginners is er een groot aanbod groene en blauwe pistes. De gevorderde skiër kan veel kilometers maken en de freestyle skiër heeft 10 snowparks en 13 funslopes tot zijn beschikking. In totaal telt Ski amadé 760 kilometer aan piste, daarvan is 275 kilometer blauw, 390 kilometer rood en 95 kilometer zwart. Er zijn 270 verschillende liften, 90 stoeltjesliften, 47 gondels, 81 sleepliften. Speciaal voor de jongste kinderen zijn er 52 oefenliften. Behoefte aan een pauze kies dan uit een van de 260 hutten/bergrestaurants voor een verdiende lunch of snack.

Skimap Ski amadé

Vanzelfsprekend zijn er in al deze skigebieden een hoop accommodaties te vinden. Check voor het grootste aanbod van wintersportvakanties naar het Ski amadé de website van Sunweb.

Salburger Sportwelt

De vijf aangesloten regio’s hebben een aantal skigebieden. Salzburger Sportwelt ligt in de regio Flachauwinkl, Goldegg en Flizmoos. Skigebied Snow Space Salzburg is een zeer geliefde bestemming voor een wintersportvakantie onder de Nederlanders. Het bekendste dorp onder de Nederlandse wintersporter is waarschijnlijk Flachau, maar Wagrain hoort zeker tot een goede tweede. In totaal telt het gebied 258 pistekilometers.

Flachau staat bekent om zijn goede après-ski mogelijkheden, in Wagrain en Sankt Johann zijn de après-ski barretjes in kleinere aantallen aanwezig en heerst er vooral een familiaire sfeer.

Ski amadé - Salzburger Sportwelt

Zauchensee-Flachauwinkl is een onderdeel van het Salzburger Sportwelt en een leuk en uitdagend skigebied, ondanks het geringe aantal piste kilometers, 48 kilometer. Er zijn hier overwegend mooie glooiende afdalingen die voor de doorgewinterde wintersporter niet heel veel uitdaging bieden. Overigens zijn er veel prachtige off-piste mogelijkheden, de echte freeriders kunnen hier hun hart ophalen.

Qua vertier is Zauchensee geen bestemming met veel uitgaansgelegenheden. Er is hier en daar een bar te vinden maar er wordt zeker weten niet gefeest tot in de vroege uurtjes. Shuttleberg Flachauwinkl–Kleinarl telt 28 kilometer skipistes. Shuttleberg Flachauwinkl–Kleinarl is een sfeervol familieskigebied. Naast het familievriendelijke karakter, biedt dit skigebied ook prachtige off-piste mogelijkheden.

Radstadt-Altenmarkt

In Radstadt-Altenmarkt heb je de beschikking over 17 kilometer aan piste en zeven liften. Zoals de naam misschien al doet vermoeden bestaat dit skigebied uit de delen Radstadt en Altenmarkt. Vanuit beide dorpen zijn er meerdere liften die naar het skigebied gaan. Er is geen echte après-ski. De mensen komen samen in de barretjes en kroegen in het dorp.

Ski amadé - Radstadt-Altenmarkt

Monte Popolo

Een wintersport in Monte Popolo is zeer geschikt voor de rustzoeker. Ook families met kinderen kunnen hier uitermate goed terecht. Monte Popolo telt slechts zes kilometer aan piste, waarvan vier kilometer blauw en twee kilometer rood. Verwacht in Monte Popolo geen feestjes en hossende mensen. Het blijft bij een kleine bescheiden après-ski in de schirmbar of plaatselijke kroeg/bar.

Filzmoos

Filzmoos is een klein skigebied, maar uniek in zijn soort. Filzmoos is fantastisch voor families met kinderen en beginnende wintersporters. De afdalingen zijn eenvoudig en het dorp Filzmoos is bijzonder sfeervol en gezellig. Er zijn restaurants, bars en cafeetjes en zeker voor zo’n klein gebied is de après-ski hier ook dik in orde.

Het kleine skigebiedje Buchberg – Goldegg telt nog maar net vijf pistekilometers. Ondanks dat kleine skigebieden vaak hun charme hebben, is dit gebied wel heel erg klein. Het is een geschikt skigebied voor gezinnen en beginners. Check de accommodaties naar Filzmoos en omgeving.

Schladming – Dachstein

De regio Schladming – Dachstein heeft twee skigebieden. Ramsau am Dachstein is een verzamelnaam voor een aantal kleinere gehuchten. Skiregion Ramsau is het overkoepelden skigebied. In totaal vind je hier net geen 30 kilometer skipistes. Schladming Dachstein is met recht een groot skigebied te noemen want in totaal vind je hier 234 kilometer skipistes. Niet al deze pistekilometers zijn met elkaar verbonden.

Ski amadé - Schladming Dachstein

Er zijn hier tientallen dorpjes, de een nog kleiner en kneuteriger dan de ander. De meeste pistes in Schladming Dachstein zijn blauw en rood maar doordat er zo’n groot en uitgestrekt skigebied aanwezig is, heeft ook de gevorderde wintersporter hier veel plezier. Ook qua après-ski moet je hier zijn. In het dorp vind je meerdere leuke cafés en bij de dal afdaling Streicherabfahrt vind je de Hohenhaus Tenne.

Gasteinertal

In het grote en bekende Bad Gastein ligt het kleine skigebied Graukogel. Het skigebied Gastein telt 203 kilometer aan piste. Deze regio bestaat uit drie verschillende gebieden. Graukogel is een klein skigebied met 14 kilometer aan piste. Het skigebied ligt aan de rand van Bad Gastein. Het piste aanbod is uitdagend en daardoor minder geschikt voor beginners. Het grootste deelskigebied van Ski Gastein is Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel.

Dit skigebied telt ongeveer 70 kilometer skipistes, op een hoogte tussen 800 en 2000 meter. Sportgastein is het laatste skigebied in het Gasteinertal. Sportgastein ligt op 1560 meter hoogte en ligt daarmee een flink stuk hoger dan de omliggende dorpen. Sportgastein voelt heel bijzonder, als het einde van de wereld. Het staat bekend om haar fantastische off-piste mogelijkheden.

Hochkönig

De regio Hochkönig telt één gebied, het gelijknamige Hochkönig. Hochkönig is een langgerekt skigebied dat tussen Bischofshofen en Saalfelden ligt. In totaal telt het skigebied 112 kilometer aan skipistes, al zijn niet alle deelgebiedjes aan elkaar verbonden. De dorpen van het skigebied Hochkönig staan zeker niet bekend om een bruisende après-ski. Dienten, Hintermoos en Maria Alm hebben wel een aantal après-ski barretjes.

Ski amadé - Maria Alm

Grossarltal en Dorfgastein

Grossarltal en Dorfgastein vormen de laatste regio in Ski amadé. Het Großarltal is een waar winterparadijs waar vooral de levensgenieter helemaal tot zijn recht komt. Großarltal-Dorfgastein presenteert zich als een echt familiegebied en hier ontbreekt dan ook een bruisende après-ski.

Dat is niet erg want dat heb je ook helemaal niet nodig als je met de familie op vakantie bent. Er is 70 kilometer aan piste, waarvan 28 kilometer blauw en 34 kilometer rood. Er is een aanzienlijk hoogteverval dat voor mooie afdalingen zorgt.

Plan nu je vakantie naar Ski amadé en geniet van dit fantastische skiparadijs. Ga voor één of meerdere skigebieden en ontdek wat de deelstaten Salzburg en Stiermarken te bieden hebben. Op de site van Ski amadé kan je meer informatie vinden over de gebieden, uitgaansgelegenheden en skipassen. Check voor een ruim aanbod aan accommodaties de website van Sunweb.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg