De mooiste skigebieden van Frankrijk

Mooiste skigebieden van Frankrijk - Les Trois Vallèes
Mooiste skigebieden van Frankrijk - Les Trois Vallèes

Frankrijk is nog altijd een wat minder bezocht wintersportland dan Oostenrijk. Maar het grote voordeel van de skigebieden in Frankrijk is dat ze gemiddeld een stuk hoger liggen dan in Oostenrijk. Er zijn veel grote aaneengesloten skigebieden met veel piste kilometers.

De meeste skigebieden bevinden zich in de Alpen tussen Geneve, Grenoble en Monaco. In de Franse Pyreneeën liggen een aantal kleine skigebieden. Dan verwacht je misschien dat dit de wintersport mogelijkheden in Frankrijk zijn. Vergeet niet dat er in de Vogezen ook een paar kleine skigebieden zijn. De Vogezen zijn een perfecte locatie voor een short-ski of vakantie dicht bij huis.

De vijf bekendste gebieden van Frankrijk liggen toch in de Alpen. Ze staan dan ook bekend als de mooiste skigebieden van Frankrijk. De wintersportgebieden zijn zeer groot, tot wel 650 kilometer aaneengesloten pistes. De pistes zijn er lang en breed en worden goed bijgehouden. Vergeleken met Oostenrijk en in mindere maten ook met Zwitserland is een wintersportvakantie in Frankrijk aan de dure kant. De après-ski in Frankrijk varieert enorm. Enkele gebieden staan bekend om hun uitbundige en levendige après-ski. In de meeste vooral kleine skigebieden in Frankrijk zul je geen tot weinig après-ski vinden. Hier blijft het vooral bij een glas bier of wijn op een ligstoel aan de piste. De Franse houden daar in tegen wel enorm van lekker, goed en veel eten. Ook absoluut geen straf natuurlijk na het skiën om in een goed restaurant met een heerlijk glas Franse wijn de dag op de piste nog eens rustig met elkaar te bespreken.

Les Trois Vallées

Les Trois Vallées is één van de bekendste en meest geliefde skigebieden van Frankrijk. Zeker onder de Nederlanders is Les Trois Vallées een favoriete bestemming. Doordat het skigebied maar liefst 606 pistekilometers heeft, hoeft geen dag in Les Trois Vallées hetzelfde te zijn. Met ruim 600 pistekilometers behoort het skigebied van Les Trois Vallées tot één van de grootste ter wereld. In Europa heeft alleen Portes du Soleil meer pistekilometers, maar daar zijn niet alle pistes aanééngesloten.

Les Trois Vallées - Les Menuires

Binnen Les Trois Vallées is waarschijnlijk het bekendste dorp, Val Thorens. De après-ski in Les Trois Vallées is zeer uitbundig. Val Thorens steekt met kop en schouders boven de andere dorpen uit op het gebied van après-ski gelegenheden.

Portes du Soleil

Portes du Soleil heeft een grote naamsbekendheid en is voor veel Nederlanders hét skigebied om de wintersportvakantie in door te brengen. Dit is niet geheel onterecht, want met 650 kilometer aan pistes is Portes du Soleil het grootste skigebieden van Frankrijk. Er zit wel een klein addertje onder het gras. Het skigebied ligt relatief laag. Voor zo’n immens gebied is de hoogste top op 2466 meter niet vreselijk hoog, waardoor de sneeuwzekerheid ook wel eens ter discussie staat. Dit is niet het geval in de reguliere wintermaanden, maar in het voorseizoen (begin december) en naseizoen (eind maart en april), kunnen de dalen al behoorlijk groen worden.

Portes du Soleil

Een uniek element aan Portes du Soleil is dat het deels in Frankrijk en deels in Zwitserland ligt. Dorpen in Portes du Soleil – Frankrijk (Haute Savoie): Abondance – Avoriaz – Châtel – Les Gets – Morzine – Montriond – Saint Jean d’Aulps Dorpen in Portes du Soleil – Zwitserland (Wallis): Champéry – Champoussin – Les Crosets – Morgins – Torgon – Val d’Illiez.

Paradiski

In Paradiski kun je genieten van maar liefst 425 kilometer aan pistes, verdeeld over drie deelgebieden. Aan de noordkant ligt het skigebied van Les Arcs, aan de zuidkant ligt het skigebied van La Plagne en daartussenin ligt het skigebied van Peisey-Vallandry. Les Arcs is een verzamelnaam voor een aantal dorpen, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 en Arc 2000. Deze dorpen zijn gebouwd voor het wintertoerisme en daardoor heb je vanuit bijna elke accommodatie het ski-in ski-out principe.

Paradiski

Schuif je een stukje in Zuidelijke richting dan kom je in het skigebied van Peisey - Vallandry en Peisey - Nancroix. Deze dorpjes zijn allebei qua oppervlakte wat meer bescheiden. Ook hier heb je vanuit bijna elke accommodatie het ski-in ski-out principe. De gebieden van Les Arcs en Peisey-Vallandry zijn met de komst van de Vanoise Express verbonden aan het skigebied van La Plagne. Doordoor is het supergebied ontstaan. La Plagne is net als Les Arcs een verzamelnaam voor een aantal dorpskernen, Plagne Bellecôte, Plagne Soleil, Plagne 1800, Plagne Aime 2000, Plagne Villages, Plagne Centre en Plagne Montalbert.

Les 2 Alpes

Les Deux Alpes ligt op 1650 meter en je kunt er skiën tot maar liefst 3560 meter. Het skigebied is daardoor zeer sneeuwzeker. Hierdoor kun je er in de lente en herfst prima skiën en ook in de zomer probeert men hier vaak met succes enkele pistes te prepareren. Uniek is ook dat het grootste deel van het skigebied boven de 2500 meter ligt. Les 2 Alpes is één van de skigebieden in Frankrijk waar après-ski een belangrijk onderdeel is van de wintersport.

Les 2 Alpes

Ga jij niet alleen op wintersport om te kunnen snowboarden of skiën, maar vind jij après-ski ook belangrijk, dan kun je je lol op in tentjes als Smithy’s Tavern en Smokey Joes. Wil je de hele nacht door feesten dan kom je vanzelf terecht in L’Avalanche Club.

Les Sybelles

Les Sybelles telt maar liefst 310 kilometer aan pistes. Wat dit gebied anders maakt dan veel andere superskigebieden in Frankrijk, is dat dit skigebied bijzonder geschikt is voor de beginnende wintersporter, families en gezinnen met kinderen. Er zijn opvallend veel groene en blauwe pistes. Tegelijkertijd zal de gevorderde wintersporter zich hier ook heel goed kunnen vermaken. Door de grootte van het gebied kan je leuke tochten maken, maar er zijn ook veel off-piste mogelijkheden.

Les Sybelles

Het skigebied van Les Sybelles reikt van 1100 meter (Saint-Colomban-des-Villards) tot de top van Les 3 Lacs op 2620 meter. Het gehele skigebied ligt behoorlijk hoog en dat zie je terug in de sneeuwzekerheid. In het skigebied zijn er vier grote dorpen en twee wat kleinere dorpen; La Toussuire, Le Corbier, Saint Jean d’Arves en Saint Sorlin d’Arves zijn de grotere dorpen. Meer aan de rand van het skigebied vind je de wat kleinere en rustigere dorpjes, Les Bottieres en Saint Colomban des Villards. Elk van deze dorpen heeft zijn eigen charme.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg