Daka Wintersport
3TälerPass in Bregenzerwald
Damüls-Mellau in Bregenzerwald

De 3TälerPass in het Bregenzerwald - Vorarlberg

Ivo Ivo

Voor Wintersport Live ga ik al 6 jaar in de winter op pad voor het verzamelen van content. Dit doe ik door reisverslagen te maken, te filmen en de social media kanalen te voorzien van Live content. Mensen vragen mij vaak; welk skigebied vind je het gaafst? Dat is een lastige keuze, maar de 3TälerPass in Bregenzerwald (Vorarlberg) staat zeker in mijn top 3.

De afgelopen jaren ben ik meerdere malen naar dit deel van de Oostenrijkse Alpen afgereisd en ook voor de komende winter staat er voor eind januari een bezoek gepland aan het Brengenzerwald.

Het Bregenzerwald herbergt een paar pareltjes van skigebieden die bij het Nederlandse publiek nog betrekkelijk onbekend zijn. Op zich vreemd, want het Bregenzerwald is relatief gezien niet ver rijden van Nederland.

In het Vorarlberg is de 3TälerPass geldig voor 32 skigebieden die verspreid liggen over het Bregenzerwald; in het Große Walsertal, in het Lechtal, in de regio Allgäu en de pas is geldig voor alle skibussen. Maar wij nemen uit dit totale aanbod de drie grootste skigebieden er uit om te beschrijven voor een heerlijke gevarieerder wintersportvakantie. Deze drie skigebieden zijn Damüls-Mellau (met de dorpen Damüls en Mellau), Diedamskopf (met de dorpen Au en Schoppernau) en Warth-Schröcken (je raadt het al, met de dorpen Warth en Schröcken).

De 3TälerPass in mijn persoonlijke top 3

Waarom staat juist dit deel van de Alpen in mijn top 3? Dat is voor mij vrij makkelijk. Laten we beginnen met de meest praktische reden; het ligt lekker dichtbij. Nu is dichtbij natuurlijk altijd relatief, maar 829 kilometer rijden vanaf Utrecht vind ik gewoon dichtbij. Vergelijk het met de skigebieden in SalzburgerLand of wat dieper Tirol in dan scheelt het je al gauw 2,5 uur rijden per rit. Dat is lekker meegenomen. Zeker met kinderen. Dan kom ik ook direct op voordeel nummer 2 uit; doordat het Bregenzerwald redelijk dichtbij ligt, kun je hier ook vrij makkelijk naar toe voor een short-visit. 3, 4 of 5 pistedagen in het Bregenzerwald is prima en daar leent de 3TälerPass zich perfect voor.

Want vervelen hoef je hier zeer zeker niet. De drie skigebieden tellen maar liefst 212 pistekilometers bij elkaar. Dat is voor menig wintersporter meer dan voldoende. Zeker als je een dag of 4 op de piste staat, kan je met dit aantal pistekilometers makkelijk elke dag wat anders doen.

Een ander groot voordeel aan dit gebied is absoluut de hoogte en sneeuwzekerheid. Het skigebied van Damüls-Mellau heet voluit Schneereich Damüls-Mellau en is meerdere malen uitgeroepen tot één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Zeker het dorp Damüls dat op 1300 meter ligt, zit zelden verlegen om sneeuw. Ook Diedamskopf, het skigebied naast Mellau, is erg verzekerd van zichzelf en adverteert met een hoge mate van sneeuwzekerheid. En dat is zeker niet alleen maar bluf, want in Diedamskopf vind je namelijk geen enkel sneeuwkanon. Dat getuigt er van dat ze erg zeker zijn van hun zaak. Als laatste hebben we dan Warth-Schröcken, een onderdeel van het grotere Ski Arlberg. Schröcken ligt op bijna 1300 meter hoogte en Warth zelfs op 1500 meter. Daarmee is Warth één van de hoogst gelegen wintersportdorpen van de Oostenrijkse Alpen. Dat dit een hoge mate van sneeuwzekerheid met zich meebrengt lijkt ons wel duidelijk.

Een ander voordeel dat ik nog wil noemen is de rust. Natuurlijk hebben de bekende après-ski bestemmingen zo hun charmes, maar de keren dat je meer tijd spendeert aan wachten op liften dan skiën op de piste die hebben wel een beetje gehad. Deze drie gebieden zijn nog dusdanig 'onontdekt' dat wachten bij liften zelden tot nooit voorkomt. Drukke weekenden en vakantieweken kunnen uiteraard wel wat drukker uit de bus komen, maar over het algemeen genomen komt hier lange rij mensen voor de liften niet voor.

Pistes in Diedamskopf
Pistes in Diedamskopf

Wanneer je naar deze drie gecombineerde skigebieden op wintersportvakantie wilt, zal je met de auto op pad moeten gaan. Althans, dat is wel ons advies. Als we dan toch één klein nadeel moeten noemen, is dat deze regio lastig met het vliegtuig en een transfer te bereiken is. De vliegvelden liggen niet om de hoek, waardoor je zeker 2 uur bezig bent met een transfertaxi vanaf een luchthaven naar het Bregenzerwald. Maar, zoals eerder gezegd is de afstand naar Nederland goed te behappen en wil je het liefst op locatie ook een auto tot beschikking hebben. De drie skigebieden liggen telkens ongeveer 15 tot 20 minuten rijden van elkaar. En ondanks dat er wel skibussen tussen de verschillende skigebieden pendelen, is het gemak van een eigen auto vaak wel van onschatbare waarde.... vinden wij!

Onze tip is dan ook; boek een accommodatie in Au of Schoppernau. Deze twee dorpen liggen centraal in de 3 skigebieden die aangesloten zijn bij de 3TälerPass. Au of Schoppernau liggen bij het skigebied van Diedamskopf, waardoor je zonder reistijd in het skigebied van Diedamskopf kunt skiën en met 15 minuten ben je in Damüls, Mellau of in Schröcken, om verder te cruisen in één van de andere skigebieden.

Een keuze voor je accommodatie kan natuurlijk ook zijn om te verblijven in de plaats waar jij het meest de piste op gaat. Ben jij bijvoorbeeld van plan om 3 van de 5 dagen te gaan skiën in Damüls-Mellau, dan zou ik zeker daar een accommodatie boeken.

Skigebied Damuls-Mellau

Misschien is het skigebied van Damüls-Mellau wel het belangrijkste en meest variërende skigebied van de 3TälerPass. Zoals gezegd heet officieel dit skigebied; Schneereich Damüls-Mellau en dat is niet voor niks. Vanwege de positie in de Alpen en de hoogte van het skigebied is Damüls-Mellau meerdere malen uitgeroepen tot meest sneeuwzekere skigebied van Oostenrijk.

Uitzicht over Damüls
Uitzicht over Damüls

Op zich is de vrij bijzonder, want ondanks dat het dorp Damüls op een hoogte van 1300 meter ligt, komen de hoogste toppen nog maar net boven de 2000 meter uit. En dat is niet bepaald een hoogte waarmee je hoog eindigt in het rijtje van hoogste skigebieden in Oostenrijk. het dorp Mellau ligt zelfs maar op 710 meter hoogte, wat eigenlijk gewoon laag te noemen is. Desalniettemin ligt er eigenlijk altijd sneeuw in dit Damüls-Mellau en loopt het seizoen van de tweede week van december tot en met het Paasweekend.

In Damüls-Mellau heb je maar liefst 109 pistekilometers tot je beschikking. Wat verre weg het meeste aantal kilometers is van de drie skigebieden bij elkaar. De helft van deze pistes is gemarkeerd als rood, maar echt lastig zijn de pistes hier niet te noemen. Check de pistekaart van Damüls-Mellau voor het volledige overzicht.

Bekijk de impressiefilm die wij maakten over Damüls-Mellau:

Skigebied Warth-Schröcken

Het deelgebied Warth-Schröcken behoort tot het immense skigebied van Ski Arlberg waar ook de beroemde plaatsen Lech en Sankt Anton onderdeel van uit maken. Voor het deel dat onder de 3TälerPass valt kun je gebruik maken van de pistes rondom Warth en Schröcken, in het gelijknamige deel van dit skigebied. Dit is bij elkaar circa 60 kilometers aan pistes met mooie lange afdalingen en indrukwekkende vergezichten.

Uitzicht over Warth
Uitzicht over Warth

Het is natuurlijk vrij aantrekkelijk om de 'oversteek' te willen maken naar Lech. Want daar ben je vanaf het skigebied van Warth-Schröcken op de ski's binnen een half uurtje. Maar los van het feit dat je daar niet heen kunt met de 3TälerPass, zouden we het ook afraden om te doen. Eigenlijk om de doodeenvoudige reden dat je aan het deel van Warth en Schröcken gecombineerd met de twee bovenstaande skigebieden meer dan voldoende hebt om je een week of een korte week te vermaken. Er valt in de 210 km van de 3TälerPass zo veel te ontdekken, dat het bijna zonde is om verder het Ski Arlberg in te gaan. Wil je wel een keer naar Ski Arlberg, boek dit dan als eigen bestemming een keer.

Warth en Schröcken zijn twee kleine dorpjes, die tot voor kort nog niet veel voorstelde. Met de aaneensluiting van Ski Arlberg komt er wel wat meer leven in de brouwerij en kun je er onder de dalafdaling in de Schirmbar prima na het skiën een biertje doen. Ook de nieuwe accommodaties worden hier vrij snel uit de grond gestampt en het zou ons dan ook niets verbazen dat deze twee resorts in de toekomst een stuk groter gaan worden dan dat ze nu al zijn.

Vooral Warth kent een paar fabelachtig mooie dalafdalingen en wij raden dan ook zeker ook om vooral dit deel van het skigebied tot elke meter uit te kammen. Je zal niet teleurgesteld zijn na een dag skiën en genieten in het skigebied van Warth-Schröcken.

Bekijk de impressiefilm die wij maakten over Warth-Schröcken:

Skigebied Diedamskopf

Dit skigebied is zonder twijfel het minst bekende gebied van de drie skigebieden. Wanneer je aan mede wintersporters meldt dat je naar Diedamskopf op wintersport gaat is de kans groot dat je wat vraagtekens ziet rijzen boven de hoofden van menig skifanaat.

Uitzicht over Schoppernau
Uitzicht over Schoppernau

Maar Diedamskopf heeft wel een beetje ons hart gestolen. Werkelijk schitterende vergezichten vliegen je om de oren wanneer je hier op de piste staat. Eigenlijk heeft dit kleine skigebiedje alles wat je zoekt in een wintersportvakantie; een snowpark, mooie blauwe en rode pistes, enkele uitdagende zwarte pistes en een beroemde en fabelachtige dalafdalingen door de bossen naar het dalstation. Het skigebied ligt tussen de 850 en 2060 meter en is daarmee redelijk sneeuwzeker en ligt op een gemiddelde hoogte voor Oostenrijkse begrippen.

Het skigebied telt 44 pistekilometers en is daarom dan ook het kleinste skigebiedje van de 3TälerPass. Maar deze 44 kilometer tellen qua schoonheid wat ons betreft dubbel mee. Zeker wanneer je een dagje of twee dagen het wat rustiger aan wilt doen en wilt genieten van de omgeving dan moet je Diedamskopf niet overslaan. Geniet met volle teugen van dit pittoreske skigebied.

Bekijk de impressiefilm die wij maakten over Diedamskopf:

Kortom; houd jij naast het skiën en snowboarden ook van de natuur en van rust, dan raden we aan eens een bezoekje te brengen aan dit deel van het Bregenzerwald.

Er zijn meerdere Tour Operators die accommodaties aanbieden in dit deel van het Vorarlberg in Oostenrijk. We adviseren om te kijken bij Wintertrex, Summit Travel en Sunweb

Mocht je nog vragen hebben over dit gebied of wil je advies over je verblijf en accommodatie. neem dan contact met ons op via redactie@wintersportlive.nl

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus