Skigebied Ski Arlberg

Één van de meest bekende en geliefde superskigebieden in Oostenrijk is Ski Arlberg. Dit skigebied ligt gesitueerd in twee deelstaten en telt maar liefst 306 kilometer aaneengesloten pistes. Dat maakt Ski Arlberg het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk. In de deelstaat Tirol vind je de dorpen Sankt Anton am Arlberg en Sankt Christoph am Arlberg.

Wintersport Ski Arlberg
Wintersport Ski Arlberg - Tirol. Foto: © Josef Mallaun

Sankt Anton is een mondain dorp met sfeervolle maar toch moderne accommodaties. Sankt Anton trekt het wat rijkere publiek aan en dat zie je terug in de prijzen, het is hier niet echt goedkoop. Ondanks het moderne en mondaine karakter heeft Sankt Anton een rijke geschiedenis en hecht het dorp veel belang aan tradities. Om gebruik te maken van het gehele skigebied is Sankt Anton niet de allerbeste uitvalsbasis omdat het aan de oostzijde van het gebied ligt, maar door de moderne en snelle liften kun je toch van een heel groot deel gebruik maken.

Het skigebied heeft pistes op alle moeilijkheidsniveaus en ook ongekende off-piste mogelijkheden, met maar liefst 200 km deepsnow runs. Door de omvang van het gebied is het niet een voor de hand liggende beginners bestemming maar er zijn voldoende blauwe pistes op mooie zonnige hellingen.

Ligging skigebied Ski Arlberg

Sankt Christoph am Arlberg is een stuk kleiner en rustiger dan grote broer Sankt Anton. Sankt Christoph mist ook een echt dorps karakter omdat het meer een (praktisch) hoteldorp is. Op 1800 meter hoogte kun je zo vanuit je hotel de skilift inglijden. Het ligt iets minder aan de rand van Ski Arlberg dan Sankt Anton waardoor je eenvoudiger van meer van het skigebied gebruik kunt maken.

Een stukje verderop en niet direct verbonden met Ski Arlberg liggen nog de kleine dorpjes Sankt Jakob am Arlberg en Pettneu. Pettneu heeft een klein skigebiedje waar veel lokale bewoners leren skiën. De dorpjes zijn knus en authentiek, en het prijsniveau is hier wat lager omdat ze wat verder van het skigebied af liggen.

Ski Arlberg is naast groot ook bijzonder sneeuwzeker. Enerzijds komt dit door de hoogte; het skigebied ligt tussen de 1300 en 2700 meter hoogte en anderzijds door de geografische ligging; er valt hier tijdens de winter gewoon erg veel sneeuw. Vooral het grensgebied tussen Tirol en Vorarlberg is een echt Schneeloch; een plek waar de neerslagwolken blijven hangen en ’s winters veel sneeuw dumpen. De verbinding tussen alle dorpen en deelgebieden is supergoed. Er zijn 88 liften waarvan een groot deel snel, comfortabel en modern is. dat is iets waarmee Ski Arlberg zich onderscheidt van bijvoorbeeld grote Franse of Zwitserse skigebieden. Het skiseizoen in Ski Arlberg is lang, van eind november tot en met eind april kan er hier geskied worden. Niet het gehele gebied is eind april nog geopend, alleen de hoger gelegen delen.

In Sankt Anton valt op après-ski gebied heel veel te beleven. Neem wel je portefeuille mee want goedkoop is een avondje uit hier niet, maar er is heel veel keuze in allerlei soorten kroegen, bars, cafés, discotheken en clubs. Direct na het skiën en voor het avondeten kun je terecht bij bijvoorbeeld Mooserwirth. Deze zaak is wereldberoemd en bevindt zich onderaan de Zammermoos afdaling. Tot een uurtje of 8 kun je hier van (lokaal) bier en après-ski hits genieten. Aan dezelfde piste ligt ook de Heustadl, drie dagen in de week is hier live muziek en het uitzicht is prachtig. Na het avondeten zijn er nog genoeg plekken waar het dak eraf gaat zoals in Kandahar of Bobo.  Voor de rustige wijnliefhebbers is er plek in Niki’s Weinbar, onderdeel van hotel Montana. Voor de bierliefhebbers die ook houden van een rustig sfeertje is er de Anton Bar, ook in het centrum.

Ski Arlberg ligt op 881 kilometer rijden vanaf Utrecht met de auto. Deze afstand is goed te doen, ook omdat je veel over de snelweg kunt rijden. Bij Bludenz verlaat je de snelweg en rijd je in 40 minuten naar Ski Arlberg. Ook de luchthaven van Innsbruck is heel goed bereikbaar en ligt op 70 minuten rijden over de weg. Sankt Anton heeft ook een eigen treinstation. De Nederlandse Wintersporttrein stopt in Landeck en dat ligt op 30 minuten rijden over de weg, maar je kunt ook een lokale trein naar Sankt Anton pakken. Tijdens de winter worden er ook buspendeldiensten vanuit Nederland naar Sankt Anton georganiseerd, bijvoorbeeld door Winterliner.

INFORMATIE OVER HET SKIGEBIED Ski Arlberg

Mountain
Piek 2811 meter
 • Vanaf Utrecht
  881 km
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  15
 • Stoeltjesliften
  45
 • Sleepliften
  28
 • Funpark
  3
 • Langlaufen
  30 km
 • Skiroutes
  0 km
 • Makelijk
  0 km
 • Normaal
  130 km
 • Moeilijk
  122 km
 • Zeer moeilijk
  51 km
 • Totaal
  303 km

Ski's huren met korting in Ski Arlberg

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Ski Arlberg met korting via:

Dorpen in Ski Arlberg

Wintersport Flirsch am Arlberg

Flirsch am Arlberg

Score: 9.7

Flirsch am Arlberg is een wat kleiner dorp in het Oostenrijkse Tirol. Flirsch heeft geen eigen skigebied. Direct naast Flirsch ligt het kleine dorp met dito skigebied Pettneu am Arlberg, met 3 liften en een paar pistes. Als je nog een klein stukje...

Wintersport Pettneu

Pettneu

Wie wel gebruik wil maken van het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, Ski Arlberg, maar geen zin heeft in massale drukte en torenhoge prijzen, kan zijn heil vinden in Pettneu am Arlberg. Eigenlijk heeft het dorp ook een eigen klein skigebiedje maar deze...

Wintersport Sankt Anton am Arlberg

Sankt Anton am Arlberg

Score: 7.7

Bekend, beroemd, berucht? Sankt Anton am Arlberg is misschien wel een van de meest bekende skigebieden die de Alpen rijk zijn. Eigenlijk heeft iedere gevorderde wintersporter hier wel eens van gehoord en veel mensen die hier zijn geweest zijn lyrisch. Sankt Anton ligt...

Wintersport Sankt Christoph am Arlberg

Sankt Christoph am Arlberg

Sankt Christoph am Arlberg is een hooggelegen dorp in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, het ligt echter ook dichtbij de grens met de deelstaat Arlberg. Het behoort tot het overkoepelende skigebied Ski Arlberg dat maar liefst 305 kilometer skipistes telt.

Wintersport Sankt Jakob am Arlberg

Sankt Jakob am Arlberg

Sankt Jakob am Arlberg kan gezien worden als het kleinere broertje van Sankt Anton am Arlberg. Het dorp is een verzameling aan accommodaties langs de wegen. Er is hierdoor geen sprake van een dorpscentrum en dat gezellige sfeertje ontbreekt ook een beetje.