Op bezoek in Schladming-Dachstein

Op bezoek in Schladming-Dachstein
Op bezoek in Schladming-Dachstein

25 jun. 2024

Krista

Reisverslagen

Voor Wintersport Live mocht ik naar het skigebied Schladming-Dachstein wat onderdeel is van Ski Amadé. Schladming ligt op iets meer dan 1.000 kilometer van Utrecht. Wel wat verder dan vele andere skigebieden, maar zeker de moeite waard. Al jaren hoorde ik over deze bestemming met de bijnaam "De vier bergtoppen van Schladming-Dachstein". Dus ik stond te popelen om er zelf op uit te trekken.

Maar voor ik het skigebied ging verkennen was het eerst de hoogste tijd om te rodelen. Het skigebied van Schladming-Dachstein is namelijk berucht en beroemd om zijn ontzettend gave rodelbaan. Dus de ski's moeten nog even geduld hebben, als eerste activiteit in dit voor mij nieuwe skigebied is in het donker rodelen... Spannend !

Eerst rodelen

De eerste avond nam ik vanaf het dorp Schladming de nachtbus vanaf Lendplatz naar Hochwurzen om te gaan rodelen. Een retourtje is verkrijgbaar voor zes euro, een enkeltje kost vier euro.

Bij het dalstation van Hochwurzen stapte ik in de gondel naar het bergstation op 1.852 meter.

Mijn activiteit voor die avond was rodelen, maar het is ook mogelijk om te skiën op de verlichte skipiste. Boven bij het bergstation van de lift is een gezellige berghut geopend tijdens de avondactiviteiten, maar ik begon toch maar aan de rodeltocht. Moed indrinken was nog niet nodig. Na de eerste bocht is een tweede berghut die geopend was met sfeervolle verlichting rondom de berghut. Zo waren er telkens leuke sfeervol verlichte berghutten waar het gezellig druk was. De sfeer was op de rodelbaan was ook erg goed. Bij botsingen hielpen mensen elkaar en er werd veel gelachen. Voorbij de helft van de rodelafvaart was er een verlichte tunnel in de kleuren van de regenboog.

Na mijn avontuur ben ik met de nachtbus terug naar Schladming Lendplatz gegaan. Er waren ook genoeg taxi’s voor als je de laatste bus zou missen. Vanaf Schladming Lendplatz heb ik nog een wandeling naar het hotel gemaakt, Aparthotel Ferienalm, waar ik verbleef.

En dan nu een skidag

De tweede dag in Schladming heb ik mijn ski’s ondergebonden om het skigebied Schladming-Dachstein te ontdekken. Het skigebied wordt ook wel “Die Schladminger 4-Berge-Skischaukel” genoemd. Het zijn de vier bergtoppen, bestaand uit Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm die het skigebied met 123 kilometer verbinden met aaneengesloten skipistes. Het doel was om naar de viertoppen deze dagen te skiën, zodat ik een indruk kon krijgen, en foto’s kon maken, van het hele skigebied.

Schladminger 4-Berge-Skischaukel

Vanaf Schladming op 745 meter nam ik de gondel naar het bergstation van Planai op 1.906 meter. Van Planai ben ik naar Hochwurzen, waar ik ook had gerodeld, en vervolgens naar Reiteralm op 1860 meter geskied. Vervolgens ben ik terug geskied richting Planai naar Hauser Kaibling op 2015 meter. Een leuke tocht, maar ik had dan ook prachtig weer.

Hochwurzen in Schladming-Dachstein

De skipistes liggen op het noorden wat later in het seizoen gunstig kan zijn bij hogere temperaturen, omdat dit de schaduwkant is. Vanaf de skipistes is er prachtig uitzicht op het Dachsteingebergte.

In 2019 is Schladming-Dachstein met een project “Almculinair” in de zomer en winter gestart. Sterrenkok Richard Rauch bekend van Duitse en Oostenrijkse TV-programma’s en sinds 2006 bekroond met een koksmuts van Gault Millau. In 2014 werd hij tot chef van het jaar gekroond en heeft voor het skigebied culinaire hoogstandjes samengesteld.

Kinderen en jongeren zullen zich hier ook niet vervelen in dit skigebied. Er zijn meerdere funparken te vinden. En voor de allerkleinste zijn er mooie hellingen om het skiën te leren, zoals beneden bij de gondel van Hauser Kaibling. In het gebied rijden er diverse skibussen, maar er zijn ook parkeermogelijkheden bij de gondels. Dus de skibus terugnemen is ook een mogelijkheid als de kinderen moe zijn of de après-ski iets te gezellig was in één van de andere dorpen.

Evenementen in de regio Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein is ook bekend van internationale evenementen, zoals de FIS Alpine Ski World Cup die eind januari plaats vindt.

FIS Alpine Ski World Cup in Schladming-Dachstein

De voorbereidingen voor de World Cup waren ze druk mee bezig tijdens de dagen dat ik er was, daardoor was de afvaart van Planai tijdens die dagen gesloten.

Sneeuwschoenwandeling

De derde dag werd ik na het ontbijt door Herbert Raffalt en hond Mia opgehaald. We reden richting Ramsau am Dachstein om te gaan sneeuwschoenwandelen. Herbert is gids maar ook fotograaf. National Geographic heeft foto’s van hem gepubliceerd, en ook schrijft Herbert voor Kleine Zeitung naast zijn werk als gids.

Na een prachtige autorit kwamen we aan op plaats van bestemming. Nadat we de sneeuwschoenen hadden aangetrokken zijn we gestart. Een sneeuwschoenwandeling door het prachtige landschap in Dachstein waar we genoten van de natuur en rust.

Sneeuwschoenwandelen rond Dachstein

Herbert woont in de omgeving en weet dus precies waar je moet zijn om de mooiste wandelingen en foto’s te maken. Hij liet zien dat er onder een dikke sneeuwlaag een meertje verscholen lag. Daarom is het goed om met een gids op pad te zijn die de omgeving ken om eventuele gevaren te voorkomen.

Sneeuwschoenwandeling Schladming-Dachstein

Rond lunchtijd kwamen we aan bij een berghut waar we door de huttenwaard vriendelijk werden ontvangen. Na een smakelijke lunch vervolgde Herbert en ik de tocht terug.

Na vele fotostops bereikte we de auto. Hond Mia was al snel in dromenland terwijl Herbert mij nog van alles vertelde over de omgeving, gerechten en bergsporten. We reden verder koers richting het hotel waar ik in de middag weer werd afgezet. Terwijl ik afscheid van Mia en Herbert nam, realiseerde ik mij dat ik een onvergetelijke ervaring had opgedaan.

Stad Schladming

Later die middag ben ik naar de stad Schladming gelopen. Het toeristenbureau gaf als tip om een bezoekje aan de winkel Heimatgold te brengen. Dit is een winkel met hoge kwaliteit producten van lokale Oostenrijkse boeren en ondernemers. Er is een zithoek bij Heimatgold om te genieten van een lokaal drankje.

Stad Schladming

Er was een uitgebreid aanbod bestaand uit: drankjes, brood, kaas, vleeswaren, honing, jam en chocola. Dat laatste kon ik natuurlijk niet weerstaan en ik kocht twee verschillende smaken chocolade voor een later moment.

Daarna ben ik de stad verder gaan ontdekken. Het is een gemoedelijke stad omringd door een oude stadsmuur met in het midden een oude kern waar diverse (sport)winkels, restaurants, en bars zijn te vinden.

Laatste skiochtend in Schladming-Dachstein

Mijn laatste skiochtend heb ik Planai en Hauser Kaibling nogmaals aangedaan. Die ochtend had ik minder geluk met het weer. In het dal was er ijzel en bovenop de berg sneeuwde het goed door. Door de sneeuw was het zicht minder goed, maar alles staat in het skigebied van Schladming-Dachstein goed aangegeven. Zo heb ik nog de XL funslope van Hauser Kaibling aangedaan. Deze is te vinden naast de Alm 6-er, skipiste 8 (Kaiblingalm-Abfahrt). Eerder had ik in Schaldming het Croco-Trophy, bij Hopsi Express, aangedaan, beide zijn aanraders voor kinderen! Voor de allerkleinste is er beneden bij de gondel van Hauser Kaibling het kinderpark Wollis voor de eerste ervaringen met het skiën op te doen.

Wat mij opviel aan Schladming-Dachstein is dat er (nog) niet zoveel Nederlanders zijn. Terwijl er voldoende wintersportmogelijkheden zijn zoals wandelen, rodelen, langlaufen en natuurlijk skiën en snowboarden. Ook staan er diverse nieuwe liften voor het volgende seizoen op de planning. Een plek om zeker te ontdekken, want aan de gezelligheid van Schladming-Dachstein ligt het niet!

Check mijn vlog

Ben je benieuwd geworden naar mijn belevenisse in Schladming-Dachstein? Check hieronder dan ook de vlog van mijn bliksembezoek aan dit skigebied:

Auteur: Krista

Op jonge leeftijd begon mijn passie voor wintersport. Het mooie van wintersport is voor mij de vrijheid, het eten, de sfeer en de schoonheid van de natuur. Het liefst ski ik in de ochtend als één van de eerste van de geprepareerde pistes. Favoriete bestemmingen: Grindelwald, Sankt Ulrich, Stubai