Op bezoek in Les Saisies

Op bezoek in Les Saisie
Op bezoek in Les Saisies © Thuria Paysage

11 nov. 2023

Monique

Reisverslagen

Vaak denken we als eerste bij skiën in de lente aan afdalingen door papsneeuw. Maar wist je dat skiën in de lente, de laatste jaren, best veel voordelen kent? De dagen zijn langer, de temperatuur vaak aangenamer, de drukte op de pistes is voorbij én als koningwinter dan ook nog voor een dump sneeuw zorgt, nou dan kan ik je verklappen, dan kan de pret niet op.

Ik deze blog artikel nemen we je mee op reis naar een skidorp in de Franse Alpen waar wij aan het einde van het winterseizoen genoten van een fantastische wintersport ervaring.

Skiën in Espace Diamant

Onze 'uitvalsbasis' voor de komende dagen is het wintersport dorp Les Saisies. Een gezellig dorp, dat midden in het skigebied 'Espace Diamant' ligt. Door de ligging, aan de voet van de Mont Blanc, is het skigebied Espace Diamant vrij sneeuwzeker. Het gebied is bovendien gemakkelijk per auto, of met het vliegtuig (vliegen op Genève) bereikbaar.

Verrassend skigebied

Het is eind maart als we, na een uitstekend ontbijt, in de sneeuw door het gezellige dorpje lopen naar de 'Location de Ski'. Bij Piccard Sports worden onze voeten zorgvuldig opgemeten met een ingenieus en hightech apparaat. En even later staan we met onze skiuitrusting buiten. Voor onze eerste kennismaking met Espace Diamant, klikken we onze skischoenen direct naast Piccard Sports in de ski's en maken we onze eerste sporen in de sneeuw.

Skien in Les Saisies © Thuria Ski Famille

Even later zoeven we in een stoeltjeslift omhoog. Espace Diamant telt 192 km aan pisten en wordt omringd door zeven authentieke bergdorpjes. Dat maakt het skigebied verrassend en afwisselend. Er is veel variatie, zoals de lange afdalingen naar Crest-Voland. Ook leuk is het skiën door het bos.

Lang skiseizoen

Van zonovergoten hellingen afglijden hoeft geen verre droom te blijven. Skiën in de lente is, eerlijk gezegd, het goede leven! Vaak ligt er nog voldoende sneeuw op de hellingen en de temperaturen zijn veel aantrekkelijker. Vanwege de grote hoogte zijn er skigebieden in Savoie en Haute-Savoie die genieten van een lang sneeuwseizoen. Dus ik was eerlijk gezegd verbaasd over de goede sneeuwkwaliteit in Espace Diamant, met haar hoogste top op 2069 m. Zo zie je maar weer dat ook de ligging van een skiresort best van invloed kan zijn op de sneeuwkwaliteit.

Veel winter activiteiten

Niet alleen qua skiën biedt het gebiedt veel variatie. Wie ook wel eens wat anders wil ervaren vindt in Les Saisies voldoende alternatieven. Les Saisies is geliefd onder de langlaufers. Dus wij maken ook een tocht op de smalle latten. Wat heb je daar een conditie voor nodig zeg!

We brengen de latten terug en ruilen ze om voor "tennisrackets" die we onder onze bergschoenen bevestigen. Het bosrijke gebiedt is namelijk erg geschikt om de sneeuwschoenen onder te binden en er met een gids op uit te trekken.

Les Saisies - Snowshoehiking

Met de sneeuwval van afgelopen nacht voel ik me helemaal in mijn element, stap voor stap door een feeëriek landschap, bedekt met een dikke laag poedersneeuw. Naast deze activiteiten biedt Les Saisies nog een hele andere, spectaculaire, activiteit: hier ligt namelijk een Olympisch biatlon parcours. Ja echt! Ook dat willen we natuurlijk meemaken.

Als de derde dag is aangebroken doen we de langlauflatten weer onder en glijden we naar het Biatlon stadion. Onder begeleiding van professionele instructeurs leren we de beginselen van het liggend en staand schieten. Wat is dit een mega unieke ervaring. Liggend schiet ik alle vijf de kogels raak, in de roos. Dus dat kan jij ook! Staand bak ik er niks van. De wind was net iets te krachtig haha.

Les Saisies - Biathlon

Lekker eten

Les Saisies heeft ook genoeg te bieden aan restaurants. Zowel in het dorp, als aan en op de piste. Ons favoriete lunch adresje? Les Chalet de Marmotten gelegen in Les Saisies aan de rand van de piste. Wel reserveren! En voor het diner aten we bij Les Arcades. In beide restaurants hangt een gezellige sfeer. Interieurs met veel hout alsof je een blokhut binnenstapt... Mocht je denken: "Huh, Les Saisies.. nooit van gehoord". Wat mij betreft is het echt de moeite waard voor een complete wintersportvakantie en ik kom hier graag weer terug. Ook helemaal aan het einde van het seizoen!

Auteur: Monique

In de Alpen ben ik regelmatig te vinden op de (ski/langlauf) latten, de e-bike, te paard of met bergschoenen aan. Ik ben graag in de natuur. Fotograferen en bloggen in de sneeuw is mijn passie. Favoriete bestemmingen: Zuid-Tirol, Trentino, Veneto, Méribel