Génépi, een heerlijk wintersportdrankje

Een heerlijk wintersportdrankje
Een heerlijk wintersportdrankje

Ik was in december in het schitterende Vallé d'Aosta. En daar houden ze naast skiën wel van een drankje. Één drankje in het bijzonder; De Génépi. Dit is een een traditionele likeur uit de Alpen die in Frankrijk, Italië en Zwitserland wordt gemaakt. Het drankje is populair in de Alpen, vooral in De Franse Alpen, in de Aostavallei in het Noordwesten van Italië en Zwitserland.

Ook in het buitenland is de drank zeer geliefd. In het Frans wordt de drank Genièvre genoemd. De likeur wordt gemaakt van de plant Génépi (Artemisia Genepi, Artemisia Spicata en Artemisia Umbelliformis) die overal groeit op rotsachtige bodem boven 2000 meter in de Alpenweiden. De drank heeft een licht olijfgroene of licht gouden kleur. De drank wordt vaak met ijs na de maaltijd gedronken en wordt ook gebruikt in gerechten zoals kaasfondue en vleesgerechten. Génépi wordt ook gemixt met bier en gebruikt in cocktails. De drank wordt ook in de Franse, Italiaanse en Zwitserse keuken gebruikt om sauzen en desserts de unieke smaak te geven. Kortom, genoeg reden voor mij om tijdens mijn bezoek aan de Valle d'Aosta de Génépi eens uit te proberen.

De geschiedenis van de drank wordt in de kruidengeneeskunde en in sommige culturen gebruikt vanwege de toegeschreven medicinale krachten. Men dacht dat het gezondheidsvoordelen had en in ieder geval hielp tegen maagproblemen. De bladeren werden in gedroogde vorm en in drank verwerkt. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Génépi hier voor is in te zetten.

Het produceren van Génépi is diep geworteld in de lokale cultuur en traditie in de Alpen. Er zijn veel soorten Génépi te verkrijgen doordat er verschillende families zijn die allemaal proberen de lekkerste Génépi te produceren. Het streekproduct zorgt al eeuwen voor een strijd in de gebieden in de Alpen. Het geheime recept wordt al eeuwen van generatie op generatie van vader op zoon doorgegeven. De drank wordt gezien als symbool voor de levensstijl in de bergen en vaak gedronken als digestief na de maaltijd. De plant is in sommige gebieden beschermd. Als de plant wel mag worden geplukt dan is het verboden om de plant met wortel en al uit de grond te trekken.

Het productieproces duurt lang en kent verschillende stadia:

Génépi groeit het beste op rotsachtige bodem op grote hoogte en is meestal alleen boven de boomgrens te vinden. De plant groeit op de zonnige hellingen van de bergen en begint vanaf de lente bij het smelten van de laatste sneeuw te ontspruiten. Tijdens de zomer komen de bloemen uit en de bloemen geven de Alpenweiden een mooi gezicht met hun gele kleur. Na de zomer worden in de herfst de bladeren geoogst voordat de eerste vorst er is.

Genepi plant

De beste oogsttijd is in september en oktober. Het is voor de kwaliteit van de likeur belangrijk dat alleen de volgroeide planten en gezonde bladeren worden geoogst. De oogst wordt met de hand gedaan omdat machinale oogst onmogelijk is door de rotsachtige bodem en het vergroot de kans dat de wortels mee komen.

Na de oogst worden de bladeren gedroogd om de concentratie van de aromatische oliën te versterken. De gedroogde bladeren worden na verloop van tijd in de alcohol gelegd zodat alle smaakstoffen in de alcohol trekken en er een goede smaak ontstaat. Dit duurt een aantal weken tot een aantal maanden en is afhankelijk van de gewenste smaak en intensiteit van de drank.

Na het trekken van de smaakstoffen, dit noemt men de infusieperiode, wordt de alcohol met het residu van de bladeren gefilterd om het residu uit de alcohol te verwijderen. Daarna wordt suiker en water toegevoegd om de gewenste smaak te creëren. Hierna wordt de likeur in mooie flessen gebotteld en verkocht.

Likeur met Génépi worden echter niet alleen in de Alpen geproduceerd, want ook in andere delen van de wereld komt de plant voor en wordt de plant gebruikt om dranken te produceren. De drank wordt volgens verschillende recepten gemaakt en onder verschillende regionale namen verkocht.

Auteur: Olaf

Van jongs af aan sta ik op de ski's en ga ik graag regelmatig naar andere skigebieden om op ontdekking uit te gaan. Op de berg en in de sneeuw ben ik in mijn element. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg