Skigebied Grandvalira

Grandvalira is het grootste skigebied van Andorra en je hebt hier maar liefst 210 kilometer aaneengesloten skipistes, verdeeld over vier dalen. Het is een skigebied voor iedereen. Andorra is een klein en schattig dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Het ligt dus in de bergen en je kunt hier dan ook prima skiën.

Wintersport Grandvalira
Wintersport Grandvalira

Lange blauwe afdalingen, zwarte afdalingen, verschillende kinderlanden en een weids uitgestrekt gebied. Het prijsniveau is in Andorra aantrekkelijk, zowel van de accommodaties als van het eten. Door de afstand komen hier geen grote hordes Nederlandse wintersporters, dus de skileraren spreken hoogstwaarschijnlijk geen Nederlands, tenzij je een keertje mazzel hebt.

Ligging skigebied Grandvalira

De leukste en meest bruisende dorpen in dit skigebied zijn Pas de la Casa en Soldeu. Dit zijn beiden typische wintersportdorpen, gebouwd voor en door de wintersport. Er zijn ski in – ski out accommodaties en ook de winkeltjes en restaurants zijn op loopafstand. De architectuur is redelijk modern maar er staan weinig betonnen blokkendozen, dus op zich zien de dorpen er gezellig uit. In het uiterste westen van het skigebied vind je het dorpje Encamp. Dit is wel een authentiek bergdorpje met historische gebouwen en een knusse sfeer. Ook kun je verblijven in El Tarter of Canillo. Canillo is een mix tussen authentiek en modern en El Tarter is ook een skidorp, maar dan een stukje kleiner dan Pas de la Casa. Naar de dorpen Pas de la Casa, Soldeu en El Tarter zijn dal afdalingen. Canillo en Encamp liggen een beetje te laag voor een dal afdaling. Ook is er nog een soort skistation; Grau Roig. Hier vind je geen echt dorp, slechts een aantal hotels en een grote parkeerplaats. Geen gezellige plek, maar wordt vooral gebruikt als vertrekpunt voor mensen die in een dorpje verblijven die niet direct met het skigebied verbonden is.

Het skigebied ligt op een hoogte van 1700-2600 meter hoogte en het totale hoogteverval is dus iets minder dan 1000 meter. Er zijn overwegend blauwe en rode pistes waardoor het skigebied vooral leuk en geschikt is voor de beginnende en gemiddelde wintersporter. Door de omvang van het skigebied is het ook leuk voor de gevorderde wintersporter, al tref je wel veel kortere afdalingen en zit je dan wat vaker in de skilift. In het gehele skigebied vind je kinderlandjes en ook speciale pistes voor kinderen, de Andorrese variant op de funslope. 65% van het skigebied kan voorzien worden van kunstsneeuw. Grandvalira is een zeer zonnige wintersportbestemming, er zijn ongeveer 300 zonnige dagen per jaar. Het skiseizoen begint eind november en duurt tot medio april.

In Grandvalira kun je natuurlijk skiën en snowboarden maar er zijn ook andere (winter)activiteiten te doen. Allereerst ligt de hoofdstad van Andorra, La Vella, niet te ver weg. Vanuit Encamp kun je zelfs met de (gratis) skibus naar deze historische stad toe, in slechts tien minuten. In het skigebied zelf kun je bij Canillo gebruik maken van een zipline. Hier kun je een snelheid van maar liefst 80 kilometer per uur behalen. In El Tarter en Grau Roig kun je met kleine hondesledes door de bossen gaan. In El Tarter kun je paragliden en op verschillende plekken kun je met raquettes winterwandelen of een sneeuwscooter huren om het skigebied van een andere kant te bekijken.

Qua après-ski staat Andorra niet op nummer één. Toch vind je, vooral in Soldeu en Encamp, leuke (après-ski) bars. Er is geen overvloed aan après-ski, maar in beide dorpen kun je toch wel een tiental leuke après-ski gelegenheden tegenkomen.

Grandvalira ligt op ongeveer 1320 kilometer rijden met de auto vanaf Utrecht. Je bent ongeveer 14 uur onderweg, dit is wel te doen als je om en om rijdt. Ook zou je onderweg kunnen overnachten of natuurlijk kunnen besluiten om met het vliegtuig te gaan. Vanuit Nederland kun je dan het beste naar Toulouse vliegen. Hier kun je een auto huren of een taxi nemen naar Grandvalira, de transfer duurt ongeveer 2,5 uur, afhankelijk van welk dorp je exacte eindbestemming is.

INFORMATIE OVER HET SKIGEBIED Grandvalira

Mountain
Piek 2640 meter
 • Vanaf Utrecht
  1313 km
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  6
 • Stoeltjesliften
  28
 • Sleepliften
  28
 • Funpark
  2
 • Langlaufen
  0 km
 • Skiroutes
  0 km
 • Makelijk
  0 km
 • Normaal
  100 km
 • Moeilijk
  77 km
 • Zeer moeilijk
  33 km
 • Totaal
  210 km

Ski's huren met korting in Grandvalira

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Grandvalira met korting via:

Dorpen in Grandvalira

Wintersport Canillo

Canillo

Canillo is een bergdorp in de Andorrese Pyreneeën. Dit dorp is een combinatie van historische en authentieke gebouwen en moderne accommodaties voor het toerisme. Qua voorzieningen zit je hier helemaal goed tijdens je (winter)sportvakantie, winkels, hotels, appartementen, restaurants, je vindt het hier allemaal.

Wintersport El Tarter

El Tarter

El Tarter is een wintersportdorp in Andorra. Veel Nederlandse wintersporters vind je niet in Andorra, omdat het een stuk verder rijden is dan de Alpen. Door het gunstige prijsniveau van de Andorrese skigebieden en de mogelijkheid om goedkoop te vliegen, wordt het stukje...

Wintersport Encamp

Encamp

Encamp is een prachtig en authentiek dorp in de Andorrese Pyreneeën. Hier vind je een prachtig groot skigebied, Grandvalira, met maar liefst 210 kilometer aaneengesloten skipistes. Het is een prachtig skigebied. Vanuit Encamp moet je echter 25 minuten in een gondel zitten voordat...

Wintersport Grau Roig

Grau Roig

Grau Roig is een skistation in de Andorrese Pyreneeën. Van een echt dorp is niet echt sprake: je vindt hier een grote parkeerplaats en een paar verdwaalde hotels. Op dit punt bevind je je direct in het skigebied Grandvalira met maar liefst 210...

Wintersport Pas de la Casa

Pas de la Casa

Score: 8.9

Pas de la Casa is een skidorp in Andorra, strak langs de Franse grens. Het is geen authentiek dorp, maar doet een beetje denken aan een Frans skidorp. Er is best wat hoogbouw, maar het is niet fantasieloos. Je hebt best veel ski...

Wintersport Soldeu

Soldeu

Soldeu is een wintersport resort dorp in de Andorrese Pyreneeën. Soldeu (niet te verwarren met Sölden of Solda/Sulden) is een dorp wat gemaakt voor het wintertoerisme, net zoals een Frans skidorp. Het verschil is echter dat hier wel enige aandacht aan het uiterlijk...