Wintersporten rond Aosta

Wintersporten rond Aosta
Wintersporten rond Aosta

08 apr. 2024

Olaf

Skigebieden Magazine

Aosta is de hoofdstad van de regio Valle d’Aosta, ligt in het noordwesten van Italië en heeft een lange geschiedenis vanaf het Romeinse rijk. De stad ligt in een vallei in een prachtige bergachtige omgeving en overal waar je kijkt hebt je een prachtig uitzicht op de Alpen. Het is een mooie bestemming voor buitensporten, zoals bijvoorbeeld wandelen, mountainbiken, skiën en bergbeklimmen.

In de nabije omgeving vind je magnifieke hoge bergen zoals de Matterhorn en de Mont Blanc. De Mont Blanc is de hoogste berg in de Alpen. In Aosta zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd en Middeleeuwen te vinden.

De stad Aosta in de regio Valle d'Aosta werd gesticht door de Romeinen in 25 voor Christus en kreeg ter ere van de keizer de naam Augusta Praetoria Salassorum. In de stad waren veel militairen gelegerd om de Romeinen rondom de Alpen te beschermen. In de stad zijn veel gebouwen uit de Romeinse tijd te bewonderen, onder andere de triomfboog van Augustus, het Romeinse theater, veel delen van de oude stadsmuur en de oude stadspoorten die bescherming boden tegen indringers. De Romeinse stadsmuren omringen nog een groot deel van de historische binnenstad.

Aosta al sinds de Romeinen

Vlakbij de triomfboog staat Augustus op zijn sokkel en kijkt hij uit over het plein. De kathedraal van Aosta is een belangrijke plek voor gelovigen en is gewijd aan de hemelvaart van de heilige maagd Maria en Johannes de Doper. De bouw begon in de vierde eeuw en is in de eeuwen daarna gerenoveerd en verder uitgebreid. Hierdoor zijn er verschillende stijlen van architectuur, onder andere romaanse en gotische stijlen. De kathedraal is zowel binnen als buiten prachtig versiert met geestelijke schilderingen en fresco’s. Binnen vind je veel mooie kunstwerken en het altaar met beelden en sculpturen.

Na de val van het Romeinse rijk werd Aosta door verschillende partijen bestuurd waaronder de Lombarden en Bourgondiërs. In de Middeleeuwen werd de stad verder uitgebreid en ontwikkeld. Er werden veel kerken en kastelen bijgebouwd bijvoorbeeld bovengenoemde kathedraal van Aosta en het kasteel Aosta (Forte di Bard). Het kasteel werd gebouwd om de vallei van Aosta te beschermen en te zorgen dat de handelsroute naar Frankrijk veilig was.

In de elfde eeuw kwam Aosta onder de heerschappij van het invloedrijke adellijke huis van Savoye. Het huis heeft een belangrijke rol gespeeld tot de vorming van het Koninkrijk Italië. Aosta bleef onder Savoyaards bewind tot de éénwording van Italië in de negentiende eeuw. De stad was een onderdeel van het Koninkrijk Sardinië en later het Koninkrijk Italië.

De regio Aosta staat bekend om haar gastronomie met invloed van ingrediënten uit de Alpen en die vind je terug in de gerechten en specialiteiten uit de Aosta vallei. Ik zal er een aantal noemen:

  • Génépy: likeur gemaakt van de Alpenplant Genepi die in de regio boven 2.000 meter hoogte groeit
  • Polenta: gemaakt van maismeel en wordt vaak gegeten bij wild, kaas en stoofschotels
  • Jambon de Bosses: gedroogde ham met een sterke smaak uit het dorp Bosses. Het wordt gedroogd en gerookt in de Alpenlucht.
  • Lardo di Arnad: gerookt en gekruid zeer dun gesneden spek uit het stadje Arnad en wordt gegeten met brood.
  • Fontina kaas: half harde kaas uit Aosta met een sterke smaak. Het wordt veel verwerkt in gerechten en gebruikt voor de kaasfondue.
  • Truffel: in de herfst kun je in de vallei truffels vinden die onder andere worden gebruikt in de pasta, risotto en vleesgerechten.
  • Seupa à la Vapelenentse: dikke soep van brood, Fontina kaas, kool en knoflook

Van eind november tot begin januari jaar is er in Aosta een gezellige kerstmarkt met veel houten kramen. De straten in het centrum zijn prachtig versierd met lichtjes, in de winkelstraten wordt muziek gespeeld en overal staan kerstbomen met lichtjes. Op de kerstmarkt worden allerlei handgemaakte artikelen verkocht zoals houtsnijwerk, keramiek en kaarsen. Op de markt slaag je zeker om mooie kerstcadeautjes te vinden. Ambachtslieden tonen hoe ze het houtsnijwerk en de kaarsen maken.

Cervino bij Aosta

Op de kerstmarkt en in de straten ruik je heerlijke geuren van lokale lekkernijen, warme kruidige vin brulé (glühwein), geroosterde tamme kastanjes, panettone, Fontina kaas, polenta en lekkere worst. Behalve deze lekkernijen zijn er op de kerstmarkt ook optredens van artiesten en muzikanten die dansuitvoeringen onder muzikale begeleiding uitvoeren. De kinderen kunnen op verschillende plekken knutselen en met de Kerstman op de foto. Er is ook een kerststal met prachtige Bijbelse figuren en uiteraard de dieren.

Aosta is een prachtige stad met een mooie architectuur, historie, veel restaurants met heerlijke lokale gerechten, wonderschone natuur en volop gelegenheid voor sportieve buitensporters in de prachtige Valle d’Aosta.

Auteur: Olaf

Van jongs af aan sta ik op de ski's en ga ik graag regelmatig naar andere skigebieden om op ontdekking uit te gaan. Op de berg en in de sneeuw ben ik in mijn element. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg