Sundance in Amerika
Sundance in Amerika

Sundance Amerika – Het domein van Robert Redfort

Wintersport Live Wintersport Live

Blog: 11 januari 2017. Door Else Schepers van WintersportCanadaAmerika.nl

Binnenkort ga ik skiën in Utah. YES! Een van de skiresorts die ik bezoek is Sundance. Daar kijk ik nu al naar uit. En niet alléén vanwege de mooie natuur! Sundance is een prachtig intiem skiresort op een uurtje rijden van Salt Lake City Airport, gelegen in een overweldigende natuur van bergen en bos. En daar dwars doorheen pistes die je een regelrechte adrenalinekick geven.

Maar wat mijn hart sneller doet kloppen aan mijn verblijf in Sundance: dit dorp is eigendom, woonplaats en skidomein van.... Robert Redford! OMG, stel je voor dat ik misschien straks naast hem in de skilift zit!

Ken je klassiekers

Ach ja, wie kent ‘m niet. Robert is inmiddels 80 jaar maar nog altijd alive & kicking! Doorgebroken als filmster in 1969 (!) met de klassieke cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid. Een film echter ver voor mijn tijd, dus ik denk eerder terug aan zijn stoere rol in Out of Africa (1985) en zijn hoge knuffelgehalte in The Horse Whisperer (1998). Die ogen, die zwijgzame en toch alleszeggende blik…

Robert Redford: passie voor de natuur

Ok we dwalen af. Spatte hij als acteur met al zijn passie en inlevingsvermogen van het witte doek, in real life toont hij diezelfde geestdrift. Als fervent natuurliefhebber en skiër (nog steeds!) kaapte hij in 1969 dit indrukwekkend stukje natuur – voormalig thuisgebied van de Ute-Indianen – weg voor de neus van gretige projectontwikkelaars. Zij maakten al handenwrijvend plannen voor een nieuw groots vakantieresort met extra large hotels, condominiums en winkelcentra. Robert stak daar een stokje voor. Hij wilde de natuur behouden en er slechts een handjevol bebouwing toelaten. Aldus geschiedde.

Sundance, kleinschalig en artistiek

Tot op de dag van vandaag vind je in Sundance slechts zo’n 100 mountain lodges en homes, waaronder enkele als kleinschalig hotel of B&B functioneren. En nee, de naam is niet ontleend aan bovengenoemde film maar aan het zonlicht dat danst op de omringende bergtoppen. Vele bevriende schrijvers, cineasten en acteurs vonden hun weg naar Sundance en inspireerden elkaar in deze natuurlijke omgeving tot nieuwe artistieke werken. Dit bracht Robert Redford en zijn Sundance Institute op het idee om een jaarlijks filmfestival te organiseren, met als doel om onafhankelijke filmmakers een podium te bieden voor een groot en internationaal publiek. Vanaf 1981 werd dit evenement officieel omgedoopt tot het Sundance Film Festival.

Sundance Film Festival 2017: 19-29 januari

Inmiddels is dit filmfestijn uitgegroeid tot het op één na grootste filmevent - na Cannes - met jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Een event van zo’n formaat past natuurlijk never-nooit meer in Sundance, dus is dit uitgewaaierd over Park City en Salt Lake City. In januari zijn gedurende 10 dagen en verspreid over 15 theaters talloze films en documentaires te zien. Dit jaar aandacht voor een bijzonderthema: A new climat. Dit tot grote vreugde van speciale gast en voormalige vice-president Al Gore. Exact 10 jaar geleden zag hij híer zijn An Inconvenient Truth in première gaan en ook nu zal op de komende editie zijn langverwachte deel 2 debuteren. Titel overigens nog onbekend. Wel zien we in dit thema-programma documentaires met veelzeggende namen als: Chasing Coral, Melting Ice, RISE, Tree, Look and See, Water and Power. Ik zeg: Al, Robert, nodig Donald asjeblieft ook even uit!

Sundance Moviefestival
Sundance Moviefestival

Ben je in Park City, dan zit je wel spot-on! Je kunt een rittenkaart, een passe-partout kopen of je gokt op een last-minute kaartje. Wil je én skiën én films kijken, opteer dan voor de Off-Peak Pass voor slechts $450 (!). Hiermee heb je vrij toegang tot alle films die vóór 11.00 uur en na 22.00 uur starten. Is dit een beetje teveel van het goeie, dan kun je nog altijd ‘filmsterren’ spotten in dé bar van Park City, ZOOM. Heel toevallig eigendom van – who else – Robert Redford!

Ik kom helaas net na het filmfestival aan. Hopelijk zit onze Robert dan bij te komen in zijn toch wel respectabele stulpje aan de pistes van Sundance en besluit hij wat frisse lucht en beweging op te doen op de ski’s. Ga ik hem zien? Ik ga het je vertellen, als ik terug ben!

En ben je toevallig in Sundance dan kun je natuurlijk ook een filmpje meepakken. Maar verwacht dan niet zo’n fancy bioscoop met pluchen fauteuils. Nee, meer dan dit gaat het niet worden!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties