Daka Wintersport
SkiWelt Sneeuwzeker en duurzaam
SkiWelt Sneeuwzeker en duurzaam

Sneeuwzeker en duurzaam: SkiWelt sneeuwmanagement zet de toon

Wintersport Live Wintersport Live

De SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, met 288km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, is meerdere keren uitgeroepen tot het meest milieuvriendelijke skigebied ter wereld. Één van de aspecten die daarbij hoge punten scoort is de manier waarop in de SkiWelt aan sneeuwmanagement wordt gewerkt.

In januari 2020 mocht het team van Wintersport Live een avondje mee de pistes prepareren en werd ons meer verteld over het pistemeetsysteem en en de duurzame projecten binnen het SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Een hele leerzame avond, waar we een paar uurtjes mee mochten kijken in de keuken.

Wintersport Live op bezoek in SkiWelt
Wintersport Live op bezoek in SkiWelt

Sneeuwmanagement

In de SkiWelt zijn iedere nacht 65 pistebully’s op pad om perfecte pistes te maken. Iedere piste wordt ´s nachts geprepareerd, meestal met de pistbully gezekerd aan een staalkabel. Als het ´s nachts gaat sneeuwen worden de pistes zelfs twee keer per nacht glad getrokken. De pistebully’s van de SkiWelt zijn uitgerust met een uniek pistemeetsysteem.

Met behulp van GPS meten de pistebully’s overal tot op een paar centimeter nauwkeurig de dikte van de sneeuw, wat het mogelijk maakt om nog preciezer te werk te gaan bij het prepareren van de pistes. De basis hiervoor is een bodemkaart die in de zomer van het hele bergoppervlak binnen de SkiWelt is gemaakt.

SkiWelt Pistebully - Söll
SkiWelt Pistebully - Söll

Deze manier van prepareren levert een enorme besparing op bij het maken van de technische sneeuw, omdat de sneeuw die er al is veel efficiënter wordt verspreid. Ook hierin vormt de SkiWelt een voorbeeld voor andere skiregio’s die duurzaam willen werken.

Pistebully’s met GPS

In iedere pistebully is GPS apparatuur ingebouwd. Deze meet het grondoppervlak en de sneeuwlaag die erop ligt (op 3-5cm nauwkeurig). De basis hiervoor is een hele preciese meting van de bodem in de zomer. De ingebouwde meetapparatuur kan d.m.v. afwijkingen de sneeuwhoogte vaststellen. De chauffeur van de pistebully leest de dikte van de sneeuwlaag onder hem rechtstreeks af op het display. De meetgegevens kunnen ook grafisch worden weergegeven en als landkaart met sneeuwhoogtes worden geprint - aan de hand daarvan kunnen vlaktes met zwakkere sneeuwlagen of sneeuwophopingen direct worden herkend.

Besparing van resources

Het nieuwe sneeuwhoogtemeetsysteem is van doorslaggevende betekenis voor resourcebesparend sneeuwmanagement. Het gaat erom de sneeuw efficiënt, voordelig en resourcebesparend te produceren. De investering in dit GPS systeem is een belangrijke bouwsteen in het energiebesparende sneeuwmanagement van de SkiWelt.

Uitleg sneeuwmanagement
Uitleg sneeuwmanagement

Het sneeuwmanagement van de SkiWelt omvat de modernste technische uitvoering van besneeuwingsinstallaties, 15 natuurgetrouw aangelegde spaarbekkens voor wateropslag en dit sneeuwhoogte meetsysteem. "Het doel is om een gelijkmatig verdeelde, compacte sneeuwlaag op de pistes te hebben - en indien mogelijk nergens te veel of te weinig sneeuw. Voor onze gasten betekent dat perfect geprepareerde, sneeuwzekere pistes tot het einde van het seizoen", zegt Walter Eisenmann, bedrijfsleider van SkiWelt Söll.

De helden van de nacht
De helden van de nacht

Kijk voor meer duurzaamheid en besparingen binnen het SkiWelt Wilder Kaiser Brixental op: skiwelt.at/duurzaamheid

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.