Daka Wintersport
Sneeuwkanonnen Going
Sneeuwkanonnen Going. Foto: Christian Kapfinger

SkiWelt en kunstsneeuw

Wintersport Live Wintersport Live

Ondanks dat SkiWelt Wilder Kaiser Brixental één van de meest favoriete wintersportbestemmingen is onder de Nederlanders, is het geen geheim dat het skigebied niet erg hoog ligt. Daarom is kunstsneeuw een belangrijk punt om de 288 pistekilometers van sneeuw te kunnen voorzien.

Overigens noemen wij het hier in Nederland kunstsneeuw. In Oostenrijk noemen ze het heel anders. Vrij vertaald: Machinesneeuw. Waarom? Omdat het helemaal geen kunstsneeuw is. Kunstsneeuw ligt bij de Intratuin en is van kunststof gemaakt. In de skigebieden gaat het om echte sneeuw dat kunstmatig wordt opgewekt, dat wel, maar het sneeuw wat deze machines produceren is daadwerkelijk echte sneeuw. Een natuurverschijnsel, geproduceerd door een machine.

Nachtskiën in Söll
In Söll moeten de pistes er dag en nacht goed bijliggen

Investeringen door SkiWelt in 2019

Zoals gezegd is SkiWelt Wilder Kaiser Brixental met pieken tussen de 1600 en 1900 meter een lager gelegen skigebied dan het gemiddelde. Dat heeft als direct resultaat dat men noodgedwongen moet investeren in Machinesneeuw en de preparatie daarvan. Want het blijft niet bij het neerzetten van een paar sneeuwkanonnen. De infrastructuur voor het watertoevoer, de waterbassins en de pistebully's zijn slechts een paar aspecten die hier bij komen kijken. En hier heeft SkiWelt dan ook wederom flink in geïnvesteerd.

Waar is er de laatste jaren in geïnvesteerd?

In Ellmau zijn er de laatste seizoenen wederom 2 nieuwe pistebully's aan geschaft. De waarde van deze twee snow groomers bedraagt een slordige 1,2 miljoen euro. Maar wat moet je anders, extra sneeuwkanonnen betekent meer sneeuwproductie en al die sneeuw moet natuurlijk wel geprepareerd worden.

Pistebully's in SkiWelt
Pistebully's in SkiWelt

In Söll is er 600.000 euro neergelegd voor enkele extra sneeuwkanonnen en een nieuwe pistebully en Scheffau heeft nog iets meer gespendeerd; 1,1 miljoen kostte hier 9 nieuwe sneeuwkanonnen, 5 nieuwe sneeuwlantaarns en een extra pistebully om alle geproduceerde machinesneeuw op de juiste plek neer te leggen.

Sneeuwmeetsysteem

Wanneer je dan dusdanige bedragen investeert in pistbelully's, bassins en sneeuwkanonnen wil je natuurlijk wel weten hoeveel sneeuw er overal echt ligt. Anders weet je nog niet waar je die gloednieuwe kanonnen moet positioneren. Dan doet men in SkiWelt met het zgn Schneemesssystem. Pistebully's zijn uitgerust met een soort dieptemeters, zoals men dit ook gebruikt in de landbouw, visserij, grondwerkzaamheden etc... Door de aanwezigheid van de sneeuw te meten of beter gezegd het gebrek aan sneeuw te meten, weet je ook waar je meer sneeuw heen moet verplaatsen. Handig toch?

Schneemesssystem
Schneemesssystem. Foto: Christian Kapfinger
Sneeuwdikte
Sneeuwdikte. Foto: Christian Kapfinger

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.