Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Skiën in Serfaus
Skiën in Serfaus

Op bezoek in Serfaus-Fiss-Ladis

Ivo Ivo

Aan het eind van het seizoen, in de laatste dagen van maart waren wij in Serfaus. Het dorp was iets te groen naar ons zin, maar de pistes waren uitmuntend. Het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis is één van de skigebieden in Oostenrijk die perfect geschikt zijn voor een bezoekje eind maart of zelfs begin april.

Inclusief skiroutes telt het totale gebied 214 pistekilometers. Verdeeld over 16 kilometer aan skiroutes, 47 km blauw, 123 km rood en 28 kilometer zwart. Met 123 rode pistekilometers is er dus best een hoop uitdaging te vinden. Maar, wij vonden de rode pistes nier per se heel lastig. De ene rode is de andere rode niet zeg maar. Hier in Serfaus-Fiss-Ladis vonden wij een paar rode pistes eigenlijk meer blauw. Maar goed... dat mag de pret niet drukken.

Eind maart in Serfaus
Eind maart in Serfaus

Het skigebied is natuurlijk de hele winter door een prima plek om te verblijven, maar een absoluut voordeel aan Serfaus is dat het tot aan Pasen vaak heel goed skiën is. Want zoveel skigebieden waar je tot eind maart nagenoeg gegarandeerd goed kunt skiën in Oostenrijk zijn er niet. Zeker niet wanneer je de gletsjergebieden hier nog eens vanaf haalt.

De dorpen die aangesloten zijn in dit skigebied zijn Serfaus, Fiss en Ladis. Onder de Nederlandse wintersporters zijn dit bekende plaatsen en wij waren dan ook verre van de enige Nederlanders ter plaatsen.

Het eerste wat je opvalt aan dit dorp is dat het volledig autovrij is. Geweldig! Gelukkig kun je wel met de auto je accommodatie bereiken. Wanneer je Serfaus binnenrijdt staat er een portier en moet je aangeven voor welke accommodatie je komt. Je mag dan het dorp in met de auto, maar alleen om bij je accommodatie te komen. De rest van je verblijf staat de auto op non-actief en loop je naar de gondel of gebruik je natuurlijk de beroemde metro die elke paar minuten heen en weer pendelt onder de straten van Serfaus. Met 4 tussenstops om de paar honderd meter ben je dus eigenlijk nooit ver verwijderd van een metrohalte vanaf je accommodatie.

Serfaus - Autovrij dorp
Serfaus - Autovrij dorp

De skidag in Serfaus begint

Nog zo'n uniek systeem in Serfaus; de skidepot. Nee, een skidepot is in principe niet een nieuw systeem natuurlijk. Maar ze hebben het hier wel heel soepel geregeld. In het gebouw van de gondel is het depot gevestigd en wordt alles voor je geregeld. Het enige wat je zelf hoeft te doen is je ski's en je skischoenen op dag 1 af te geven bij de balie. Vanaf dat moment krijg je een badge met jouw unieke code en hoef je voortaan alleen nog maar je badge te laten zien. De medewerkers nemen dan je straatschoenen in en komen met je skischoenen en je ski's weer terug. Aan het eind van de skidag herhaalt het truckje zich de andere kant op; je levert je skimateriaal weer in en krijgt je gewone schonen weer terug. IDEAAL! Dit kost relatief weinig en verhoogd het gemak en conform enorm.

Naar links of naar rechts

Vanuit het dal in Serfaus kun je twee kanten op om je skidag mee te beginnen: In totaal vertrekken er drie verschillende gondels vanuit Serfaus. Twee van deze gondels gaan, om het even makkelijk te zeggen, het skigebied van Serfaus in. De derde gondel, de 'Sunliner', brengt je naar de aansluiting met Fiss.

Skiën aan de kant van Serfaus
Skiën aan de kant van Serfaus

Het is dus aan jezelf hoe je dag gaat beginnen. Wil je een mooie tocht maken naar Fiss of Ladis dan pak je de Sunliner. Maar wil je richting de Masnerkopf dan raden we je aan de Alpkopfbahn of de Komperdellbahn te pakken. Pak je nou per ongeluk de verkeerde gondel dan is er geen man over boord. Eenmaal boven aangekomen kun je vrij gemakkelijk met een paar extra pistes en liften de aansluiting weer terug vinden naar je oorspronkelijke plan. Het viel ons op dat alles goed aangegeven staat en ondanks de grote van het skigebied is het overzichtelijk en zul je hier niet snel verdwalen. Dat maken we wel anders mee in andere skigebieden!

Alpkopfbahn
Alpkopfbahn met dalafdaling

De Masnerkopf en de Pezid

De twee hoogste toppen van het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis vind je aan de kant van Serfaus. Dit zijn de Masnerkopf op 2828 meter en de Pezid met de top op 2770 meter.

Wat ons betreft behoort dit deel van het skigebied tot de mooiste plekjes in de Oostenrijkse Alpen. Een adembenemend mooie omgeving en perfecte pistes. Mede door de hoge ligging is de sneeuw hier eigenlijk altijd goed. Op deze hoogte valt de sneeuw vroeg in het seizoen en blijft vaak ook later in het seizoen van prima kwaliteit.

Een groot voordeel wanneer je hier in het laagseizoen bent is de rust die overheerst. Geen rijen voor de liften, geen drukte op de pistes en altijd plek op de terrasjes. Want in maart kun je in de regel veel op terrasjes zitten. De zon is een stuk sterker dan vroeger in de winter, het is eerder licht en later donker.

De Masnerkopf. De top van Serfaus
De Masnerkopf. De top van Serfaus

Vanaf de Masnerkopf kun je met 4 verschillende pistes terug naar beneden. 3 rode pistes die zeker niet lastig zijn om te nemen en een zwarte pistes. Je kunt hier dus prima een uurtje vertoeven om alle pistes een keer te nemen voor je doorgaat naar de Pezid top die naast de Masnerkopf ligt. Van de Pezid kun je met een hele fijne blauwe piste of met een uitdagende zwarte piste terug skiën naar het dalstation van dit deel van het gebied.

Her en der liggen er restaurantjes verspreid over deze route. Wij raden aan, zeker in maart, om hier vooral geen haast te hebben en te genieten van de zon op een terrasje. Het uitzicht is fenomenaal.

Monte Mare op weg naar Masnerkopf
Monte Mare op weg naar Masnerkopf

De andere dorpen

Naast Serfaus liggen de minimaal net zo bekenden dorpen Fiss en Ladis. Het eerste dorp wat je tegenkomt wanneer je in het dal naar boven rijdt is Ladis. Dit dorp ligt met 1200 meter dan ook op het laagste punt van het skigebied.

Ladis is verre weg het meest rustige dorp van de drie en ook het kleinste dorp.

Het Bertas kinderland is een groot kindvriendelijk kinderland die gericht is op de kleinste skiërs onder ons. Deze ligt gesitueerd naast Fiss, maar is ook heel gemakkelijk met één gondel te bereiken vanaf Ladis.

Vanuit Ladis naar Bertas kinderland
Vanuit Ladis naar Bertas kinderland

Wanneer je Ladis voorbij rijdt kom je in dorp 2; Fiss. Fiss ligt op 1436 meter en is al een heel stuk groter dan Ladis. Het aantal accommodaties, barretjes en restaurantjes is vergelijkbaar met het derde dorp; Serfaus.

Wanneer je dus niet alleen voor het skiën komt, moet je zeker niet in Ladis zijn, maar kun je het best een accommodatie zoeken in Serfaus of Fiss. Daarnaast is het hoogteverschil van 200 meter voor de maand maart best veel. Toen wij er waren was het in Ladis ook beduidend warmer dan in Serfaus en Fiss en lag er een stuk minder sneeuw.

Aprés-ski in Serfaus

Voor komende winter geldt onderstaande natuurlijk niet. Dit was de situatie vorig jaar en hopelijk weer vanaf winter '21 / '22.

Berucht en beroemd in Serfaus is de 'Patschi en 'George'. En ondanks dat wij hier van 27 tot en met 30 maart waren, was de Patschi afgeladen met feestende wintersporters. Over het algemeen Hollanders die de skidag hier afsluiten met een pilsje. De George bar was wat rustiger, maar is normaal gesproken het bruisende middelpunt van Serfaus.

De Patschi ligt vrijwel direct naast de gondel en is dus een ideale plek om na het skiën als eerst naar binnen toe te schuiven. De George ligt een stukje verderop in de hoofdstraat, in de buurt van de meeste accommodaties.

Patschi
Patschi - Serfaus

Wat fijn is aan de Patschi is dat je hier prima buiten kunt staan. Dat is een persoonlijke voorkeur en geldt vast niet voor iedereen, maar wij staan liever buiten een biertje te drinken dan in een dampende bar.

Houd je wat minder van grote groepen feestende mensen dan zijn er naast de gondel nog enkele kleinschalige barretjes te vinden en is er zowel onder aan de dalafdaling als boven aan de gondel een Schirmbar. Genoeg vertier dus in Serfaus voor wanneer je naast het skiën ook komt om te après-skiën.

In Fiss vind je de beroemde Hexenalm. Een hele grote après-ski 'schuur' waar het flink los gaat tussen 15.00 en 22.00 uur. Wij waren hier alleen in de middag omdat je er praktisch langs komt wanneer je in Fiss de dalafdaling maakt.

In Ladis kun je ongtwijfeld ook een biertje drinken na het skiën, maar is duidelijk het kleinste broertje van de drie en hier valt dan ook het minst te beleven.

De Schneisenfeger Family Coaster

Je ziet ze wel vaker in skigebieden. Een coaster. Een rails met een karretje die door het landschap loopt. En dit is... GAAF ! Wanneer je in Serfaus bent moet je dit eigenlijk wel een keer gedaan hebben. De baan loopt van de Alpkopf naar de Högsee en heeft een totale lengte van 1,5 kilometer. Wat wij erg gaaf vonden aan deze baan is dat je met gemak snelheden bereikt van 40 kilometer per uur en de baan erg gevarieerd is. Hobbels, kurkentrekkers, langzame delen en hele snelle delen. Hier krijg je echt een adrenaline rush, waarbij wij zouden adviseren om vooral niet te veel te remmen ;)

Om je deel te maken van onze belevenis maakten we een filmpje van de Coaster ride:

Het meest coole aan deze baan, vinden wij, is dat de coaster je eerst naar de top toe brengt. De spanning wordt dus heel langzaam opgebouwd. Bij andere coasters waar wij zijn geweest leg je eerst het parcours af en word je daarna terug gebracht naar het begin punt. Hier is het dus precies andersom, zodat je vol adrenaline de coaster uit stapt en zo weer je ski's in kan springen... de bochtjes gaan nu een heel stuk makkelijker! :)

Een aanrader is om voor of na het terras op te gaan bij de Seealm bij de Högsee.

Terras bij de Högsee
SeealmTerras bij de Högsee

De Crystal Cube

Een restaurant op 2600 meter, volledig van glas en met het 360 graden uitzicht over de omgeving. Hoe cool is dat? Voor de echte wintersport die-hards kun je hier op verzoek zelfs trouwen. De cube wordt dan volledig omgeturned tot een trouwlocatie, waarna je zelfs je diner of feest in the Crystal Cube kunt houden.

Crystal Cube
Crystal Cube

In het restaurant kun je kiezen uit drie verschillende culinaire belevenissen; een ontbijtje met Champagne, een luxe lunch of een High Tea.

Minstens net zo spectaculair is het uitzichtpunt vlak naast de Crystal Cube. Wij waren er helaas op een wat mistige dag, maar wanneer de wolken verdwenen kregen we de toppen aan de overkant te zien. Het uitzichtspunt heeft lekkere stoeltjes en bankjes om de omgeving eens goed in je op te kunnen nemen.

Kortom; in onze ervaring is Serfaus-Fiss-Ladis een geweldig plek voor een wintersportvakantie. We kunnen niet veel negatieve onderdelen verzinnen. Hoe hard we ook nadenken, er komt niet veel bovendrijven waarvan wij vinden dat er nog flink in verbeterd moet worden.

Uitzichtspunt naast Crystal Cube
Uitzichtspunt naast Crystal Cube

Het prijsniveau ligt wellicht iets hoger dan in andere, kleinere skigebieden, maar alles is nog steeds goed betaalbaar en de prijzen zijn niet exceptioneel hoog.

Wij raden iedereen die van wintersport houdt om zeker Serfaus-Fiss-Ladis op de bucketlist te zetten om te bezoeken.

Ben je benieuwd geworden naar dit skigebied. Bekijk dan de compiliatiefilm die wij maakten. 8 minuten en 10 seconden genieten in Serfaus-Fiss-Ladis:

Servus, Jasper en Ivo

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus