Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen
Alles over sneeuwschoenwandelen

22 apr. 2024

Emma

Materialen & Kleding

Sneeuwschoenwandelen is een leuke alternatieve activiteit als je even een dagje niet op de ski’s wilt staan. Ook voor mensen die nooit gaan skiën of snowboarden is sneeuwschoenwandelen een leuke activiteit om de omgeving van het skigebied te verkennen. Het eerste dat je je misschien af vraagt is: "Kan ik überhaupt sneeuwschoenwandelen?”. Het antwoord hierop is, ja natuurlijk kan dat!

Als je kunt lopen over straat kun je ook sneeuwschoenwandelen. De sneeuwschoenwandeling kan worden aangepast op jouw niveau en wensen. Het wandelen door de sneeuw wordt makkelijker met de sneeuwschoenen aan. De sneeuwschoenen zijn oorspronkelijk ontworpen door inheemse volkeren die de sneeuw trotseerden om onbereikbare gebieden te kunnen bereiken. Nu is het vooral een leuke activiteit en de manier om de omgeving rond om het skigebied te verkennen.

Sneeuwschoenwandelen in de bergen

Sneeuwschoenwandelen doe je met speciale sneeuwschoenen. Je kunt je eigen sneeuwschoenen aanschaffen, maar meestal zijn ze ook te huur bij de lokale skiverhuur. Sneeuwschoenen zijn een soort grote flippers die je aan je eigen wandelschoenen of snowboots kunt bevestigen. Vaak worden de sneeuwschoenen ook wel tennisrackets genoemd, maar tegenwoordig zijn ze veel mooier en lijkt het niet op een tennisracket.

Het grote voordeel van sneeuwschoenen is dat het oppervlak van je voet wordt vergroot. Hierdoor zak je niet weg in de sneeuw en blijf je als het ware drijven op de losse sneeuw. Het wordt daardoor makkelijker om moeilijk terrein te betreden. De eerste stappen met de sneeuwschoenen voelen een beetje ongemakkelijk, maar na enkele minuten ben je er aan gewent en loop je eenvoudig de berg op.

Waarom zou je nu gaan sneeuwschoenwandelen?

Het is een prachtige manier om afgelegen gebieden te bereiken. Je ontdekt de prachtige winterse landschappen en je kunt de bergen trotseren, zonder al te veel moeite. Het is een makkelijke activiteit waar geen ervaring voor nodig is. Het is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Tijdens je eerste wandeling zul je beginnen op de speciaal aangelegde wandelpaden. Het wandelen over de wandelpaden maakt het een stuk eenvoudiger om boven te komen. Ook een ‘vlakke’ wandeling door het dal is mogelijk.

Als je liever van de bekende paden gaat is het verstandig om dat met een gids te doen. Buiten de paden zijn er altijd gevaren en de gids weet precies wat wel en niet kan. Een ervaring buiten de paden is helemaal spectaculair. Je maakt een eigen weg door de bossen of naar de top van de berg. Veel fotografen kiezen ook voor sneeuwschoenwandelen, omdat het de perfecte manier is om de winter vast te leggen. Je komt langs adembenemende plekken die je met je camera kunt vastleggen.

Sneeuwschoenwandelen voor jong en oud

Wat heb je nodig voor sneeuwschoenwandelen? Allereerst natuurlijk het belangrijkste om de activiteit uit te kunnen voeren: een paar sneeuwschoenen. De sneeuwschoenen zijn er in verschillende maten en stijlen. Dit is mede afhankelijk van je lengte, gewicht en het terrein waar je op gaat wandelen. Je kunt veelal bij de skiverhuur of sportwinkel in een skigebied een paar sneeuwschoenen huren. Informeer vooraf even of dit mogelijk is. Een andere optie is dat je een tocht gaat maken met een gids. Het bureau waar de gids werkt heeft vaak ook sneeuwschoenen te huur. Wil je een eigen paar sneeuwschoenen aanschaffen dan kost dit tussen de € 65,- en € 200,-

Voordat je de sneeuwschoenen aan kunt trekken moet je je eigen schoenen aan doen. Draag waterdichte en stevige wandelschoenen of snowboots die geschikt zijn voor een lange wandeltocht. Je moet een lange tocht kunnen maken op de schoenen en de schoenen moeten in de sneeuwschoen passen. Draag geschikte kleding en draag verschillende laagjes.

De temperatuur kan erg verschillen en je lichaamstemperatuur kan veranderen gedurende de activiteit. Handschoenen, een zonnebril en zonnebrand mogen niet vergeten worden! Wandelsokken kunnen handig zijn om je evenwicht te bewaren. Het is daarom aan te raden om stokken te gebruiken. Zeker als je nog weinig ervaring hebt met sneeuwschoenwandelen.

Sneeuwschoenwandelen in de bossen

Sneeuwschoenwandelen kan in principe overal worden gedaan, als er maar voldoende sneeuw ligt. De meeste mensen kiezen voor parken, natuurreservaten en afgelegen bergen. De Alpen, Pyreneeën en Scandinavische landen zijn een uitstekende bestemming voor sneeuwschoenwandelaars. Zodra er voldoende sneeuw ligt kan je op pad! Denk wel aan je eigen veiligheid en bedenk dat sneeuwschoenwandelen gevaarlijk kan zijn. Hoewel de sport zeer toegankelijk is, zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden.

  1. Controleer het weerbericht voordat je gaat wandelen.
  2. Neem een kaart en eventueel een kompas mee, zodat je je locatie kunt bepalen.
  3. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Let op: water kan tijdens extreme kou bevriezen.
  4. Zorg dat je een noodpakketje bij je hebt met een eerste hulp kit, zaklamp en reddingsdeken.

Nu nog enkele tips voordat je op pad gaat:

  1. Respecteer de natuur en blijf op de paden of toegankelijke gebieden. Vermijd verboden gebieden en betreed geen kwetsbare natuur.
  2. Bij het klimmen moet je ervoor zorgen dat je je gewicht naar voren verplaatst. Maak gebruik van je stokken, zodat je in balans blijft.
  3. Probeer één tempo aan te houden. Zo voorkom je dat je moe wordt.
  4. Bij het afdalen gebruik je je hakken om in de sneeuw af te kunnen remmen. Door je knieën licht te buigen en je gewicht naar achter te verplaatsen hou je balans.
  5. Last but not least. Vergeet vooral niet te genieten!

Pak eens een paar sneeuwschoenen en maak een prachtige sneeuwschoenwandeling. Je leert de natuur en de omgeving van het skigebied op een andere manier kennen. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een sneeuwschoenwandeling met gids, omdat ik dan zeker weet dat ik over veilig terrein wandel. Een route over de onbekende weg naar de top van de berg is een onvergetelijke ervaring. Je moet er even voor werken, maar de voldoening na de wandeltocht is groot! Heel veel plezier met je eigen sneeuwschoenwandeltocht.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg