Langlaufen Šumava Trail - Boheemse Woud
Langlaufen Šumava Trail - Boheemse Woud

Langlaufen door het Boheemse Woud in Tsjechië

Wintersport Live Wintersport Live

Wie op de kaart kijkt van Tsjechië ziet in het zuiden een groot groen vlak dat ook een deel van Duitsland bedekt. Deze groene strook wordt het Boheemse Woud genoemd en is samen met het Beierse Woud het bosrijkste natuurgebied van Centraal-Europa.

Eén van de beste manieren om het Boheemse Woud in de winter te ontdekken is met langlaufski’s. De Šumava Trail is een langlaufroute van meer dan 100 km en doorkruist het natuurgebied Boheemse Woud – Šumava National Park in het Tsjechisch.

Sumava Trail - Prepareren Loipes
Sumava Trail - Prepareren Loipes. © www.bilastopa.cz

Melancholieke landschappen

Het nationale park Šumava is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Centraal-Europa. Het natuurgebied wordt ook wel het “Groene dak van Europa” genoemd.  Het is een 200 km lang middelgebergte met een hoogte van ongeveer 1000 meter. De landschappen van dit nationale park zijn in de winter prachtig en zorgen soms voor een mystieke sfeer. Er zijn uitgestrekte hoogvlaktes, voormalige gletsjermeren die in de winter bevroren zijn en valleien met diverse rivieren en smalle stroompjes. Het natuurgebied kun je in de winter het beste op de lange latten ontdekken door een trektocht. De Šumava Trail is een langlaufroute die het hele park doorkruist. Het traject begint in de plaats Železná Ruda en eindigt bij de Tsjechisch-Oostenrijkse grens. De route is in totaal zo’n 106 km, maar heeft een aantal extra loipes voor wie de route wilt verlengen. Hierdoor telt de Šumavská magistrála, zoals deze in het Tsjechisch heet, 140 km.

Langs de Sumava Trail
Langs de Sumava Trail © Štěpán Rosenkranz

Šumavská magistrála

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteedt aan de Šumava Trail, maar ook andere crosscountry trails in het Boheemse Woud zijn verbeterd. In totaal beschikt het gebied over 400 km aan langlaufloipes. De paden van de Šumava Trail worden regelmatig onderhouden inclusief de wegbewijzering. De Šumavská magistrála begint in Železná Ruda, het grootste skigebied van het westelijke deel van het Boheemse Woud. Het is een goede plek om te beginnen. Er is voldoende parkeergelegenheid, heeft zeer goede busverbindingen en het is één van de weinige plekken in het Boheemse Woud dat is aangesloten op het spoorwegennetwerk. Bovendien kun je ervoor kiezen om eerst een dagje te skiën voordat je aan de trektocht begint.

Skigebied Lipno
Skigebied Lipno © Ivabalk

Van skigebied naar slingerende bospaden

Vlakbij het treinstation Železná Ruda centrum start de langlaufroute op een hoogte van 790 meter op de zuidelijke helling Samoty. De Šumava Trail kan men in drie of meer dagen doen, afhankelijk van conditie en snelheid. Onderweg kom je enkele kleine plaatsen tegen waar je vaak knusse pensions vindt en ergens een hapje kunt eten. In het dorpje Modrava, op 40 km van Železná Ruda gelegen en voor vele de eerste overnachtingsstop, staan boerderijen in Boheemse en Beierse stijl. Ook in de dorpjes České Žleby en Stožec vindt je landelijke maar luxe accommodaties.

Natuurbelevenis met historisch tintje

Het Boheemse Woud is een geweldige plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het is een dunbevolkt gebied en de lucht is hier het schoonst van heel Europa! De Šumavská magistrála volgt diverse stroompjes en rivieren en je komt door prachtige dennenbossen. Het hoogste punt van de Šumava Trail is de berg Černá Hora met 1727 meter. Met goed weer kun je hiervandaan de Alpen zien. Bij de afdaling kom je langs de bron van de Moldau en ga je vlak langs de Duitse grens. In het verlaten oord Knížecí Pláně staat een berghut waar je iets kunt eten en drinken. Het plaatsje ligt honderd meter van de Duitse grens en na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duitsers die er woonden weggejaagd, slechts 8 van de 458 mensen die er woonden hadden een Tsjechische nationaliteit, en bijna alle gebouwen werden gesloopt. De plek werd ontoegankelijk en pas in 1992 kon men het gebied weer betreden.

Sumava - Železná Ruda
Sumava - Železná Ruda © www.zelena-ruda.cz

Eindigen in Tsjechië of Oostenrijk

De Šumava Trail gaat langs het meertje Žďárské jezírko en volgt een stroompje dat helemaal naar Strážný gaat. Dit water was belangrijk voor de bosbouw, omdat men het gekapte hout via deze stroompjes vervoer. Tussen Strážný en České Žleby liggen de Splavské veenmoerassen en tijdens de tocht heb je een aantal geweldige uitzichten over de Duitse en Oostenrijkse bergen. De langlaufroute eindigt aan de Tsjechisch-Oostenrijkse grens in het dorpje Pestřice, vernoemd naar de rivier waar deze aan ligt. Het is ook mogelijk om te stoppen bij Zvonková waar de skibus stopt. Deze brengt je naar Horní Plana, gelegen aan het Lipnomeer. Vlakbij ligt het skigebied Lipno waar je eventueel nog een paar nachtjes kan blijven om te genieten van skiën, mooie uitzichten en wellness.

Meer informatie over wintervakantie in Tsjechië vindt je op winter.czechtourism.com

Informatie Šumavska Trail:

www.bilastopa.cz

www.czechtourism.com/n/cross-country-skiing

www.hochficht-ubytovani.info/kontakt-skiareal-hochficht

Routekaarten

GPS kaarten en de laatste informatie over de loipes vindt je op: http://bilestopy.cz/cs/sumava

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties