Tsjecho Reizen Wintersport
Langlaufen in Tsjechië
Langlaufen in Tsjechië

Langlaufen door het Boheemse Woud in Tsjechië

Wintersport Live Wintersport Live

Wie op de kaart kijkt van Tsjechië ziet in het zuiden een groot groen vlak dat ook een deel van Duitsland bedekt. Deze groene strook wordt het Boheemse Woud genoemd en is samen met het Beierse Woud het bosrijkste natuurgebied van Centraal-Europa.

De Tsjechische bergen zijn een geliefde plek bij skiërs, maar ook de bossen zijn favoriet onder wintersporters in Tsjechië. Hier vindt je kilometers aan langlaufroutes. De Šumava Trail en de Jizerská-magistrale zijn de langste trajecten van het land en doorkruisen prachtige natuurgebieden.

Sumava Trail - Prepareren Loipes
Sumava Trail - Prepareren Loipes. © www.bilastopa.cz

Šumavská magistrála: Langlaufen door ongerepte natuur

In het zuiden van Tsjechië ligt vindt je het  nationale park Šumava. Dit is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Centraal-Europa. In de zomer is dit een populair wandelgebied en in de winter wordt er volop gelanglauft. Tsjechische langlaufkampioenen, zoals Kateřina Neumannová trainen hier graag. Šumava ofwel Boheemse Woud beschikt over 400 km aan langlaufloipes. Eén van de mooiste langlaufroutes is de Šumava Trail, een route van meer dan 100 km die het natuurgebied doorkruist.

Melancholieke landschappen

De Šumavská magistrála, zoals deze in het Tsjechisch heet, begint in de plaats Železná Ruda. Hier ligt het grootste skigebied van het westelijke deel van het Boheemse Woud. De route eindigt bij de Tsjechisch-Oostenrijkse grens. Het is ook mogelijk om te stoppen bij Zvonková. Hiervandaan gaat een skibus naar Horní Plana, dat vlakbij het skigebied Lipno is gelegen. De Šumava Trail is in totaal 140 km. De route kun je in drie of meer afleggen en overnachten kan in pensions en hotels. Onderweg kom je langs bevroren meren, kleine dorpjes en langs de bron van de Moldau.

Langs de Sumava Trail
Langs de Sumava Trail © Štěpán Rosenkranz

Jizerská magistrála: De meest populaire langlaufloipe

Het bekendste langlauftraject in Tsjechië is de Jizerská magistrála. Het is een route van 170 kilometer en trekt jaarlijks duizenden fanatieke langlaufers. In februari wordt het evenement Jizerska 50 georganiseerd. Dit is een internationale langlaufwedstrijd waar deelnemers 50 kilometer van de Jizerská magistrála moeten afleggen. Het evenement wordt al sinds 1968 georganiseerd.

Skigebied Lipno
Skigebied Lipno © Ivabalk

Langlaufen in het IJzergebergte

De Jizerská magistrála heeft diverse begin en eindpunten en kan eenvoudig met andere langlaufroutes worden gecombineerd. Een populaire plek om te beginnen is Bedřichov, waar tevens een klein skigebied is. Tot de mooiste delen van de route behoren de gebieden rond Kristiánov, Nová Louka en Jizerka. Onderweg ga je door een prachtig winterlandschap en je hebt regelmatige mooie uitzichten op de omgeving. In diverse berghutten kun je iets eten en ook overnachten is op veel plaatsen mogelijk.

Sumava - Železná Ruda
Sumava - Železná Ruda © www.zelena-ruda.cz

Meer informatie over wintervakantie in Tsjechië vindt je op winter.czechtourism.com

Informatie Šumavska Trail:

www.bilastopa.cz

www.czechtourism.com/n/cross-country-skiing

www.hochficht-ubytovani.info/kontakt-skiareal-hochficht

Routekaarten

GPS kaarten en de laatste informatie over de loipes vindt je op: http://bilestopy.cz/cs/sumava

www.jiz50.cz

www.jizerskaops.cz/jizerska-magistrala

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties