Daka Wintersport
Kitzsteinhorn - Gletscherjet 3
Kitzsteinhorn - Gletscherjet 3

Een dagje Kitzsteinhorn

Evelien Evelien

De Kitzsteinhorn is een absoluut begrip onder de doorgewinterde wintersporters. Bijna het gehele jaar door kan er hier geskied worden. Hier wordt dan ook door verschillende landen gretig gebruik van gemaakt. Zo worden er bijvoorbeeld ’s zomers Nederlandse skileraar cursussen gegeven.

Zo kun je tijdens je zomervakantie je Anwärterdiploma halen om direct de winter erna aan de slag te gaan. Namens Wintersport Live ging ik een kijkje nemen in het skigebied rondom deze bekende berg.

Kitzsteinhorn met uitzicht op het dal
Kitzsteinhorn met uitzicht op het dal

Tijdens de reis verbleef ik eigenlijk in Bad Gastein. Door ietwat tegenvallende sneeuwomstandigheden besloten we eens te kijken wat er verder nog te doen was. Het skigebied van Kitzsteinhorn ligt op een klein uurtje rijden vanaf Bad Gastein, erg goed te doen dus als je beschikking hebt tot een auto.

Onderweg naar de Kitzsteinhorn passeer je zowel Zell am See als Kaprun. ‘Officieel’ hoort het skigebied van de Kitzsteinhorn dan ook bij deze dorpen c.q. skigebieden. Er rijden ook skibussen tussen de dorpen en het skigebied van de Kitzsteinhorn. Er is geen bebouwing bij dit skigebied; er zijn twee liften die je naar boven brengen en er is een restaurant en natuurlijk de kassa waar je de skipas koopt. Daarnaast is er enorm veel parkeerruimte om de dalstations van de liften.

Skiën op de gletsjer
Skiën op de gletsjer

Let erop wanneer je een skipas koopt dat je slechts één keer per dag omhoog en naar beneden kan met de twee liften vanaf de parkeerplaats. Je kunt, afhankelijk van waar je je auto precies geparkeerd hebt, of met de Gletscherjet 1 of met de Panoramabahn naar boven. Het betekent dus dat je ’s ochtends het gebied in kunt, en ’s middags weer terug naar de auto. Stel je zou iets uit de auto vergeten zijn, dan kun je dit dus niet even gaan halen, dan zal je een nieuwe skipas moeten kopen.

De reden waarom het skigebied van de Kitzsteinhorn zo bekend is, is de hoogte en het formaat. Het skigebied telt in totaal ongeveer 50 kilometer skipistes, tussen een hoogte van 2000 en 3000 meter. Een deel van het skigebied ligt ook op een gletsjer, daardoor kun je hier bijna het gehele jaar door wintersporten. Een ander kenmerk van dit gebied is dat je er onwijs goed en relatief eenvoudig off-piste kunt skiën. Je kunt makkelijk naast de piste veel poeder pakken zonder dat het direct gevaarlijk is. Ook is er ter hoogte van het Alpincenter op 2450 meter hoogte een freeride point. Op grote schermen worden de verschillende gevaren aangegeven, met actueel lawinegevaar en weersomstandigheden. Hier wordt veel gebruik van gemaakt, na een sneeuwbui zie je veel mensen van de pistes afwijken om even van de tiefschnee te genieten.

Langwiedbahn - Kitzsteinhorn
Langwiedbahn - Kitzsteinhorn

Er zijn een paar sleepliften maar overwegend snelle, moderne en comfortabele stoeltjesliften of gondels. Er is ook een uitkijkpunt op ruim 3000 meter, hier heb je een waanzinnig uitzicht over de Alpen, waaronder de befaamde Großglockner. Zelf ben ik niet naar het uitkijkpunt gegaan omdat dit de enige plek was waar wel een behoorlijke rij stond bij het shuttle liftje dat je erheen moet brengen.

Ten tijde van mijn bezoek was het erg druk in dit skigebied. Dit zal te maken hebben gehad met het feit dat de omringende skigebieden door de beperkte hoogte te maken hadden met een lange periode van dooi en ook heeft het er serieus geregend. Veel mensen zullen een ‘de gletsjer op gevlucht zijn’. Tegelijkertijd waren niet eens alle parkeerterreinen vol, dus ik denk dat het nog drukker kan zijn.

Dit skigebied heeft een heel efficiënt en toch ook erg modern liftaanbod. Ondanks de forse drukte heb ik nergens langer dan 5 minuten voor een lift staan wachten. Ook zijn de liften comfortabel. Dit is natuurlijk wel noodzakelijk als het kouder is. Tijdens mijn reis was het slechts een paar graden onder nul en zonnig maar als het echt wintert kan het hier met gemak -20 worden, zeker op de gletsjer zelf. Als je op de gebaande paden blijft, zoals ik, dan is het tijdens een drukke dag niet eenvoudig om veel kilometers te maken. De pistes en liften zijn hier relatief kort. Door off-piste te gaan kun je wel langere afdalingen maken.

Skigebied Kitzsteinhorn
Skigebied Kitzsteinhorn

Doordat dit een gletsjerskigebied is zonder dorp is er niet echt sprake van après-ski. Wel zijn er een aantal plekken, waaronder bij het Alpincenter, waar je bier of schnaps kunt drinken en waar muziek gedraaid wordt, maar iedereen wordt aan het einde van de dag verzocht het skigebied te verlaten. Wil je nog verder vertier dan zal je dat in Kaprun of Zell am See moeten zoeken, of ergens op de weg er naartoe.

Al met al heb ik een goede indruk gekregen van dit skigebied en heb ik ook een heel fijne dag beleefd. Zoals sommigen wellicht weten ben ik een fervent Zwitserland-ganger en zal ik dan ook elke andere plek daarmee vergelijken. Ik zou graag nog eens terugkomen hier in het skigebied van de Kitzsteinhorn maar dan wel als het iets minder druk is.

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee