Bansko in Bulgarije
Bansko in Bulgarije

Bijzondere Europese wintersportbestemmingen: Bansko in Bulgarije

Evelien Evelien

De meeste Nederlanders kiezen een van de Alpenlanden om naar de wintersport te gaan. Oostenrijk is veelal favoriet, maar Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië zijn ook veel gekozen wintersport bestemmingen. Elk land heeft zo zijn charme.

Naar Oostenrijk ga je voor de levendige après-ski, naar Italië voor het heerlijke en tevens zeer betaalbare eten en naar Zwitserland voor een luxe vakantie. Maar wat nou als je dat nou allemaal wel eens gezien hebt? Dan kun je naar andere Europese bestemmingen gaan. Een van deze bestemmingen is Bansko in het Pirin gebergte in Bulgarije. Bulgarije? Kun je daar skiën dan? Het is bekend vanwege de badplaatsen aan de Zwarte Zee. Maar in het Piringebergte kun je ook erg goed skiën.

Skidorp Bansko met uitzicht op de pistes
Skidorp Bansko met uitzicht op de pistes

Skigebied Bansko

Het skigebied telt zo’n 75 km aan geprepareerde pistes, en er zijn een aantal off-piste mogelijkheden. Er zijn 14 liften, waarvan 5 sleepliften en de rest zijn stoeltjes of gondels. De sneeuw in Bulgarije is aanzienlijk anders dan in de Alpen. Het is droger en lichter, waardoor het skiën in de losse sneeuw al snel vele malen gemakkelijker is dan wat we gewend zijn van de losse sneeuw in de Alpen. Het skigebied telt een twintigtal restaurants langs en naast de pisten, en verder nog een goede handvol in de nabijgelegen straatjes en hotels. Het levensonderhoud, dus het lunchen en dineren is voor westerse begrippen erg goedkoop. Het skidorp Bansko ligt op zo’n 936m en het hoogste deel op 2600m. Verder is er ook nog een historische stad Bansko, waarnaar het skidorp is vernoemd. Het ligt ongeveer 5 minuten rijden uit elkaar. Er zijn volop taxi’s en ook taxidiensten van de hotels. Het skiseizoen loopt van ongeveer begin december tot medio april, maar dit kan wat verschillen door de weersomstandigheden en/of sneeuwcondities. Het gebied investeert in meer sneeuwkanonnen, betere pistepreparatie, en nieuwere en snellere liften. Maar dat kost allemaal wat tijd. De sfeer in het dorp is prima, maar niet zo authentiek als bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland. De gebouwen zijn wel mooi, geen saaie betonblokken.

Pistekaart Skigebied Bansko
Pistekaart Skigebied Bansko

De reis ernaartoe

Amsterdam-Bulgarije is zo’n 2295 km, dus reizen met het vliegtuig treft de voorkeur. Vanaf Amsterdam of Eindhoven kun je vliegen naar Sofia, waarna het nog 150km rijden is. Een aantal jaren geleden duurde dit 3 uur door de minder goede conditie van de wegen, maar dat is stukje bij beetje steeds beter aan het worden. Amsterdam-Sofia (retour) kost voor 2 volwassenen en 2 kinderen ongeveer 750 euro buiten de vakantieperiodes, en Eindhoven-Sofia 800 euro. Een andere optie is om te vliegen naar de Griekse luchthaven Thessaloniki, dat 220km rijden is, en ook die 3 uur duurt, maar aanzienlijk goedkoper is, namelijk 500 euro voor 2 volwassen en 2 kinderen. De accommodaties in Bansko zijn zeer gewillig om je van een van deze vliegvelden te halen. Een andere optie is dat er ’s winters soms charters zijn die of naar Sofia vliegen, of naar Plovdiv. Plovdiv is een kleine luchthaven met weinig tot geen lijnvluchten vanuit het westen, maar soms wel charters van bijvoorbeeld Corendon. Vliegen en rijden duurt bij elkaar ongeveer 6 uur. Dus ook dat is weer te vergelijken met een autoreis vanuit Nederland naar de Alpen.

Bansko world cup afdaling - Bandritsa
Skigebied Bansko

Accommodaties, skischool, liftpas, skihuur, restaurants, andere activiteiten.

Bansko telt een hoop hotels en appartementencomplexen. De kwaliteit kan nogal variëren. De prijzen liggen veelal een stuk lager dan we in de Alpen gewend zijn. Zo kun je 7 nachten overnachten in een zeer luxe appartement met 3 slaapkamers voor 6 personen voor zo’n 1400 euro. Daarbij zit ook ontbijt inbegrepen en mag je gebruik maken van de Spa, en is er ook een taxidienst die de hele dag voor je klaarstaat. Dit is de prijsopgave voor een vrij luxe accommodatie, dus met ruime kamers en een hoekbad en douche en een gigantische televisie. Voor iets minder luxe betaal je vanzelfsprekend ook minder. De skischool kost voor 6 hele dagen groepsles voor kinderen zo’n 262 euro voor 2 kinderen, of 132 euro voor 6 halve dagen (ook voor 2 kinderen). De voertaal voor de skilessen is Engels of Bulgaars.  De skipas voor 2 volwassenen voor 6 dagen skiën kost je ongeveer 272 euro bij elkaar, en voor 2 kinderen 6 dagen 132 euro. Deze prijzen liggen wederom aanzienlijk lager dan in de Alpen. Materiaalhuur voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost voor 6 dagen zo’n 240 euro bij elkaar.  Langs de piste zijn er een heel aantal restaurants, maar de mogelijkheid bestaat ook om naar het historische stadsdeel te gaan, het ‘échte’ Bansko, daar is het eten nóg goedkoper. Je kunt daar voor 4 personen een voor-hoofd-na eten voor ongeveer 30 euro in totaal…niet te vergelijken met onze prijzen. En de kwaliteit van het eten is heel hoog. Héérlijk. Eens per jaar wordt er een wereldkampioenschap skiën georganiseerd, en ook worden er biatlon wedstrijden en trainingen gehouden.

Verder kun je erg goed uitgaan in Bansko. Er zijn niet heel veel après ski mogelijkheden langs en aan de piste, maar wel in het dorp zijn er veel bars en discotheken te vinden. En ook dat is wederom goedkoper dan we gewend zijn in de Alpen.

Naast het feit dat je kunt skiën en snowboarden in bansko, kun je er dus ook langlaufen. Daarnaast bieden ze sinds kort  ook de welbekende  ‘first run’ aan, waarbij je tegen een kleine meerprijs dus vroeg en als eerste een afdaling mag maken, als de rest van het dorp nog zijn roes ligt uit te slapen.  Ook worden er zo nu en dan freeride afdalingen ‘georganiseerd’ vanaf de Todorka.

Natuur & omgeving

Het Piringebergte is niet enorm hoog, maar wel heel prachtig. De omgeving is vrij vlak,en dan ineens rijzen er enorme beboste bergen uit het landschap op. Het is een erg bosrijke omgeving. Bansko is een echt gemaakt skidorp. Bijna alle pistes zijn ontstaan door stukjes bos te kappen, vergelijkbaar met de skigebieden in bijvoorbeeld Amerika. Je skiet dus ook veel door de bossen, alleen op het hoogste deel de Todorka (2600m) niet.

In het kort

Bansko, in het Piringebergte in Bulgarije. Met het vliegtuig naar Sofia of Thessaloniki, daarna transfer naar het skigebied. 75km piste, 15 liften. Goedkoop eten, goedkopere accommodatie, skihuur, skipas en skischool. Leuke sfeer. Andere omgeving en andere sfeer dan in de Alpen.

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties