Op bezoek in Wildkogel Arena bij Nationalpark Chalets

Op bezoek in Wildkogel Arena bij Nationalpark Chalets
Op bezoek in Wildkogel Arena bij Nationalpark Chalets

16 feb. 2024

Ivo

Reisverslagen

Het team van Wintersport Live is het hele jaar op pad voor Live Updates uit de skigebieden en meestal komen wij in skigebieden waar we al vaker zijn geweest. Maar dat was voor deze reis niet het geval. We gingen voor het eerst naar Wildkogel Arena en verbleven voor het eerst bij ChaletsPlus. In dit geval in het Nationalpark Chalets.

En natuurlijk kijken wij uit naar elke reis die we maken. Verslag doen van een skigebied, accommodatie of evenement is ons lust en ons leven. Maar het bezoeken van een nieuw skigebied heeft altijd nog iets magisch! Waar kom je terecht, wat zijn de omstandigheden, hoe ziet de accommodatie er uit en bevallen de pistes?

We kunnen nu achteraf wel zeggen en concluderen dat alles aan deze reis onze stoutste dromen heeft overtroffen. Ik was samen met Patrick op pad, en hij zei vlak voor ons vertrek; "dit kan wel eens de mooiste week van het seizoen gaan worden", en ik denk dat hij nog gelijk gaat krijgen ook.

Onze aankomst in Neukirchen

Wij reden vanaf ons vorige adres in het skigebied van Wildschönau naar het skigebied van Wildkogel Arena. Dit is een dikke 1,5 uur rijden. De omstandigheden waren uitmuntend, het was koud, het had enkele dagen ervoor gesneeuwd en er scheen een heerlijke zonnetje. En we wisten toen al dat dit ons hele verblijf van 3 dagen zo zou blijven.

Aankomst in Nationalpark Chalets

Als je uit Nederland vertrekt richting deze bestemming dan arriveer je na ongeveer 950 kilometer vanaf Utrecht in Neukirchen en enkele minuten later kom je aan op de plaats van bestemming wanneer je een accommodatie bij Nationalpark Chalets hebt geboekt.

Wij wisten niet precies wat we konden verwachten van dit park van ChaletsPlus. Natuurlijk hadden we wel even op de website gekeken en zagen de foto's van de Chalets er al erg comfortabel uit. Wij verbleven in Chalet Pillewizer, midden in het Chaletpark, en wanneer je daadwerkelijk in je chalet aankomt ontbreekt het je dan ook werkelijk aan niets. Een eigen schiraum, grote slaapkamers met eigen badkamers, een sauna, een sfeervolle en luxe uitstraling en diverse balkons met een weergaloos uitzicht over het dal en de bergen. Als dit geen vakantie is, dan weten wij het ook niet meer.

Uitzicht vanaf het Balkon

's Ochtends hangen de verse broodjes aan de deur en kan de skidag beginnen. En deze skidag begint vlak voor je neus. Het park van ChaletsPlus heeft namelijk een eigen oefenweide voor de kleintjes of de beginnende wintersporter met zelfs een eigen pannenkoeken lift.

Maar ook de wintersporters die wel het skigebied in willen worden op hun wenken bediend. De dalafdaling eindigt namelijk naast het park, waardoor je direct de ski's in kunt klikken en het laatste stukje van de dalafdaling kunt pakken. Hier staat het elektrische treintje al voor je klaar en brengt je rechtstreeks naar de gondel.

Elektrische trein in Neukirchen

Het skigebied van Wildkogel Arena

Het skigebied van Wildkogel Arena is bij het grote Nederlandse wintersportpubliek nog niet heel erg bekend. Zeg tegen een willekeurige wintersporter dat je naar het Wildkogel Arena gaat en de meeste mensen kijken je vervolgens vragend aan. Dit is eigenlijk vrij opmerkelijk. Ten eerste omdat je wel degelijk met regelmaat een Nederlander op de pistes tegenkomt in dit skigebied, maar ook omdat de zeer geliefde skigebieden van KitzSki en het Zillertal Arena binnen een kwartier rijden van Neukirch en Bramberg liggen. En deze twee skigebieden zijn onder de Nederlandse wintersporters juist enorm bekend.

Wat ons betreft behoort het Wildkogel Arena tot de skigebieden die niet op je lijstje als potentiëel wintersportbestemming mag ontbreken. Alles wat je wintersporthart begeert vind je hier en het skigebied is ook nog eens uitermate sneeuwzeker. Dat komt omdat, op de dalafdalingen na, nagenoeg het hele skigebied tussen de 1700 en 2100 meter ligt. Maar liefst 80% van het skigebied vind je boven de 1700 meter en dat is eigenlijk vrij uniek.

Skien boven de 1700 meter

Je hebt dan ook daadwerkelijk het gevoel dat je aan het skiën bent in één van de hoger gelegen skigebied. Voor ons voelde het aan aslof we in Serfaus-Fiss-Ladis waren aangekomen of Obertauern of Ischgl. Ook dit zijn skigebieden waar het grootste deel van de pistes op de vlaktes boven de boomgrens liggen, net als hier in het Wildkogel Arena.

Het skigebied telt in totaal circa 75 pistekilometers en is geschikt voor elke type wintersporter. Maar het skigebied richt zich met name op kinderen en families. De funfactor staat in Wildkogel Arena dan ook hoog in het vaandel.

Fun voor grote en kleine kinderen

Wat direct opvalt is de aandacht en energie die het skigebied steekt in de faciliteiten voor kinderen. Wintersportvakanties met het hele gezin is een belangrijk speerpunt voor het Wildkogel Arena en daar slagen ze dan ook prima in.

Zowel beneden als boven vind je enkele oefenweides waar de beginnende skiër zijn eerste meters kan maken. Ligt er voldoende sneeuw in het dorp kun je hier prima uit de voeten. Is er in het dorp te weinig sneeuw te vinden dan kan er snel en gemakkelijk worden uitgeweken door de 5 skischolen die dit gebied rijk is naar de oefenweides die boven de 2000 meter liggen.

Omdat het skigebied niet al te groot is, is het ook een overzichtelijk skigebied. Wanneer je als ouder je kilometers aan het maken zijn is de kans groot dat je enkele keren per dag je kids tegenkomt op de pistes. Maar de kans is nog groter dat je het klasje tegenkomt op één van de diverse funslopes en racetracks. Want verspreid in het skigebied liggen enkele geweldige funslopes en funparks waar de kleinste (en grote!!) wintersporters volop lol hebben. En lol op de piste is natuurlijk een belangrijk onderdeel van je wintersportvakantie!

Funslopes in Wildkogel Arena

Neukirchen & Brambergen

De dorpen die officieel bij dit skigebied horen zijn Neukirchen en Bramberg. Dit zijn dan ook de twee dorpen van waaruit een gondel vertrekt richting de bergstationnen van Wildkogel Arena. Beide dorpen liggen ongeveer op 850 meter hoogte, wat een normale hoogte is voor een Oostenrijk skidorp.

Neukirchen is iets groter dan Bramberg en heeft iets meer faciliteiten voor de wintersporter ná een skidag. Gezellige après-ski, een ruime keuze aan restaurantjes en een fantastisch mooie dorpskern, uiteraard naast de kerk, waar zelfs een heuse Koek en Zopie staat naast een echt ijsbaantje.

Gezellig Neukirchen

De lichtjes hangen hier in de bomen en ook aan de dakranden hangen lichtstrips wat het geheel zeer sfeervol maakt. Bijna alle bewoners van Neukirchen en Bramberg doen hier aan mee... gewoon, omdat ze het een mooi gezicht vinden voor de bezoekers.

Een wandeling van en naar Neukirchen vanaf het Nationalpark Chalets is heel goed mogelijk. Je bent binnen een minuut of 10 á 15 van het park in de dorpskern middels een fraai bospad. En je komt halverwege nog een paar après-ski tentjes tegen voor een lange of korte pauze tijdens de wandeling.

Rodelen in Wildkogel Arena

Wereldberoemd is de rodelbaan van Wildkogel Arena. Maar liefst 14 kilometer lang is deze fantastische rodelbaan die je van ruim 2100 meter helemaal terugbrengt naar het dal op 850 meter.

Rodelen in Wildkogel Arena

De rodelbaan behoort tot één van de langste van de wereld en is zelfs de langste verlichte rodelbaan van Europa. Wij trotseerde het rodelparcours 'gewoon' overdag. Dat wil zeggen, we begonnen de dag aan ons rodelavontuur al om 09.00 uur 's ochtends. Want iedereen die wel eens gaat rodelen tijdens de wintersportvakantie weet dat een rodelbaan er aan het eind van de dag een heel stuk uitdagender bij ligt dan aan het begin van de dag.

Dus besloten wij om optimaal te genieten van deze rodelbaan. En genieten was het zeker. Om vanaf de kale pieken op 2100 meter langzaam maar zeker te verdwijnen in de bospaden is simpelweg uniek. Achter elke bocht schuilt weer een ander uitzicht en met snelheden tot wel 50 kilometer per uur is de baan super uitdagend.

Langs de totale route vind je diverse gelegenheden om een drankje of een hapje te nuttigen of om gewoon even bij te komen van je avontuur met het uitzicht over de dalen van het Salzburgerland. Wanneer je in het Wildkogel Arena ben, moet je absoluut deze rodelbaan een keer meemaken of twee keer... of in mijn geval als je het net zo leuk vindt als ik, gewoon drie keer op één ochtend !

Check onze vlog naar Wildkogel Arena en Nationalpark Chalets

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden naar het skigebied van Wildkogel Arena of de accommodatie waar wij verbleven in Nationalpark Chalets? Check dan de vlog die we maakten over onze 3-daagse reis, inclusief ons avontuur op de rodelbaan.

Boek een wintersport naar Wildkogel Arena

Ben je zelf ook van plan om een wintersportvakantie te boeken naar Wildkogel Arena check dan de chalets van Nationalpark Chalets. Zowel voor de zomer als de winter bieden deze chalets een hoop luxe en comfort op een steenworp afstand van het bruisende Neukirchen.

Auteur: Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus