Op bezoek in Hochzillertal

Op bezoek in Hochzillertal
Op bezoek in Hochzillertal

17 apr. 2023

Ivo

Reisverslagen

Het is aan het begin van het wintersportseizoen altijd een beetje spannend om richting de Alpen te gaan. Ligt er al genoeg sneeuw? Wat zijn de condities op de pistes en ook niet onbelangrijk; zijn alle liften en pistes eigenlijk wel open? Dat viel heel erg mee in Hochzillertal... sterker nog; de condities waren uitmuntend.

Ik kwam met Jasper net uit Serfaus-Fiss-Ladis en hebben daar de best denkbare sneeuwconditities gehad die je maar kan wensen. Verse sneeuw, koude temperaturen en een mooi zonnetje boven ons hoofd. Maarja, dat was van 10 tot 13 december en op een hoogte van 1300 tot 2800 meter mag je dan ook wel goede condities verwachten.

Maar mochten we dit ook verwachten van ons bezoekje aan het Hochzillertal? Waar de hoogste punten rond de 2400 meter liggen en de dorpen zelfs maar op een hoogte van net boven de 600 meter. Wij verbleven in Ried im Zillertal, vlak naast Kaltenbach, en dit dorp hoort misschien wel tot één van de laagst gelegen wintersportdorpen van Oostenrijk.

Voor het eerst naar het Zillertal

Gek genoeg ben ik nog nooit in het Zillertal geweest. Ik durf wel te zeggen dat het één van de meest bekende en geliefde wintersportbestemmingen is onder de Nederlandse wintersporters, maar het was er nooit van gekomen. Dus toen wij op 13 december voor Wintersport Live Serfaus achter ons lieten en op pad gingen naar Ried im Zillertal wist ik nog niet goed wat we konden verwachten. Jasper en ik verbleven in hotel Platzlhof. Een heerlijk 4-sterrenhotel met geweldige wellness en een fantastisch restaurant. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijn hotel, dan is dit een absolute aanrader.

Ried im Zillertal ligt vlak naast Kaltenbach en behoort tot het skigebied van het Hochzillertal. Aangezien we hier maar twee dagen zouden zijn, was het wel zo vanzelfsprekend dat we in het skigebied van Hochzillertal gingen skiën. Het Zillertal bestaat namelijk uit 3 (deel)skigebieden; Hochzillertal, Zillertal Arena en Ski Gletscherwelt Zillertal 3000. Vooral het skigebied van het Zillertal Arena is prima te combineren met Hochzillertal. Dat komt omdat Zell am Ziller redelijk in de buurt van Kaltenbach ligt. Binnen 10 minuten ben je van het Hochzillertal in Zell am Ziller zodat je ook kunt skiën in het Zillertal Arena.

Voor het skigebied van het Ski Gletscherwelt Zillertal 3000 moet je net iets verder rijden. Mayrhofen is in dat geval het dichtst bij. Daar ben je dan ook met een minuut of 20. Maar wil je verderop naar de Hintertux gletsjer, dan mag je vanaf Kaltenbach ongeveer 40 minuten voor je autoritje rekenen.

Skiën in het Hochzillertal

Maar wij gingen dus in het Hochzillertal de ski's onder binden. Het skigebied van Hochzillertal bestaat uit het deel van de Spieljoch met de gelijknamige Spieljochbahn en het skigebied van Hochfügen en Kaltenbach. De Spieljoch staat niet in verbinding met het deel van Hochfügen en Hochzillertal-Kaltenbach. Maar is met een directe en gratis busverbinding en uiteraard met de auto wel heel makkelijk te bereiken.

Uitzicht over Zillertal

Het totale skigebied van het Hochzillertal, zoals wij dit deel even samengevat noemen, bedraagt ongeveer 113 pistekilometers. Dat is niet super veel, maar voor een wintersportweek natuurlijik meer dan prima. En voor de echte fans van grotere gebieden heb je dus altijd nog de 2 andere skigebieden van het Zillertal die ook bij je pas zijn inbegrepen. Alles bij elkaar heb je dan het totale Zillertal meer dan 400 pistekilometers tot je beschikking.

Wimbachexpress

Wat ons meteen opviel aan dit skigebied is dat het zeer overzichtelijk is en dat de skifaciliteiten tot de puntjes verzorgd zijn. Dat is zeker niet altijd het geval. De routes naar de gondels staan overal duidelijk en netjes aangegeven, de parkeerplaatsen zijn zeer ruim opgezet en de bushaltes stoppen netjes direct voor de ingang van de gondel en de kassa's. Het is meteen duidelijk dat het een familieskigebied is waar men comfort hoog in het vaandel heeft staan. En eerlijk is eerlijk, als ouder zijnde wil je ook een beetje comfort wanneer je met het kroost op pad gaat.

Als je bij Kaltenbach omhoog gaat met de gondel heb je direct daarnaast een grote kinderwei. Waar diverse skischolen zijn en waar je de jongste skiërtjes met een gerust hart achter kunt laten. Vanaf dit punt (Mountain View) kun je ideaal het gebied verkennen en zijn alle liften eigenlijk heel makkelijk te vinden. Hochzillertal is niet een gebied waar je makkelijk zal verdwalen, dus wanneer je met het gezin op wintersport gaat ben je nooit ver van elkaar verwijderd. Zelfs niet als iemand aan de "andere" kant van het skigebied is. En dat is voor de meeste ouders wel zo'n prettig idee.

We hebben hier de hele dag onder perfect omstandigheden geskied. Helaas was de Spieljochbahn nog gesloten en waren ook de dalafdalingen nog dicht. Maargoed, wanneer je hier rond 13 december bent, dan weet je voor je reis al dat niet het gehele skigebied open zal zijn. Dus dat zijn keuzes die je zelf maakt.

Mag je niet missen in het Hochzillertal

Wanneer je naar het Hochzillertal gaat voor een wintesportvakantie zijn er een paar dingen die je absoluut niet mag missen. Zo vonden wij de Kristalhütte in het uiterste puntje van het skigebied een schitterende plek voor een skiwasser-break of een lekkere lunch. Een fantastische plek om over alle delen van het Zillertal uit te kijken. Je kan hier letterlijk drie kanten op kijken en genieten van het beste uitzicht over de diverse dalen van het Zillertal.

Kristalhütte - Hochzillertal

Een andere must-see is de Wimbachexpress. Een adembenedemde mooie gondel die je naar bijna 2400 meter brengt. Deze panoramagondel is bijna volledig van glas en zeer ruim. Hierdoor heb je een schitterend uitzicht over de pistes die onder je lopen. Wanneer je boven aan komt met deze gondel vind je op bijna 2400 meter een culinair Italiaans restaurant waar je fantastisch lekker kunt eten en drinken.

Uitzicht vanuit de gondel in Hochzillertal

Ondanks dat we maar één dag in het skigebied van Hochzillertal waren, heeft het een hele goede en vooral comfortabele indruk achtergelaten. Mooie, brede pistes met veel rode en blauwe pistes wat het eigenlijk voor iedere type wintersporter een fijn skigebied maakt. We komen hier absoluut nog eens later in het seizoen naar terug wanneer er nog iets meer pistes geopend zijn.

Vlog over Hochzillertal

Kijk mee met ons bezoekje aan het Hochzillertal via onderstaande vlog en oordeel zelf over de super condities die we hadden tijdens onze reis:

Auteur: Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus