Op bezoek in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Op bezoek in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
Op bezoek in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

19 feb. 2024

Ivo

Reisverslagen

Iedereen heeft wel een skigebied waar hij zich het meeste thuisvoelt. Voor mij is dat SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Vaak komt dat omdat je eerste skikilometers daar liggen of dat het skigebied je goed ligt. Voor mij is dat niet anders; ik heb hier leren skiën en nam John mee op pad om dit heerlijke skigebied ook aan hem te kunnen laten zien.

Ik was al in Oostenrijk en kwam net van het Hochzillertal. Vanaf Kaltenbach is het maar een klein stukje naar Innsbruck Airport waar ik John oppikte om hem mee te nemen naar het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Al maanden keken we uit naar dit reisje. En ook al zijn we hier maar 2,5 dag, ik was vastbesloten om hem enkele van mijn favoriete SkiWelt plekjes te laten zien.

Maar John heeft al 16 jaar niet geskied en daar moeten we natuurlijk wel rekening mee houden. Het doel was dan ook niet om veel en lang te skiën, in tegendeel, het doel is om de mooiste plekjes van het skigebied te laten zien en hem met alle gemak en comfort kennis te maken met het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Want een week of drie later zou ik weer in het SkiWelt zijn en het doel voor die ene dag was juist om veel pistekilometers te maken. Maar first things frist... eerst met John een paar dagen op pad.

Verblijf in Das Hohe Salve Sportresort

Naar de accommodatie voor de komende nachten keken John en ik enorm uit. Ik was hier al een keer geweest en wilde per se dat John na 16 jaar het ultieme wintersportgevoel zou krijgen. Wij verbleven namelijk in Das Hohe Salve Sportresort. Of zoals wij het hotel officieus noemen; het Sporthotel Hohe Salve.

Zwembad Das Hohe Salve Sportresort

Dit is met één woord een fantastische plek om te verblijven. Of je nu wel of niet komt om te skiën, Das Hohe Salve Sportresort heeft alles in huis voor een zeer comfortabel verblijf.

Vooral het zwembad keken wij erg naar uit. Twee baden die zorgen voor een ontspannen sfeertje waardoor je eigenlijk niet meer weg wilt of erger nog, waardoor je bijna je skidag wilt verkorten.

Zwembad Das Hohe Salve Sportresort

Maargoed, ondanks een goed en mooi hotel kwamen we natuurlijk naar SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental om te skiën, om te genieten van de bergen en om John de mooiste plekjes te laten zien van dit deel van het skigebied. Na een goede nachtrust gingen we de planning maken voor de komende twee dagen. Meteen riep ik "De Hohe Salve". Voor mij is dat dé plek om een rondleiding door dit skigebied te laten starten.

Fantastische vergezichten op de Hohe Salve

De Hohe Salve is misschien wel het meest iconisch plekjes in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Het is met 1828 meter niet de hoogste plek van dit skigebied, want die vind je boven aan de berg bij Westendorf, maar de Hohe Salve is wel dé plek waar je aan de ene kant het totale Brixental kan zien liggen en aan de andere kant het indrukwekkende Wilder Kaiser gebergte.

Genieten vanaf de Hohe Salve

Wanneer ik met iemand voor het eerst in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental ben is dit vaak de eerste plek waar we naartoe skiën. Althans, wij kwamen uit het dal van Hopfgarten en dan kun je met 2 gondels boven op de Hohe salve uitkomen zonder ook maar een meter te skiën. Ditzelfde geldt wanneer je vertrekt uit het dal van Söll. Hierdoor is de Hohe Salve ook een fantastische plek voor de liefhebbers van een heerlijke kopje Heisse Choco die komen genieten van de zon en het uitzicht zonder ski's of snowboard.

Nadat we ons hebben staan vergapen aan de het uitzicht en ik met John een kleine quiz hebt gedaan boven op de Hohe Salve (wijs de verschillende dorpen in het dal aan), stond de tweede attractie van mijn lijstje al klaar. Op naar Söll, waar ik John graag Hochsöll wilde laten zien met de fantastisch kinder,- en beginnersfaciliteiten. Vanaf de Hohe Salve is het bereiken van Söll geen hele wetenschap.

Op naar Söll

Wanneer je aan de Wilder Kaiser kant van de Hohe Salve afdaalt, kan je eigenlijk maar naar twee dorpen skiën; Enerzijds naar Itter en anderzijds naar Söll. De afdaling naar Itter stond de volgende dag op mijn 'things to do list', nu was het eerst de beurt aan Söll.

Wanneer je vlak bij 'de afslag' richting Söll bent aangekomen, maar je nog steeds op de flanken van de Hohe Salve staat, zie je de Kleine Salve liggen. Dit is het nieuwste stukje van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Hier komt de schitterende nieuwe lift uit Itter boven met de naam Salvistabahn. En ook de piste die er onder ligt om weer aansluiting te krijgen met de rest van het skigebied zie je vanaf deze kant perfect liggen.

Kleine Salve vanuit Itter

Maar wij slaan vervolgens rechtsaf, richting Söll en laten Itter even voor wat het is. Söll staat al sinds jaar en dag bekend als één van de meest kindvriendelijke skidorpen in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental.

De afgelopen 10 jaar is hier dan ook veel geïnvesteerd in nieuwe gondels, funparken, oefenweides en sneeuwproductie. Hierdoor heeft dit deel van het skigebied zich ontwikkeld in een waar kinderparadijs, waar zelfs een gondel met een kinderthema (sprookjes) is gebouwd om de 'oefenpistes' van alle gemakken te kunnen voorzien.

Söll in Skiwelt Wilder Kaiser Brixental

Daarnaast is dit ook dé plek om te starten aan een rodelavontuur en kun je hier terecht voor het grootste avondskigebied van de Alpen. Kortom; in Söll hoef je je zowel overdag als s' avonds geen moment te vervelen.

Nadat ik John de Hans im Glück gondel heb laten zien, we de oefenweides hebben ontdekt en de funslope hebben getrotseerd is het tijd om te zien of de ALPENIGLU al is opgebouwd. Ik had John al voorbereid op een spektakel. Een IGLO midden in een skigebied, met een binnen en een buitenbar, met ijssculpturen en met hotelkamers.... dat moest John natuurlijk met eigen ogen gaan bekijken.

Even kijken of de IGLO er al staat

Een andere bijzondere plek in dit skigebied is het ALPENIGLU iglodorp boven aan de gondel in Brixen im Thale. Wanneer je met iemand voor het eerst op pad bent in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, mag deze 'attractie' natuurlijk niet ontbreken. Toen ik half december met John op pad was, was de IGLO nog niet helemaal af. Dat is overigens volledig volgens de planning. De IGLO met al zijn bijzondere faciliteiten 'hoort' ook pas vlak voor de kerstvakantie af te zijn.

ALPENIGLU iglodorp Brixen im Thale

Maar wanneer de IGLO af is, is het dan ook oprecht een hele belevenis. Ben je benieuwd wat je hier allemaal aantreft, lees dan ons artikel over Het ALPENIGLU iglodorp in Brixen im Thale

Zoals je op de foto kunt zien werd er hard gewerkt aan het afronden van IGLO en kon John zich een prima voorstelling maken van hoe het er uit zou zijn wanneer dit af is. Met de Hohe Salve die fier staat te pronken op de achtergrond, de zon op je bol en een barretje met een muziekje erbij, zul je begrijpen dat dit rest van het seizoen een heerlijke plek is om te vertoeven.

We besloten om nog een paar pistes hier aan de Brixen im Thale kant te nemen, want de nieuwe Zinsbergbahn is ook een pareltje om even te laten zien aan John.

Zinsbergbahn in Brixen im Thale

Nadat we alle pistes rond Brixen im Thale hadden gedaan zat er ondertussen een flinke dag op. Zeker voor iemand die 16 jaar niet op de ski's had gestaan. Het leek ons het goed moment om de skidag af te ronden en lekker te gaan chillen in ons hotel. We zochten vanaf Brixen im Thale de Hohe Salve weer op, maar lieten de trotse berg in dit geval aan ons voorbij gaan.

Terug naar Hopfgarten im Brixental

Met nog een mooie afdaling naar Hopfgarten im Brixental eindigde ons skidag beneden in het dal, staken we de weg over en kon het ontspannen in het zwembad beginnen. Ook niet verkeerd !

Itter, Scheffau en Söll here we come!

Omdat we maar zo kort in dit skigebied waren besloten we vooral de kant te verkennen waar we verbleven. Vanaf de Hopfgarten in Brixental kant ben je zonder al te veel poespas in Brixen im Thale, Itter, Söll en Scheffau. Natuurlijk zijn de dorpen Ellmau, Going en Westendorf ook prima te bereiken, maar voor een eerste bezoekjes van John aan dit skigebied leek mij dit deel van het skigebied meer dan voldoende. En eerlijk is is eerlijk; de pistes aan "deze kant" van de berg liggen er vaak ook het beste bij.

Voor ik John naar Scheffau zou loodsen, wilde ik hem heel graag de dalafdaling naar Itter laten zien. Gisteren kwamen we hier al langs, maar waar we gisteren de afslag naar rechts richting Söll namen, daar pakten we nu de uitvoegstrook naar links en belanden we op de schitterende afdaling naar Itter.

Deze afdaling is zeer variërend en brengt je langs mooie bospaden en brede pistes. Vooral voor de bospaden heb ik een zwak en als het net gesneeuwd heeft is dit een waar winterwonderland. Wanneer je bijna aan het eind van deze afdaling bent kun je in de verte zelfs Wörgl zien liggen. Vooral wanneer er verse poeder is gevallen is dit een adembenemend gezicht.

Opweg naar Itter

Eenmaal aangekomen in Itter staat daar het dalstation van de salvistabahn aan het einde van de dalafdaling. Een mooi en moderne station waar de 10-persoonsgondel op je staat te wachten. De gondel brengt je naar de Kleine Salve waar we de dag ervoor al langs waren geskied. Wederom gingen we via Söll en Brixen im Thale. Ditmaal richting de pistes van Scheffau. Want ook de dalafdaling naar Scheffau staat hoog op mijn lijstje wanneer het aankomt op het laten zien van mooie plekken in het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental.

We besloten om Scheffau 'even snel' te doen. Tijd voor het maken van foto's was er niet, want er stond nog altijd één zeer geliefd onderdeel op het programma, namelijk rodelen in Söll. Dus in sneltreinvaart heb ik John de pistes rond Scheffau laten zien. En ondanks dat dit deel van het gebied eigenlijk meer tijd en aandacht van ons verdiend, kreeg John een goed idee van de pistes aan deze kant van de berg. Ik heb John dan ook beloofd hem nog eens mee terug te nemen zodat we hier ook een keer op ons gemak kunnen rondcruisen. En belofte maakt schuld !

Rodelen in Söll

Of je nu een ervaren skiër bent of niet, rodelen kan iedereen en staat garant voor lol. Maar we wisten ook dat we dit helemaal aan het eind van de skidag moesten doen. Want als je de skidag start met rodelen dan kunnen de benen nog wel eens haperen wanneer je weer op de ski's stapt.

Dus zo gezegd, zo gedaan. Na een paar schitterende afdalingen naar Itter en Scheffau te hebben gemaakt, was het dan toch echt tijd voor ons rodelavontuur.

De runs van Söll zijn behoorlijk lang. Zelfs zo lang dat je na een kwartier denkt "zijn we er nou nog niet?". De Moon tobogganrun begint bij de Gondelbaan van Hochsöll op 1140 meter en brengt je 410 meter lager. Over deze 'afdaling' rodel je 4 kilometer en daar doe je dan ongeveer 20 minuten over of een half uur of een uur. Dat ligt er maar net aan hoe vaak je stopt om een fotootje te maken of om even bij te komen van de adrenaline rush.

Rodelen in Söll - Skiwelt

De hexenritt run is iets minder uitdagend en wat meer op kleinere kinderen gericht. Maar vergis je niet, ook deze run is 3,8 kilometer lang en ben je ook zeker 20 minuten zoet mee. De Hexenritt start direct naast de Stocklalm in Hochsöll.

Tijdens ons bezoek vroeg in het seizoen was alleen de 4 kilometer lange rodelbaan open. En dat is meer dan voldoende. Want de skidagen zaten al flink in de benen en het was ondertussen al 3 uur 's middags. Het rodelen was geweldig. We hebben enorm gelachen en het was een super gave aflsluiter van ons korte bezoekje aan het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental.

Het laatste stukje op de piste om weer terug te komen bij het hotel bracht ons wederom langs de Hohe Salve. Deze berg laat je niet met rust... wanneer je in dit skigebied bent, wordt de Hohe Salve je grote vriend, waar je altijd op kan rekenen. Waar je ook bent!

Wil je meer informatie over dit skigebied en de verschillende mogelijkheden. Check dan de website van het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Vlog van onze reis

Ben je nieuwsgierig geworden naar ons bliksembezoek aan het SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, check dan de vlog die wij maakten van onze 2-daagse reis. Alle plekjes van de hierboven genoemde bezichtigingen hebben we op de camera vastgelegd om jullie een indruk te geven van dit heerlijke skigebied:

Accommodatie boeken

Voel jij er ook wel wat voor om overdag en/of ‘s avonds de latten onder te binden in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental? Check en boek dan een accommodatie direct via de website van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental voor de beste en grootste keuze aan accommodaties in de regio van het skigebied.

Auteur: Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus