Op bezoek bij 007 Elements in Sölden

Op bezoek bij 007 Elements in Sölden
Op bezoek bij 007 Elements in Sölden

31 mei 2024

Lennaert

Reisverslagen

Wie kent hem niet? De naam is Bond, James Bond. Al meer dan 60 jaar neemt Ian Flemmings creatie James Bond 007 ons mee in zijn avonturen. De avonturen die Ian Flemming vanuit zijn huis (Goldeneye) op het eiland Jamaica schreef. Maar Bond komt niet alleen in tropische oorden. Hij vocht ook menig duel op ski's ! Zo ook in Sölden.

Toen besloten werd deze boekenreeks te verfilmen zijn kosten nog moeite gespaard gebleven. Met veel zorg werden locaties over de hele wereld uitgezocht om daar films op te nemen. Als elementen uit het verhaal ontbraken werden deze gebouwd, om elke film zijn eigen karakter te geven.

Voor de film Spectre (2015) werd gezocht naar een geschikte locatie, dat bleek Sölden (Oostenrijk). In het berggebied werden allerlei opnames gemaakt, resulterend in fenomenale beelden.

Het futuristische bergrestaurant Ice Q (op 3048 m hoogte) kreeg een rol in de film, en dient als ‘The Hoffler Klinik’. De plek waar James Bond dr. Madeleine Swann ontmoet.

Bergrestaurant Ice Q

Met alle media aandacht die de spion om zich heen genereert is het ook niet vreemd dat James Bond aanwezig voelt als je het Ötztal binnenrijdt. Diverse reclame borden vertellen je over de 007 Elements. Maar wat houdt de 007 Elements in?

Boven naast de Gaislachkogelbahn (3058 m) bevindt zich het 007 Elements gebouw. Binnenin dit architectonische pand beleef je de wereld van de geheim agent. Bij het openen van de deuren stap je een interactieve ruimte binnen. Via geluid en beeld waan je je al snel in het leven van James Bond.

Interactieve ruimte 007 Solden

Medewerkers brengen je langs 9 verschillende ruimtes, iedere ruimte laat je op een eigen manier onderdompelen in de ‘ins and outs’ van films, tools, auto’s en nog veel meer.

Zo geeft één van de ruimtes je een overzicht van allerlei opnamelocaties in James Bond films. Op een grote wereldbol lichten lampjes op en tegelijk speelt de betreffende scène af op een panorama scherm. Binnen een mum van tijd gloeit de hele wereldbol van de brandende lampjes.

Opnamelocaties in James Bond films

Alle kamers in dit gebouw laten onderdelen uit de film zien die gebruikt zijn tijdens de opnames of je direct herkent van het witte doek.

Werkplaats Q

In een andere ruimte zie je de exacte filmlocaties in Sölden en het berggebied. Bijvoorbeeld de route van de bloedstollende achtervolging, waarin Bond de ontvoerders van Dr. Swann op de hielen zit. Op een maquette zie je waar de scènes geschoten zijn, aanvullend zie je dit filmmateriaal op groot scherm en eindig je in de ruimte waar de restanten te zien zijn van de scène.

Achtervolgings route

Helemaal leuk is, dat als je zelf al bent wezen skiën in het gebied, dat je deze plekken ook goed ziet liggen vanaf diverse pistes.

En ben jij altijd al benieuwd geweest hoe jij het er af zou brengen als spion? In één van de laatste ruimtes kan je het testen. Een staaltje van Q zijn werk is hier te zien. Je kan zelf oefenen hoe handig jij bent met diverse tools.

Filmatributen 007

Alles bij elkaar een hele leuke beleving, ook als je niet zo bekend bent met James Bond.

Zodra je alle ruimtes bekeken hebt kan je een aantal goodies kopen in de 007 shop. Bij de uitgang kan je natuurlijk de piste pakken, of sluit je bezoek geheel in stijl af met een lekker drankje in het Ice Q restaurant. Wellicht kies je voor een Vodka Martini… “Shaken, not stirred"?
(Check in dat geval wel even de prijs.)

Praktische tips op een rij:

  • De James Bond belevingswereld ‘007 Elements’ is gratis te bezoeken met een 6-daagse skipas.
  • Om toegang te krijgen reserveer je voor die dag één van de drie tijdsloten op de dag.
  • 007 Elements is open van 9.00 - 16.30 uur

Check voor meer informatie de website van 007 Elements

Auteur: Lennaert

Tijdens mijn tienerjaren ben ik voor de eerste keer op wintersport geweest. Ik was meteen verkocht en sindsdien ben ik regelmatig met mijn snowboard in de Alpen te vinden. Favoriete bestemmingen: Zell am See, Obertauern, Fügen