De Tauernrunde in Obertauern

De Tauernrunde in Obertauern
De Tauernrunde in Obertauern

04 mei 2024

Ivo

Reisverslagen

Deze winter waren wij in Obertauern en wanneer je in dit skigebied bent dan moet je eigenlijk wel de Tauernrunde hebben gedaan. Een leuke skironde van 12 kilometer lang. De route is zeer geschikt om heel het skigebied van Obertauern te verkennen. De route brengt je langs alle kanten van het skigebied, dus je ziet tijdens één tocht alle plekken in het gebied.

Het is leuk voor mensen die voor het eerst in Obertauern zijn, maar ook voor de mensen die er al jaren komen. Het prettige aan de Tauernrunde is dat de tocht in twee richtingen te skiën is, met de klok mee (rood) of tegen de klok in (groen). Er is geen start of eindpunt van de tocht, dus je kunt overal in Obertauern de tocht beginnen en eindigen. Je komt altijd weer terug op de plek waar je bent begonnen.

De rode Tauernrunde komt langs de volgende negen liften: Achenrainbahn --> Gamsleiten 1 --> Sonnenlift 1 --> Zentralbahn --> Grünwaldkopfbahn --> Seekareckbahn --> Panoramabahn --> Schönalmbahn --> Angerbahn. In totaal overbrug je 4.111 hoogtemeters.

De groene Tauernrunde komt langs de volgende zeven liften: Schaidbergbahn --> Plattenkarbahn --> Hundskogelbahn --> Seekarspitzbahn --> Monte Flu --> Kehrkopfbahn --> Zehnerkarbahn. In totaal overbrug je 4.612 hoogtemeters.

Tauernrunde

De route staat op de piste aangegeven met borden in de kleur van de route. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kunt verdwalen. De officiële Tauernrunde is 12 kilometer lang, maar het is mogelijk om te variëren en meer liften en pistes aan de route toe te voegen. Het kan dus zomaar zijn dat de route twee keer zo lang is. Deze route is daarom geschikt voor elk type skiër. De officiële route bevat blauwe- en rode afdalingen. Een beetje afhankelijk van je niveau ben ongeveer een halve dag bezig met de Tauernrunde.

Overzicht over Obertauern

De gevorderde wintersporter zal zo’n 2 uurtjes bezig zijn met de tour. Het is ook leuk om de Tauernrunde met kinderen te doen! De groene route is het meest leuk om met kinderen te doen, omdat de groene route langs leuke kinderpaden komt. Je komt onder andere langs het sprookjesbos en het funpark.

Het skigebied van Obertauern ligt in het Oostenrijkse Salzburgerland en telt in totaal ongeveer 100 kilometer aan skipistes. Qua grootte is dit gebied ideaal voor de gemiddelde wintersporter en de beginnende wintersporter. Het skiseizoen is hier behoorlijk lang, van eind november tot begin mei. Dit is voor een niet-gletsjer gebied uitzonderlijk lang. Volgens onderzoek is Obertauern het meest sneeuwzekere skigebied van Oostenrijk. Het skigebied strekt zich uit tussen 1600 – 2300 meter. Er is een beperkt hoogteverval waardoor de pistes niet al te lang zijn. Dit merk je ook als je de Tauernrunde gaat skiën, je zit relatief vaak en snel weer in de lift. De pistes zijn niet al te lang waardoor de echte doorgewinterde wintersporter hier allicht niet helemaal uitgedaagd wordt. Dit maakt het overigens juist wel erg geschikt voor de gemiddelde en beginnende wintersporter.

Berghutten Obertauern

Naast de twee Tauernrundes kun je ook kiezen voor de Bobby Ronde of Mytrack, speciale kortere tochten voor kinderen. Tijdens de Bobby Ronde kom je langs het funpark, skicross en slalom. Dit kan ook een mooie oefentocht zijn voordat je de officiële Tauernrunde gaat doen. De Bobby Ronde is vooral geschikt voor de allerjongste kinderen. De Mytrack is voor de oudere kinderen een stuk leuker. Tijdens de Mytrack kom je langs de boardercross, het funpark en de speedtrack. Een gevorderde wintersporter is misschien wel op zoek naar meer uitdaging.

De Super 7 in Obertauern tijden de Tauernrunde

Speciaal voor de gevorderde wintersporter is er de Super 7. Deze skiroute brengt je langs alle zeven hooggelegen bergstations van Obertauern. Het hoogste punt is bij de Gamsleitenbahn op 2313 meter hoogte. Naast blauwe en rode pistes bevat deze route ook uitdagende zwarte afdalingen. De route is makkelijk te vinden aan de hand van de bordjes langs de piste. De zwarte piste bij de Gamsleitenbahn is een van de steilste pistes van Oostenrijk. Het is ook leuk om de Super 7 te doen als je beide Tauernrundes hebt volbracht.

Super 7 Obertauern

Tijdens de tocht heb je uiteraard voldoende tijd om een pauze te nemen bij een van de restaurants. Het aanbod van restaurants op de piste is zeer uitgebreid. Er zijn gezellige berghutten waar je authentieke Kaiserschmarrn of Knödel kunt eten, maar ook culinair genieten op hoog niveau is hier mogelijk. Aan het eind van de dag naar de après-ski? Dat is in Obertauern zeker mogelijk! De après-ski in Obertauern is gezellig en Oostenrijks.

Obertauern dorp

Qua uitgaansleven kom je hier ook niks tekort, er zijn veel après-ski bars bij de liftstations en de dal afdalingen. Een aantal bekende namen zijn bijvoorbeeld Edelweißalm, gelegen bij de blauwe afdaling Edelweiß-Zentralbahn. Bij het dalstation van de Panoramabahn en de Hochalmbahn ligt het gelijknamige Hochalm. Dit is gezellige Oostenrijkse après-ski.

Auteur: Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus