Langlaufen in Zweden

Langlaufen in Zweden
Langlaufen in Zweden

Dacht je dat langlaufen suf en oubollig was? Daar denken de Zweden heel anders over! Hier noemen ze het cross country skiing en zo’n beetje iedereen doet het, van jong tot oud. Zoals wij ’s avonds of ’s morgens in het weekend gaan joggen, pakken ze hier de ski’s voor een rondje langs één van de vele meren.

Je traint al je spieren, het is vermoeiend en op die lange latten is het best een uitdaging om steeds weer een sneller rondje neer te zetten. Word je al enthousiast? Ga dan eens naar Värmland in Zweden, waar je in de winter nagenoeg overal kunt langlaufen in een sprookjesachtig decor.

Langlaufen, probeer het ook een keer

Langlaufen is onder Nederlanders nog lang niet zo populair als andere wintersporten zoals skiën en snowboarden, maar wint wel aan populariteit. Het grote voordeel is dat vrijwel iedereen op elke leeftijd kan langlaufen. En… je bepaalt je eigen tempo. Het enige dat je nodig hebt, is sneeuw (daar is in Zweden geen gebrek aan), een paar lange latten, schoenen en stokken. Misschien nog een paar lesjes en dan kun je gaan voor nieuwe verfrissende ervaring. Kortom: ben je op zoek naar een heel bijzondere wintervakantie? Verruil je jaarlijkse skitrip naar de Alpen dan eens voor een winteravontuur in Zweden.

De regio Värmland in Midden-Zweden biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke winterbeleving. Naast heel veel skipistes, zijn er nog meer (verlichte) langlaufloipes waar je onderweg kunt genieten van al dat natuurschoon. Je kunt zo’n beetje overal gaan en glijden waar je maar wilt.

Langlaufen in Varmland - Zweden

Ook buiten de gebaande paden om, want in Zweden geldt het allemansrecht. Dit betekent dat je ook particuliere grond mag betreden om van de vrije natuur te genieten.

Een heel ander soort wintervakantie

De winter in Zweden is een magisch seizoen. Niet voor niets is Zweden dan ook in opkomst als dé perfecte skibestemming die veel voordeliger is dan veel mensen denken en… vooral minder druk. Je kunt in de skigebieden van het Zweedse Värmland naar hartenlust skiën, snowboarden én eindeloze langlauftochten maken. Maar er is meer! Wat dacht je van het maken van een avontuurlijke sneeuwscootertocht? Of ga op pad met een team enthousiast blaffende husky’s.

Ook kun je de natuur in met speciale sneeuwschoenen waarbij je op plekjes komt die onbereikbaar zijn met gewone schoenen. Ga je half februari naar Värmland? In februari vindt er een spectaculaire autorally plaats door de Zweedse bossen. Dat wil je niet missen! Kijk voor de route die ze van dag tot dag afleggen op www.rallysweden.com.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen