Hoe neem ik mijn ski's en snowboard mee op wintersport?

Hoe neem ik mijn ski's en snowboard mee op wintersport?
Hoe neem ik mijn ski's en snowboard mee op wintersport?

19 jan. 2023

Emma

Op wintersport

Als je op wintersport gaat heb je een behoorlijke paklijst met alle benodigde spullen. Denk aan je kleding, wandelschoenen, helm en skischoenen. Het is een hele opgave om alle spullen in de auto mee te nemen, zelfs als je heel goed kunt inpakken. Er is een essentieel onderdeel dat wat lastiger is om in te pakken.

De ski’s met stokken of het snowboard! De lengte van soms wel 1.80 meter past niet makkelijk in de auto. Het is dan ook de vraag hoe krijg je de ski’s en snowboard mee. Onderweg naar je wintersportvakantie passeer je veel auto’s en zie je verschillende mogelijkheden. Hieronder zijn de belangrijkste opties beschreven.

Skiluik in je auto

In sommige auto’s zit een ski luik in de middelste zitplaats van de achterbank. Je kunt de middelste zitting in de auto openen of uitklappen waardoor er een gat ontstaat waar je de ski’s doorheen kunt leggen. Dit is alleen mogelijk als je met maximaal vier personen op vakantie gaat. Houdt er rekening mee dat de ski’s goed vast zitten of tussen de bagage in de achterbak zit geklemd. Dit voorkomt dat de ski’s gaan schuiven. Mocht je erg zuinig zijn op je auto, dan is het verstandig om een ski hoes of kleed op de bekleding van de auto te leggen. De scherpe kanten van de ski’s kunnen beschadigingen aanbrengen.

Een ski-/dakkoffer

Tijdens je rit naar je wintersportbestemming kom je ze in grote getalen tegen, de ski-/dakkoffer. De ski-/dakkoffer is een grote (extra) kofferbak op het dak van de auto. De ski-/dakkoffer wordt gemonteerd op de dak dragers van de auto. Je hebt twee soorten dakkoffers, de skibox en de bagagebox. Hoe kies ik de juiste skibox? De skibox is een lange box die speciaal geschikt is voor lange ski’s en snowboard. Vaak kun je ook nog extra spullen in de ski box stoppen, zoals skistokken en schoenen.

Dakkoffer naar de wintersport

Een bagagebox is vaak korter, breder en hoger dan een skibox. Deze box is geschikt voor alle wintersportspullen en korte ski’s. Houdt er rekening mee dat er een bagagelimiet is voor een ski-/dakkoffer. Je kunt de ski-/dakkoffer niet helemaal volstoppen met spullen. Er is een maximale belasting van het dak van de auto en je dak dragers.

Een skihouder op een dakdrager

Als je in de auto voldoende ruimte hebt voor de bagage, maar je nog je ski’s of snowboard mee moet nemen is een skihouder een goede oplossing. De skihouder of skidrager bevestig je op een dak drager. Het is een simpel systeem waarbij je de ski’s of snowboards tussen de skidrager bevestigd. Er is ook een skidrager variant met magneten. Bedenk van tevoren goed of je ski’s of snowboards mee wilt nemen. Er zit namelijk verschil in de breedte en hoogte van de skihouder. Er zijn verschillende skihouders die geschikt zijn voor ski’s en snowboards.

Een skihouder voor een trekhaak

Met een drager op de trekhaak neem je gemakkelijk je ski’s en snowboard mee. Als er geen mogelijkheid is om de ski’s in de auto te vervoeren en er kunnen geen dak dragers gemonteerd worden, dan is de drager voor de trekhaak nog een optie. De skihouder voor de trekhaak is rechtop staand, dus de ski’s en snowboards hangen rechtop achter de auto. De meeste skidragers voor op de trekhaak zijn kantelbaar, zodat de kofferbak gewoon open kan. Er zijn verticale skidragers, maar ook horizontale dragers. De meeste dragers kunnen 6 paar ski’s of 4 paar ski’s en 1 snowboard of 2 paar ski’s en 2 snowboards of 4 snowboards klemmen.

Vervoer van matieraal naar de wintersport

Een bagagebox voor een trekhaak

De bagage box voor op de trekhaak is handig om extra spullen mee te nemen. De bagage box is een compacte box waarin je extra spullen kunt opbergen. Deze box is niet geschikt voor ski’s en snowboards, maar alleen voor extra bagageruimte. De super kleine kinderski’s passen wel in de grootste bagage box. De box wordt op de trekhaak gemonteerd. Bij een aantal bagageboxen is het mogelijk om korte snowboards en grotere kinderski’s horizontaal achter de bagage box te klemmen. Om het mogelijk te maken de kofferbak te openen is de bagage box kantelbaar.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën.
Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg