Een witte kerstvakantie in Lapland

Kerst in Lapland
Een witte kerstvakantie in Lapland

Ieder jaar in december hopen we er weer op: een witte kerst. Want binnen gezellig cadeautjes uitpakken, terwijl er buiten sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen is natuurlijk het perfecte kerstplaatje. Om vervolgens, dik aangekleed met muts op en sjaal om, buiten sneeuwpoppen te bouwen en een sneeuwballengevecht te houden.

De realiteit is dat de laatste officieel gemeten witte kerst in Nederland in 2010 was… Dat kan dit jaar anders!

In Lapland komen winterse sprookjes tot leven. In de kerstvakantie hangt er een nog specialer sfeertje: gezellige kerstlichtjes, mooi versierde kerstbomen, talloze rendieren en niet te vergeten: een ontzettend dik pak sneeuw!

Winters sprookje in Äkäslompolo

Äkäslompolo. Zowel de naam als het dorpje lijken rechtstreeks uit een sprookje te komen. Je komt er terecht in het Finse tunturi fell landschap: afgeronde heuvels waaronder restanten van miljoenen jaren oude alpenpieken schuilen. In de winter blijven dikke pakken sneeuw aan de boomtoppen kleven, in lokale terminologie heet dat “tykky”.

Authentieke blokhut in Akaslompolo
Authentieke blokhut in Äkäslompolo

De houten boomstammenchalets die in dit vredige dorpje veelal te vinden zijn, zijn van alle gemakken voorzien. Speel een spelletje bij het haardvuur, relax in de sauna en geniet van een zelfgemaakte maaltijd. In de buurt kun je ook in een restaurant aanschuiven, aan jou de keuze! Het dorpje ligt pal aan het nationale park Pallas, waar je adembenemende tochten maakt met sneeuwschoenen of langlaufski’s. Het skigebied Yllas ligt op korte afstand, waardoor je uren op de piste hier afwisselt met unieke Lapse activiteiten. Sneeuwscootertochten, rendieren voeren of met husky’s door betoverende landschappen glijden… Je bepaalt dus zelf hoe jouw sprookje er hier uit zal zien..!

Huskytocht
Huskytocht

Grand Arctic Resort

Het dorpje Overkalix lijkt in de winter wel een filmdecor van een zoetsappige kerstfilm op Netflix. Met slechts 3000 inwoners is de sfeer hier rustig en gemoedelijk. Aan de rand van het dorpje ligt het Grand Arctic Resort. De gemoedelijke sfeer uit het dorpje voel je hier ook, het rode gebouw past perfect in de omgeving. De brede rivier die langs het resort kronkelt is helemaal bevroren en is de ideale plek om ’s avonds het noorderlicht te spotten. Het resort zorgt ervoor dat zoveel mogelijk omgevingslicht uit wordt gezet, waardoor dit unieke natuurfenomeen perfect zichtbaar wordt als het aan de hemel verschijnt.

Grand Arctic Resort
Grand Arctic Resort © Northworks Mikael Thörnqvist

Tijdens de reis Grand Arctic Week wordt jouw kerstervaring compleet met het bezoek aan de rendieren. Wat deze reis nog specialer maakt is dat je ook een bezoekje brengt aan elandenfarm, waar je de “koning van het bos” van dichtbij kunt bewonderen. Het dorpje Overkalix ligt tussen adembenemende bossen, waar je met sneeuwscooters en husky’s halve dagen op pad gaat. Je voelt niks anders dan de wind langs je wangen terwijl je door een betoverende witte wereld glijdt. En in jouw vrije tijd is er ook meer dan genoeg te doen.

Wandel naar het dorpje of door de omgeving, ontspan in de wellness, drink gezellig iets aan de bar of nestel je voor het haardvuur. Hier beleef je kerst zoals in de film!

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen