Wintertenen en winterhanden

Wintertenen en Winterhanden
Wintertenen en Winterhanden

15 nov. 2023

Emma

Materialen & Kleding

Je kent het vast wel, op een koude winterdag gaan je voeten en/of handen tintelen van de kou. Soms verkleuren je voeten en/of handen in een blauw-paarse kleur. Dit kan betekenen dat je wintertenen of winterhanden hebt. Wintertenen en winterhanden zijn aandoeningen waarbij de bloedvaten in de handen en voeten samentrekken en vernauwen bij koud weer.

Dit kan leiden tot pijn, zwelling, jeuk en tintelingen. Wintertenen en winterhanden zijn beide een vorm van perniones, wat betekent dat het een reactie is van het lichaam op extreme kou. Deze aandoeningen kunnen zowel volwassenen als kinderen treffen.

Wintertenen en winterhanden worden veroorzaakt door de samentrekking van de bloedvaten, wat leidt tot verminderde bloedtoevoer naar de huid. Dit gebeurt wanneer de bloedvaten in de handen en voeten vernauwen als reactie op kou. Het kan ook worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals koude temperaturen, vochtigheid, slechte doorbloeding en een verminderde weerstand.

Maar niet alleen tijdens extreem koude dagen is dit het geval. Wanneer je bijvoorbeeld boven op de berg bedenkt een mooie foto te maken en even je handschoenen daarbij uittrekt, merk je al gauw dat je koude handen krijgt. En zie ze dan nog maar eens warm te krijgen. Probeer de moment dat je handschoenen uit zijn tot het minimum te beperkten.

Foto's maken met koude temperaturen

Symptomen van wintertenen en winterhanden zijn onder andere roodheid, zwelling, jeuk, tintelingen, pijn en een branderig gevoel. Deze symptomen treden meestal op binnen 12 tot 24 uur na blootstelling aan koude temperaturen en kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

Er zijn verschillende manieren om wintertenen en winterhanden te voorkomen en te behandelen. Hier zijn enkele tips:

  • Houdt je handen en voeten warm: Draag warme kleding en schoenen om je handen en voeten te beschermen tegen de kou.
  • Vermijd extreme temperaturen: Beperk blootstelling aan koude temperaturen, vooral als de temperaturen onder het vriespunt liggen.
  • Beweeg regelmatig: Beweging bevordert de bloedsomloop en kan helpen bij het voorkomen van wintertenen en winterhanden.
  • Verhoog je weerstand: Zorg voor een gezonde levensstijl met een gezonde voeding en voldoende slaap om je weerstand te verhogen.
  • Vermijd het gebruik van nicotine en cafeïne: Roken en het drinken van veel koffie en thee kunnen de bloedvaten vernauwen en de symptomen van wintertenen en winterhanden verergeren.
  • Gebruik warm water: Vermijd het gebruik van te heet water, omdat dit de bloedvaten kan verwijden en de symptomen kan verergeren. Gebruik in plaats daarvan lauwwarm water.
  • Bescherm je huid: Gebruik crèmes en zalven om je huid te beschermen tegen de koude temperaturen.
  • Raadpleeg de huisarts als de symptomen van wintertenen en winterhanden aanhouden. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de bloedvaten te verwijden en de bloedcirculatie te verbeteren.

Uiteraard is het ook mogelijk dat je het gewoon wat eerder koud hebt. Ook dan kunnen je deze maatregelen nemen. Het is toch fijn als je het tijdens het skiën of snowboarden niet zo koud hebt.
Thermo handschoen of sokken kunnen een goede oplossing zijn.

Thermo handschoenen zijn handschoenen die zijn ontworpen om de handen warm te houden in koude omstandigheden. Ze zijn gemaakt van isolatiematerialen zoals fleece, wol, Thinsulate, Gore-Tex, of andere synthetische materialen die warmte vasthouden en vocht afvoeren. Thermo handschoenen zijn vaak gevoerd met een extra laag materiaal om de handen warm te houden in de koudste omstandigheden. Thermo handschoenen worden vaak gebruikt bij activiteiten zoals wintersporten en wandelen. Ze zijn ook populair bij mensen die last hebben van winterhanden.

Thermo handschoenen zijn er in verschillende soorten en maten, afhankelijk van de activiteit en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt. Sommige thermo handschoenen zijn ontworpen om extra grip te bieden, terwijl andere handschoenen speciale functies hebben, zoals touchscreen-compatibiliteit voor het gebruik van mobiele apparaten zonder de handschoenen uit te hoeven trekken. Naast thermo handschoenen zijn er ook verwarmde handschoenen op de markt. Deze handschoenen zijn voorzien van ingebouwde verwarmingselementen die worden aangedreven door oplaadbare batterijen. Deze verwarmde handschoenen zijn geschikt voor extreem koude omstandigheden en bieden vaak verschillende verwarmingsstanden voor een aanpasbare warmte-ervaring.

Thermo sokken zijn ook een handig hulpmiddel voor mensen met koude voeten. Thermo sokken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en stijlen, afhankelijk van de activiteit en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt. Sommige thermo sokken hebben extra padding voor extra comfort, terwijl andere sokken speciale functies hebben, zoals antislip zolen of extra ondersteuning voor de voetboog.

Ze zijn gemaakt van isolerende materialen die de warmte vasthouden en vocht afvoeren, zoals wol, fleece, Thinsulate of andere synthetische materialen. Naast thermo sokken zijn er ook verwarmde sokken op de markt. Deze sokken zijn voorzien van ingebouwde verwarmingselementen die worden aangedreven door oplaadbare batterijen. Deze sokken zijn geschikt voor extreem koude omstandigheden en bieden vaak verschillende verwarmingsstanden voor een aanpasbare warmte-ervaring. Het is belangrijk om sokken te kiezen die goed passen en voldoende bescherming bieden tegen de koude omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Al met al zijn thermo handschoenen en sokken een nuttig hulpmiddel om de handen en voeten warm te houden in koude omstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en bieden verschillende functies en voordelen om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg