Oeps.. Ski’s niet juist opgeslagen

Ski’s niet juist opgeslagen
Ski’s niet juist opgeslagen

De meeste mensen hebben ondertussen de ski's al wel weer een poosje in de kast staan. Roest op de staalkanten zorgt voor onnodig veel slijpwerk en dat had voorkomen kunnen worden door je ski’s op de juiste manier op te slaan. Deze blog geeft uitleg over de juiste manier van opslaan van je ski’s en het verhelpen van roestplekken.

Het is bijna mei en dat betekent dat de meeste wintersporters hun ski's en snowboard al weer eventjes in de kast hebben staan.

Opslag tijdens de zomermaanden

Vaak wordt straks in november door de echte wintersporters de ski’s weer uit de opslag gehaald. Vol enthousiasme worden de ski’s uit hun tas gehaald maar wat blijkt het geval, je hebt de ski’s niet goed opgeslagen na het vorige seizoen. De staalkanten zitten vol met roest en het belag is uitgedroogd.

Roest

Roest op de staalkanten zorgt voor onnodig veel slijpwerk aan je staalkanten en dat had voorkomen kunnen worden door je ski’s op de juiste manier op te slaan. Deze blog geeft uitleg over de juiste manier van opslaan van je ski’s en het verhelpen van grote roestplekken op je ski’s.

Roest ontstaat door de binding tussen ijzer en zuurstof in de aanwezigheid van water. Hierdoor ontstaan geoxideerde staal waardoor een deel van het ijzerhoudendeproduct verloren gaat. Het bruikbare staal in de staalkanten wordt bij dit proces steeds dunner terwijl de roest eromheen juist dikker wordt.

Voorkomen beter dan genezen

Dit kan allemaal voorkomen worden door de ski’s op de juiste manier op te slaan. Belangrijk is dat wanneer je de ski’s voor langere tijd niet gaat gebruiken je deze goed droog maakt. Gebruik allereerst een doek en droog de ski’s goed af. Laat de ski’s binnenshuis op een droge plek goed drogen zodat al het vocht uit de ski’s verdampt. Zorg er ook voor dat de ski-tas goed droogt! Wanneer de ski’s goed droog zijn is het belangrijk op een (zomer)wax laag aan te brengen. Dit is een dikke waxlaag die aangebracht wordt op de ski’s en vervolgens niet wordt afgekrabd. Dit zorgt ervoor dat je de ski’s afsluit van vocht en zowel het belag als de staalkanten goed beschermd zijn. Op deze wijze kan je de ski’s voor langere tijd opbergen.

De waxlaag krab je voor vertrek af om vervolgens nog een waxlaag aan te brengen voor een goed glijdvermogen. Op deze wijze voorkom je extra slijtage aan staalkanten en uitdroging van belag en zal je dus langer met je ski’s doen!

Herstelwerkzaamheden

Wanneer roest optreed zal dit op professionele wijze verwijderd moeten worden. Dit moet gedaan worden met een oxidesteen. Wij gebruiken hiervoor een Oxid mini van Holmenkol. Deze steen is ontwikkeld voor reparaties aan staalkanten en om oneffenheden te verwijderen en past perfect in een edge grinder of steel edge. Met deze tools kunnen de staalkanten roestvrij worden gemaakt. Veel roest betekend veel slijpen. Hierdoor worden de staalkanten een stuk dunner en dus minder sterk. Vervolgens gebruik je de racing file en diamond vijlen om de staalkanten weer in de juiste hoek te vijlen. Wij adviseren een hoek van 88°. Vervolgens nog even goed waxen met een waxstrijkijzer, laten drogen, afkrabben, borstelen en je bent klaar voor een nieuw avontuur in de sneeuw!

Voor vragen of tips ben ik altijd beschikbaar. Ik hoor graag van je en wens je veel veilige kilometers in de sneeuw.

Groetjes, Max (WaxGuru)

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen