Uvex - algemeen
Raquettes en sneeuwschoenen
Raquettes en sneeuwschoenen

Raquettes en sneeuwschoenen

Wintersport Live Wintersport Live

Raquettes en sneeuwschoenen, een leuk alternatief op de wintersport. De meeste mensen gaan op wintersport om te skiën of te snowboarden. Toch zijn er ook nog andere leuke en sportieve activiteiten om af te wisselen. Raquette lopen is zo’n andere, leuke en zeer sportieve activiteit.

Marlène Geskes vertelt aan Wintersport Live de ins en outs over deze leuke sport.

Wat is een raquette?

Een raquette is schoeisel dat het makkelijk maakt om over de sneeuw te lopen. Ze verspreiden het gewicht van de drager over een groter oppervlakte zodat de voeten door de kleinere druk niet wegzinken in de sneeuw. Bij de inheemse volkeren van Noord-Amerika (de indianen) worden sneeuwschoenen traditioneel gemaakt van loofhout, waartussen leren riemen in een raster gespannen worden. De sneeuwschoenen worden met leren riemen of een leren beugel aan de mocassins bevestigd. Moderne sneeuwschoenen worden meestal gemaakt van een lichtgewichtmetaal zoals aluminium, of van kunststof. De Europese versie van de sneeuwschoen was traanvormig en had een sterke gelijkenis met een tennisracket, wat de Franse naam voor de sneeuwschoen, raquette de neige, opleverde.

Raquettes en sneeuwschoenen: Het leuke alternatief

Als het hard sneeuwt is het zicht om te skiën of te boarden vaak slecht en dus voor velen een reden om die dag niet de piste op te gaan. Juist dan kan het lopen met raquettes een leuke en sportieve afwisseling zijn. Het vraagt om intensief bewegen, je bent buiten en kunt toch genieten van de sneeuw en de omgeving. En het lopen in meters hoge verse poedersneeuw is echt een aparte beleving.

Bovendien kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt. In veel skigebieden zijn speciale routes uitgezet voor een raquette tocht. Het leuke met raquettes is dat je op plekken komt waar geen pistes of gewone wandelpaden zijn. Een mooie gelegenheid om een gebied nog beter te verkennen.

Wanneer je op skivakantie bent met mensen van een verschillend niveau of met mensen die helemaal niet skiën of boarden, is het lopen met raquettes een activiteit die met iedereen gedaan kan worden. Vaak is er dan geen,of juist een ander, niveau verschil en is het leuk voor de niet-skiër om ook mee te kunnen doen. En dat geldt ook voor kinderen. Het lopen met raquettes is voor iedereen te doen. Iedereen kan op zijn eigen niveau en zijn eigen tempo lopen.

Van korte wandeling naar dagtochten. Je kunt een korte wandeling op raquettes maken door bekend gebied maar ook op uitgezette tochten. Ook zijn er tochten van één of meerdere dagen. Het is zelfs mogelijk om in berghutten te overnachten. Hoe leuk is dat!

Leren lopen met raquettes en sneeuwschoenen

In Frankrijk worden in veel gebieden door de ESF (Ecole du ski Francais) maar ook door particuliere leraren, lessen aangeboden. Op zich is de techniek niet ingewikkeld maar soms is het handig om enige uitleg te krijgen. Het voordeel van het lopen met een gids is dat zij vaak de gebieden goed kennen en je dus op plaatsen komt die je zelf nooit gevonden zou hebben.

Proberen

In de meeste skigebieden kun je de raquettes en sneeuwschoenen, eventueel zelfs met speciale schoenen, gewoon huren voor een redelijk bedrag. Dat maakt het makkelijk om deze activiteit gewoon eens te proberen. Een paar uur op stap, lekker wat te eten en drinken meenemen en genieten van de rust en de natuur. En als je een echte workout wilt, maak het dan extra zwaar door grote hoogteverschillen te trotseren. Je hebt dan meer energie verbruikt dan je ooit zult doen met skiën of boarden. Je verbrandt al snel meer dan 600 calorieën per uur!

Winterwandelen

Wanneer het lopen met Raquettes of sneeuwschoenen voor jou fysiek net iets te vermoeiend is, want je moet hier een vrij goede conditie voor hebben, dan kun je natuurlijk ook 'gewoon' lekker wandelen in de besneeuwde natuur. Zorg ook dan wel dat je altijd goede schoenen aan hebt. Zo zijn bijvoorbeeld de Timberland Dames schoenen zijn perfect geschikt voor lange, mooie wandelingen over de besneeuwde bergpaden. Want grip op de gladde bospaden is essentieel.

De meeste skigebieden hebben een ruim netwerk van winterwandelpaden die veelal beginnen in de dorpskern. Check voor je op wintersport gaat eerst de website van het betreffende skigebied waar de wandelpaden zich precies bevinden. Dat scheelt een hoop (wandel)tijd wanneer je op vakantie bent.

Veel plezier op de raquet, sneeuwschoen of met wandelen.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.