Onderhoud ski en snowboard

Onderhoud ski's en Snowboard
Onderhoud ski's en Snowboard

Het is weer bijna tijd om de ski's en snowboard van zolder te halen. Maar voor je weer van de berg afdaalt heeft je materiaal wel wat onderhoud nodig om zo lekker mogelijk te glijden. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het onderhouden van je ski's en snowboard of je dit zelf kunt doen of dat je het onderhoud moet uitbesteden.

Maar niet alleen is er onderhoud nodig bij materiaal dat je al bezit. Ook wanneer je aan het overwegen bent om eigen ski's of een snowboard aan te schaffen, is het goed om te weten wat je moet doen wanneer je jouw eigen materiaal in optimale conditie wilt houden. Wij waren op bezoek bij Jeroen, de wintersportspecialist van DAKA in het filiaal Rotterdam Zuid, en vroegen hem of het onderhoud tijdrovend is of het verstandig is om dit zelf doen of dat je het onderhoud het beste kunt uitbesteden?

Ski's in sneeuw

Ik huur al jaren ski’s en snowboards en nu twijfel ik om eigen materiaal te gaan kopen. Maar het onderhouden van mijn ski’s of snowboard lijkt me een lastige opgave. Ben ik veel tijd kwijt met het onderhouden van mijn materiaal?

"Nee, dat val reuze mee. Mensen denken inderdaad wel vaker dat hier veel tijd in gaat zitten. Maar vergeet ook niet dat je het heel veel tijd oplevert. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tijdwinst tijdens je wintersportvakantie? Je hoeft niet meer op de aankomstdag naar een skiverhuurder, maar kan gewoon meteen beginnen met je vakantie. Alleen al om die reden lijkt het mij de moeite waard om serieus te overwegen om eigen materiaal aan te schaffen."

Ok, dat zijn we zeker met je eens. Het huren van je spullen is vaak een tijdrovende en stressvolle aangelegenheid. Maar om even terug te komen op mijn oorspronkelijke vraag; gaat er een hoop tijd zitten in het onderhouden van mijn materiaal? Als ik bijvoorbeeld thuis kom na mijn wintersportvakantie, moet ik dan meteen wat met mijn materiaal doen of kan ik het zo op zolder opbergen?

"Het onderhoud begint al vóór je terug bent van je wintersportvakantie. Dus voor jij je spullen op zolder legt, moet je op de laatste skidag je spullen goed droog maken. Dat is het aller aller belangrijkste. Neem een handdoekje mee en droog de onderkant, de bovenkant en de bindingen van je ski's of snowboard goed af. En dat proces herhaal je nog een keer als je thuis bent. Want een ski,- en snowboardtas is vaak vochtig aan de binnenkant en tijdens je reis heeft het in de dakkoffer ook geen gelegenheid om te drogen. Mijn advies is altijd om de ski's uit elkaar te halen, ze heel goed af te drogen met een katoenen doek en ze dan een paar dagen los van elkaar, rechtop te laten drogen. Nadat je ze natuurlijk eerst met een handdoek afgedroogd hebt. Als je ze dan een dag of 6 hebt laten drogen dan kun je ze in je tas opbergen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat ook je skitas goed droog is."

Als ik op vakantie ben dan glijd ik aan het einde van de week niet meer zo goed. Normaal ga ik dan met mijn huurski’s naar de verhuurder toe en waxen ze mijn ski’s. Moet ik dat nu zelf doen? En is dat moeilijk?

"Het beste wat je kunt doen is zelf met een strijkijzer, wax, wat borstels en een schraper je eigen materiaal waxen. Hier vind je een mooie supercomplete set om te beginnen: https://www.daka.nl/holmenkol-smartwaxer-set-sku_042232. Lekker zelf met je materiaal aan de slag en het resultaat is optimaal, zo lekker heb je nog nooit gegleden. 

Het makkelijkste en meest gebruikte alternatief is een wax-stick meenemen van het type 'all weather'. Dat is een type smeer wax die bij elke temperatuur goed werkt. Zeker voor de wintersporter die 1 of 2 keer per jaar op wintersport gaat is de universele wax prima. Ik adviseer om deze na een dag of 4 op je ski's of snowboard aan te brengen. Je merkt meestal zelf wel als je materiaal minder goed gaat glijden. De eerste 3 á 4 dagen zou je op de wax waar je mee vertrekt zonder goed moeten glijden. Soms kun je er ook langer dan 4 dagen mee doen. Dat hangt af van de sneeuwcondities en natuurlijk van hoe lang je per dag op de piste staat."

En hoe lang ben ik daar mee bezig om deze wax op mijn ski's of snowboard aan te brengen?

"Ik denk nog geen 5 minuutjes. Dit is gewoon een wax-stick die je in je jaszak of rugzak mee kunt nemen en als je een mooi plekje naast de piste uitkiest of bijvoorbeeld tijdens een korte pauze, dan smeer je dit heel makkelijk binnen enkele minuten op je ski's. De Natural Wax van Holmenkol is hier een goed voorbeeld van."

Snowboard en skis bij DAKA

Ik zie dat er heel veel verschillende waxes op de markt zijn. Maakt het als recreant nog uit welke wax ik gebruik? Bijvoorbeeld bij verschillende weertypes of pisteomstandigheden of kan ik gewoon een allweather wax gebruiken voor mijn vakantie?

"Ja, voor de meeste wintersporters is de universele wax meer dan prima. De zogenaamde all-weather wax volstaat goed voor elk weertype en daarmee glijd je gegarandeerd de rest van je vakantie weer prima verder. Voor de echte fanatiekeling is het belangrijk, en vooral ook leuk om zelf te kunnen ervaren. om optimaal te glijden tijdens verschillende omstandigheden. Kom dan eens langs in 1 van onze winkels daar leg ik of 1 van mijn collega's jou uit welke wax je in welke situatie moet gebruiken."

Als ik goed leer waxen en dat zelf ga doen is het dan klaar? Of moet ik ook nog andere dingen doen aan het onderhoud van mijn ski’s of snowboard? Moet ik bijvoorbeeld mijn ski’s ook wel eens slijpen?

"Ja zeker moet je ze nu en dan ook slijpen. Hier komt iets meer bij kijken dan het zelf waxen, maar ook dit is met behulp van het juiste materiaal goed zelf te doen. Hier vind je een mooi setje om zelf te gaan slijpen: https://www.daka.nl/holmenkol-slijpset-sku_042236.

Nogmaals slijpen is lastiger en zouden we niet aanraden om zomaar aan te beginnen, we organiseren bij Daka ook verschillende clinics om goed te leren slijpen en waxen. Voor advies kun je uiteraard ook altijd in de winkel terecht. Daarnaast is het hoe dan ook makkelijk en goed om je materiaal door ons te laten slijpen en waxen, wij geven je advies over welk onderhoud er nodig is en voeren dit uiteraard tot in perfectie uit."

Is het verstandiger om het onderhoud van mijn materiaal uit te besteden of kun je dit beter zelf doen?

"Dat ligt er aan. Een grote groep wintersporters vindt het juist leuk om zelf het onderhoud uit te voeren. Maar er is ook grote groep die dit niet goed onder de knie heeft, die niet zeker weten of wat ze doen wel de juiste manier is of er simpelweg geen tijd voor hebben. In dat geval kun je jou ski's of snowboard bij DAKA brengen en afhankelijk van jouw wensen en de staat van ski's of snowboard voeren we een kleine beurt of de grote beurt uit en is jouw materiaal weer beter dan toen je ze kocht. Check ook onze website voor slijpen en waxen."

Skionderhoud bij DAKA
Skionderhoud bij DAKA

Ik hoor wel eens over zomerwax en winterwax. Hoe vaak en wanneer moet ik mijn materiaal waxen.

"Ja, wij krijgen ook vaak van mensen vragen over zomerwax en winterwax, maar wat hier eigenlijk vooral mee bedoeld wordt is of dat je de ski's of snowboard pas in de winter laat waxen, dus vlak voor je wintersportvakantie of direct na je wintersportvakantie, zodat je ski's dus tijdens de zomerperiode al in de wax staan.

Het beste is om na je wintersport een waxlaag aan te brengen en deze dan niet af te krabben zodat je belag goed beschermd naar zolder gaat. Als je dan weer naar de sneeuw gaat krab je de wax eraf en is de ski of het snowboard klaar voor gebruik. Als je zelf niet waxt is het dus het beste qua glijresultaat om je materiaal een paar weken voor dat je gaat te waxen, wax droogt namelijk in dus als je dit al laat doen voor de zomer is tegen de tijd dat je weer de sneeuw in gaat het beste er wel vanaf."

Ik zie wel eens dat er roest komt op mijn ski’s. Is dat erg? Kan ik dat gewoon laten zitten of moet ik roest wel altijd verwijderen voor ik ga skiën?

"Roest is in zeker zin niet heel erg. Dat wil zeggen, ben jij een wedstrijdskiër is het natuurlijk een ander verhaal en heeft elk detail invloed op je prestatie. Maar voor de wintersporter die alleen op vakantie bezig is met zijn eigen materiaal heeft het weinig invloed op je prestaties op de piste. Dat gezegd hebbende zal er bij een goed onderhouden ski of snowboard eigenlijk helemaal geen roestvorming plaatsvinden. Want met het droog maken van je spullen zorg je er al voor dat roest geen kans krijgt. Daarnaast wordt tijdens het slijpen van de ski's ook de eventueel aanwezige roest al voor een groot deel verwijderd."

Vochtige ski's
Vochtige ski's

Moet ik mijn bindingen ook onderhouden of is het onderhoud van mijn ski’s / board voldoende?

"Ja, voor je bindingen is eigenlijk hetzelfde verhaal. Dus goed droog maken om roestvorming tegen te gaan. Het verstandigste is ook om altijd even een borstel in je auto mee te nemen. Dat kan gewoon een borstel zijn van een stoffer en blik. Want als je de bindingen niet goed droog maakt dan kun je je ski's en bindingen droog maken tot je een ons weegt. Als er nog sneeuw tussen je bindingen zit wat gaat smelten in je skitas dan houd je altijd een vochtige tas van binnen. En vocht wil je te allen tijde voorkomen voor je materiaal."

Zijn er nog andere tips en tricks die goed zijn om te weten om de levensduur van mijn ski’s of snowboard te verlengen. Een simpel voorbeeld is dat je de ski’s op tijd uit doet en niet aan het einde van de piste de straat op skiet. Maar misschien zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten?

"Nee, ik denk dat we alles wel benoemd hebben. Het aller belangrijkste is het goed drogen van je ski's of snowboard. Daar begint eigenlijk alles mee. Als je dat goed doet tijdens en na je wintersportvakantie dan ondervang je al je grootste problemen. Daarnaast is het dus verstandig om na je wintersportvakantie je spullen alvast in de wax te zetten zodat je materiaal ook tijdens de zomer niet zal uitdrogen. Wanneer je dan ook nog tijdens je skivakantie je universele wax-stick mee hebt, ben je helemaal ready om je eigen materiaal te onderhouden."

Ruime keuze aan ski's en snowboards
Ruime keuze aan ski's en snowboards

Ok, Jeroen. Heel erg bedankt weer voor je tips & tricks. Oja, ik had toch nog één vraag. Ik wil graag een ski’s én een snowboard kopen. Heb ik dan aan één set onderhoudsspullen voldoende? Of heb je voor ski’s weer andere spullen nodig dan voor een snowboard wat betreft het onderhoud?

"Nee hoor, dan heb je aan één setje voldoende. De spullen die je gebruikt voor je ski's kun je ook gebruiken voor snowboard. Geen enkel probleem."

Wil je meer weten over de aanschaf van ski's of snowboarden of over het onderhouden van je ski's en snowboard? Check dan voor meer informatie de website van DAKA. Of ga langs in één van de filialen voor persoonlijk advies.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.