Uvex - algemeen
Het juiste onderhoud van je skimateriaal
Het juiste onderhoud van je skimateriaal

Het juiste onderhoud van je ski's en snowboard

Wintersport Live Wintersport Live

Een grote irritatie tijdens de wintersportvakantie naast totaal geen sneeuw, is slecht uitgereikt materiaal bij de skiverhuur. Een oplossing voor de toekomst is dan vaak dat men overstag gaat om eigen materiaal te kopen. Maar hoe zorg je nou dat je ski's net zo goed of zelfs beter zijn als toen je het plastic er aftrok.

Er zit op je materiaal immers geen verplichte jaarlijkse APK keuring. Max Vreeken van Wax Guru vertelt over het onderhoud van je materiaal: "Grote wintersportwinkels in Nederland bieden vaak een onderhoudsservice aan. Echter kan hier ook nog een groot verschil in zitten. Om te zorgen dat je materiaal goed over de sneeuw glijdt moeten er twee delen goed zijn onderhouden. Allereerst de onderkant van de ski of snowboard ook wel belag genoemd en de staalkant rondom die zorgt voor de grip in de sneeuw.

Belag

Het belag van je materiaal moet worden gewaxd. De wax zorgt voor wrijving met de sneeuw waardoor er een flinterdun waterlaagje tussen het belag en de sneeuw ontstaat. Door de juiste afwatering in het belag aan te brengen geef je het belag de juiste glijdrichting.
In het belag zelf zitten microscopisch kleine poriën waar de wax in wordt aangebracht. Doordat de wax warm wordt aangebracht worden de poriën wijder en kan er meer wax worden opgenomen. Nadat de wax is afgekoeld wordt de overtollige wax afgekrabd om een glad oppervlakte over te houden.

Staalkanten

Het slijpen van de staalkaarten is een secuur werk waardoor de grip op hardere pistes veel beter wordt. De hoek van de staalkanten wordt geslepen tussen 89 en 84 graden. Hierbij geld hoe scherper de hoek hoe meer grip maar hoe sneller het weer bod is. Goede slijpers halen eerst de bramen van de staalkanten met een diamantvijl. Hierna worden de staalkanten met een gewone vijl geslepen. Als laatste worden de staalkanten gepolijst met een diamantvijl. Door het polijsten worden de staalkanten glad en zal je materiaal nog beter glijden.

Machinaal

Machinaal slijpen wordt bij alle grotere onderhoudslocaties gedaan. Het grote voordeel van machinaal onderhoud is dat er veel onderhoud kan worden verricht in korte tijd en dat de kwaliteit altijd het zelfde is. Het grote nadeel is dat daardoor de kwaliteit niet hoog is en de slijtage aan je ski of snowboard groot is. Na gemiddeld 20x machinaal onderhoud is het materiaal afgeschreven. Voor de actievere wintersporter betekend dat je materiaal zeer snel vervangen moet worden. De wax die meestal machinaal wordt aangebracht is een onderhoudswax, dit is niet bedoeld is om te glijden. Deze wax beschermt het belag en vult de poriën. Nadat het materiaal is gewaxt moet er zelf nog een glijdende wax worden aangebracht.

Het juiste onderhoud van je skimateriaal
Het juiste onderhoud van je skimateriaal

De andere en betere optie is om het materiaal met de hand te laten onderhouden. Met de hand waxen duurt vele malen langer maar de kwaliteit is dan ook vele male beter. Het grote voordeel van handmatig onderhoud is dat de onderhoudsbeurt op elke ski of board kan worden afgestemd. Bij het slijpen van de staalkanten kan de hoek worden bepaald en wordt er altijd bekeken hoeveel er geslepen moet worden. Soms is alleen afbramen en polijsten genoeg om de staalkant weer scherp te krijgen. Hierdoor is de slijtage vele malen lager en zal de levensduur van jou materiaal langer zijn.

Een goede wax behandeling van het belag vergroot de glijdcapaciteit. Zoveel zelfs dat op de vlakke stukken nauwelijks snelheid wordt verloren. Dit wordt gedaan door als eerst de oude wax te verwijderen en direct wat structuur aan te brengen in het belag. Hierna wordt de wax met een strijkijzer in het belag gestreken. Doordat dit rustig met een strijkijzer wordt gedaan dringt de wax vele malen dieper door in de poriën en is de opname vele malen groter ten opzichte van machinaal waxen. Doordat de opname van wax met het oog bekeken kan worden zal de kwaliteit optimaal zijn.

Na het waxen wordt de overtollige wax afgekrabd en het belag geborsteld en gepolijst zodat de glijdcapaciteit optimaal wordt. Het grootste voordeel van handmatig waxen is dat de wax kan worden "gestapeld". Dit houd in dat na elke waxlaag nog een waxlaag kan worden aangebracht. Één waxlaag houd ongeveer 2 tot 3 dagen, dus voor een week vakantie worden twee tot drie waxlagen geadviseerd. Op professioneel niveau worden wel tot 200 lagen wax opgestapeld."

“Wax Guru is specialist op het gebied van professioneel onderhoud voor ski’s & snowboards. Wij bieden hoogwaardige service op het gebied van waxen, slijpen en reparatie om wintersporters te voorzien van perfect onderhoud van hun materialen. Wax Guru is een jonge organisatie en is gevestigd in Den Haag waar wij iedere klant persoonlijk te woord staan.”

Voor meer informatie: www.waxguru.nl

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties