Nieuwe lading sneeuw onderweg naar de Alpen

Nieuwe lading sneeuw onderweg naar de Alpen
Nieuwe lading sneeuw. Foto: Bergfex.at

De maand november heeft al flink van zich laten horen. De sneeuwval was als vanouds, maar... er komt een nog een enorme lading verse sneeuw aan. Vanaf donderdag 30 november tot en met zaterdag 2 december sneeuwt het bijna onophoudelijk in alle Alpenlanden. En ditmaal zijn ook de regio's aan de beurt waar de sneeuwlaag nog niet heel dik was.

Het begin van de maand november was voor de hoger gelegen skigebieden al een droomstart. De Gletsjergebieden konden eind oktober al open en ook de seizoensstart in Sölden was een groot succes. Maar het einde van deze maand overtrof alle verwachtingen. Oók voor de lager gelegen skigebieden was het in alle Alpenlanden feest. In de meeste skigebieden ligt er rond de 2000 meter al gemiddeld 75 centimeter sneeuw en ook op de pistes naar de dalen toe ligt er in veel gebieden al een aanzienlijke laag. Waardoor de start van het wintersportseizoen niet beter had kunnen lopen.

Sankt Johann in Tirol - 30 november 2023

De komende dagen nog veel meer sneeuw

Maar het einde van de sneeuwval is nog niet in zicht. Ook de komende dagen komt het met bakken uit de hemel. Maar dan wel met bakken witte poeder !!

In de Franse Alpen

In de Franse Alpen is het ondertussen beginnen met sneeuwen. En niet zo'n beetje ook. In veel skigebieden in Savoie en Alpes du Sud wordt de komende 48 uur meer dan 1,5 meter sneeuw verwacht boven de 2000 meter en tussen de 70 en 120 centimeter tussen de 1300 en 2000 meter. En dat zijn enorme aantallen. Mocht je dus het komende weekend afreizen naar deze order. Houdt er dan rekening mee dat je goed voorbereid op pad gaat. Met name de skigebieden van Les Trois Vallees, Serre Chavelier en Alpe d'Huez zullen verdwijnen onder een dikke laag verse sneeuw.

In de Zwitserse Alpen

De zware sneeuwval verschuift na vandaag wat meer van het westen (Frankrijk) naar het oosten, waardoor de Zwitserse Alpen vooral na in de nacht van donderdag op vrijdag aan de beurt zijn voor een serieuze snowdump. In heel Zwitserland gaat het hard sneeuwen. Maar met namen de regio Wallis (Valais) en Graubunden krijgen een grote lading verse poeder. Denk hierbij aan de skigebieden van Engadin, Davos en Zermatt.

In de Oostenrijkse Alpen

Na de hevige dump in de Franse en Zwitser Alpen is het de beurt aan de Oostenrijkse Alpen. Naarmate het zwaartepunt van de sneeuwval zich verder naar het westen verschuift komen eerst de skigebieden in het Vorarlberg aan de beurt en breidt de sneeuwval zich verder uit naar Tirol, Salzburgerland en ditmaal ook naar Stiermarken en Karinthië. Deze laatste twee regio's kwamen er nog wat karig vanaf bij de eerdere snowdump(jes), maar worden in deze dump zeker niet over geslagen.

De meeste sneeuw wordt de komende dagen verwacht in en rond de skigebieden van Zillertal, Wildkogel Arena, Gastein en Katschberg.

In de Oostenrijkse Alpen

Ook de Italiaanse Alpen worden niet overgeslagen. Vaak zie je dat de zuidelijke delen in de Alpen, zoals de Italiaanse Alpen, niet profiteren van de snowdumpjes die aan de noordkant van de Alpen blijven hangen. Maar het neerslagfront van de komende 72 uur is zo breed dat alle Alpenlanden hiervan gaan profiteren. Zo ook alle skigebieden in de Italiaanse Alpen. Met name de skigebieden de grenzen aan de Oostenrijk en Zwitserland mogen veel sneeuw verwachten, maar ook de westelijke delen van de Italiaanse Alpen zijn de komende 24 uur aan de beurt om een flink pak sneeuw voor hun kiezen te krijgen.

Webcams in de Alpen

Ben je gek op het bekijken van webcams. Dan kun je je hart ophalen. Check hieronder de webcams van jouw favoriete bestemming:

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen