Duijvestein Winterstore
Indian Summer in de bergen
Indian Summer in de bergen

Indian Summer in de bergen

Evelien Evelien

We gaan graag ’s winters op wintersport. Sommigen genieten ook van de bergen in de zomer. Maar wat doen we in de herfst? De herfst is voor veel berggebieden een beetje een ondergeschoven kindje wat het toerisme betreft. Maar is dit helemaal terecht?

Hierbij 8 redenen waarom het de moeite waard is om tijdens de vroege herfst, ongeveer tot midden oktober, de bergen in te trekken.

  • Je komt heerlijk tot rust want het is rustig. Natuurlijk zitten veel mensen ‘vast’ aan de schoolvakanties, waardoor het buiten deze vakanties om natuurlijk veel rustiger is. De kans om wilde dieren tegen te komen tijdens de wandeling is daarom veel groter. Ook als je minder dol bent op kinderen tijdens de vakantie, zit je in de herfst goed, zeker doordeweeks.
  • Het prijsniveau is vaak wat lager omdat het natuurlijk niet in de schoolvakantie is. Ook is de reis naar je bestemming in de alpen vaak een stukje rustiger en tref je minder vakantiegerelateerde files. Zo kom je al ontspannen aan op je vakantiebestemming.
  • Er heersen perfecte wandeltemperaturen. Zo tussen de 10 en 20 graden Celsius (1500-2000m). Dat klinkt misschien best fris, maar wanneer je graag wandelen gaat, is dat eigenlijk perfect. Trek een T-shirt, midlayer en een softshelljas aan en neem dunne handschoenen mee, dan komt het gerust goed. Breekt de zon door? Jas uit. Duikt de zon juist weg achter de wolken? Jas weer aan. Na een wandeling in de frisse natuur kun je jezelf alvast opwarmen in een gezellige berghut aan een Heiße Schoko mit Sahne (of Schuß) als voorproefje voor de komende winter. Maar een heerlijk biertje kan natuurlijk ook.
  • Je vindt een heel ander soort natuur tijdens de herfst. We kennen de goudkleurige lariksen die tijdens de herfst in allerlei rood tot bruin tot oranjetinten kleuren. Ook zie je een verscheidenheid aan paddenstoelen en vind je nog een heerlijke verdwaalde bosvrucht zoals frambozen of bramen. Ook komen de bekende saffraan krokussen die in bepaalde delen van de alpen groeien boven de grond en tref je soms velden vol, wat een prachtig gezicht is. Je hebt een stuk minder ‘last’ van minder prettige insecten zoals wespen en muggen. Het wild dat ’s zomers hoog in de bergen leeft, komt in de herfst al zo zachtjesaan een beetje naar beneden.
Wandelen met goede temperaturen
Wandelen met goede temperaturen
  • Er is waarschijnlijk geen vuurverbod. In de zomer heerst er in de bergen vaak droogte. In het najaar, is dit probleem vaak niet aan de orde. In veel Alpenlanden vind je speciaal ingerichte ‘Feuerstellen’ waar je legaal een vuurtje mag stoken en bijvoorbeeld kunt barbecueën.
  • Er worden allerlei folklorefestiviteiten georganiseerd. De bekendste hiervan is natuurlijk de Alpabzug, zoals deze in Zwitserland heet. In andere Alpenlanden wordt vaak een andere term gebruikt, zoals Almabzug of Almabtrieb. Het vee dat ’s zomers de hoger gelegen bergweiden begraasd, komt weer terug naar de dorpen om uiteindelijk voor de winter weer op stal te gaan. Koeien krijgen met bloemen versierde harnassen aan. De feestelijke optocht wordt meestal afgesloten met een soort dorpsfeest met kraampjes lekkernijen, lokale specialiteiten en handwerk. Muziekje erbij en een babbeltje met de lokals, de sfeer is gezellig en laagdrempelig en minder gericht op buitenlandse toeristen, waardoor je echt kunt proeven van deze traditie. Ook worden er in veel bergdorpen een soort schoonheidswedstrijden gehouden, wie heeft de mooiste koe, mooiste ooi of beste bok? Je maakt het allemaal mee in de herfst.
Festiviteiten in September
Festiviteiten in September
  • Iedereen maakt zich op voor de winter. Ondanks dat het in de herfst heerlijk weer kan zijn, valt het niet te ontkennen dat de winter eraan zit te komen. Het eerste weekend van september deed koning winter al zijn intrede om iedereen even goed wakker te schudden. Overal wordt gewerkt, huizen, tuinen, straten, alles wordt winterklaar gemaakt. Wat natuurlijk heel leuk is, om een herfstvakantie in de bergen door te brengen bij een gletsjerskigebied. Zo kun je eigenlijk bijna alle seizoenen in een week meemaken. Hoog op de berg in de sneeuw, diep in het dal nog een heerlijke nazomer en daartussenin is het perfect wandelweer.
  • Er heerst een optimistische spanning omdat de winter nadert. Er verschijnen al aankondigingen over wanneer het skiseizoen precies begint, welke highlights er al gepland zijn en er wordt nog naarstig gezocht naar seizoenarbeiders voor in de horeca. Men werpt af en toe een hoopvolle blik naar het hooggebergte, of Frau Holle daar al wat sneeuw heeft gestrooid. De zomer was mooi, met zwoele nachten en veel vakantievreugde, maar de winter, de winter blijft magisch.
Brixen im Thale - 17 september 2019
Brixen im Thale - 17 september 2019

Verder nog een aantal praktische tips:

-  Bekijk van te voren goed naar het activiteitenprogramma en de openingstijden van het dorp waar je naartoe wil.

Vaak is er tot de maand oktober nog voldoende te doen en zijn er voldoende accommodaties boekbaar. Kom je later in de herfst, vanaf oktober tot wanneer het skiseizoen begint, reken dan op beperkte voorzieningen. Veel dorpsbewoners die hun geld verdienen met het toerisme zijn juist dan op vakantie. Ook zijn gondelbanen vaak beperkter geopend en vanaf medio oktober vaak gesloten.

- Neem een diverse garderobe mee waarmee je goed in laagjes kunt werken.
Overdag kan het namelijk nog heel lekker zomers aanvoelen, maar wanneer de zon over haar hoogtepunt heen is kan het toch snel en flink afkoelen. Hoe charmant en zonnig het er ook uit kan zien, verkijk je daar niet op.

- Een aantal gletsjerskigebieden die al vanaf medio september openen zijn bijvoorbeeld het skigebied van Sölden, de Hintertuxer Gletscher, Mölltaler Gletscher (Oostenrijk) en natuurlijk de gletsjerskigebeiden in Zermatt en Saas-Fee (Zwitserland) en de Stilfser Joch – Stelviopas (Italië). Maar ook hier geldt, kijk even van tevoren hoe de sneeuwcondities zijn. Er wordt een bepaalde planning gemaakt, maar soms gooit de natuur roet in het eten en kan de actuele situatie afwijken. En wees eerlijk, met wintersportkriebels in je buik mijmeren onder het genot van een hapje en een drankje, is ook erg leuk.

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties