Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Portes du Soleil - Les Crosets
Portes du Soleil - Les Crosets © Niels Ebel
Portes du Soleil - Torgon
Portes du Soleil - Torgon
Portes du Soleil - Torgon Champéry
Portes du Soleil - Torgon Champéry. © JB Bieuville
Portes du Soleil - Les Crosets
Portes du Soleil - Torgon Portes du Soleil - Torgon Champéry

Een van de grootste skigebieden, of eigenlijk het grootste skigebied van de Alpen is Portes du Soleil. Het is een bijzonder gebied, in meerdere opzichten. Allereerst onderscheidt Portes du Soleil zich van andere skigebieden door het fenomenale aantal pistekilometers.

Ligging Portes du Soleil - Zwitserland

In totaal zijn hier 650 pistekilometers te vinden, verdeeld over zo’n 12 deelgebieden. Daarnaast ligt dit gebied op de grens van Zwitserland en Frankrijk en ligt het ene deel van de gebieden dus in het Zwitserse Wallis en het andere deel in de Franse Haute Savoie. In het Zwitserse Wallis liggen de dorpen Morgins, Torgon, Champéry, Champoussin en Les Crosets.

De naam Portes du Soleil is te danken aan het feit dat het hier vaak zonnig is. De keerzijde hiervan is dat niet alle delen van het skigebied het hele skiseizoen even sneeuwzeker zijn. Dit heeft ook te maken met de hoogte van dit gebied, het hoogste punt dat je kunt bereiken is net onder de 2500 meter hoogte. Hierdoor is het skiseizoen niet enorm lang, van medio december tot en met eind maart. Wel is er de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in mechanische sneeuw om zo toch  sneeuwzeker te kunnen zijn. Het skiseizoen loopt gewoonlijk van medio december tot en met medio april.

650 kilometer skipistes is natuurlijk een enorme hoeveelheid, maar lang niet alle deelgebieden zijn per lift aan elkaar verbonden. Wil je als kilometervreter trachten alle pistes een keertje te doen, dan ben je toch genoodzaakt om af en toe de ski bus te pakken van het ene gebied naar het andere gebied. Rondom het Franse Avoriaz is wel een groot aaneengesloten skigebied, dus je zou ook lekker hier kunnen blijven als je niet zo’n fan bent van de bus.

De dorpen in het Zwitserse deel van Portes du Soleil hebben een karakteristiek uiterlijk. Betonnen (hoog)bouw tref je hier niet aan. Zeker in Morgins en Champoussin kun je genieten van de prachtige karakteristieke chalets, gebouwd van larikshout en zwart geblakerd door de zon. Met prachtige balkons die je een fenomenaal uitzicht bieden op de omgeving.

Er zijn hier hotels en veel chalets en appartementencomplexen. De Franse kant van Portes du Soleil is qua après-ski wat meer levendig dan het Zwitserse deel. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor de doorgewinterde kilometervreter die vooral komt voor de sneeuw en iets minder waarde hecht aan alles daaromheen.

De Zwitserse gebieden zijn zeer eenvoudig met de auto te bereiken. Je rijdt over de Zwitserse A9, onder andere langs het meer van Génève. Je kunt tot aan Monthey over de snelweg reizen en afhankelijk van de eindbestemming ben je maximaal een half uur over bergwegen onderweg. Wil je liever vliegen dan kun je het beste aanvliegen op de luchthaven van Génève, de rit duurt iets minder dan 2 uur. Monthey heeft ook een treinstation en de transfer duurt ongeveer een half uur. Ook zijn er verschillende touroperators die bus pendeldiensten aanbieden naar het Zwitserse deel van Portes du Soleil, waaronder Winterliner.

Ski's huren met korting in Portes du Soleil

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Portes du Soleil met korting via:

Informatie over het skigebied

Portes du Soleil

 • Mountain
  Piek 2466 meter
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  14
 • Stoeltjesliften
  86
 • Sleepliften
  86
 • Funpark
  30
 • Langlaufen
  280 km
 • Skiroutes
  70 km
 • Makkelijk
  37 km
 • Normaal
  133 km
 • Moeilijk
  380 km
 • Zeer moeilijk
  100 km
 • Totaal
  720 km

Dorpen in Portes du Soleil

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: