Wintersport Praz de Lys
Wintersport in skigebied Praz de Lys–Sommand. Foto: © Praz de Lys Sommand Tourisme
Skigebied Praz de Lys–Sommand
Skigebied Praz de Lys–Sommand. Foto: © Praz de Lys Sommand Tourisme
Langlaufen in Praz de Lys–Sommand
Langlaufen in Praz de Lys–Sommand. oto: © Praz de Lys Sommand Tourisme
Kinderparadijs Praz de Lys–Sommand
Kinderparadijs Praz de Lys–Sommand. Foto: © Praz de Lys Sommand Tourisme
Wintersport Praz de Lys Skigebied Praz de Lys–Sommand Langlaufen in Praz de Lys–Sommand Kinderparadijs Praz de Lys–Sommand

In de Franse Haute-Savoie liggen veel mooie skigebieden. Praz de Lys – Sommand is één van die skigebieden. Praz de Lys – Sommand is een bescheiden familievriendelijk skigebied met 55 kilometer skipisten. 55 kilometer klinkt niet als heel groot maar door de ruimtelijke opzet van het skigebied, voelt het eigenlijk veel ruimer aan.

Vanaf bepaalde punten in het skigebied heb je zicht op de Mont Blanc. Wil je toch een dagje ergens ander skiën, dan ligt Les Gets, onderdeel van Les Portes du Soleil, op een goed halfuur rijden. In Praz de Lys – Sommand is echter ook voldoende te beleven.

Ligging Praz de Lys–Sommand

In het skigebied vind je twee dorpen, die samen de naam van het skigebied vormen, namelijk Praz de Lys en Sommand. Sommand is eigenlijk een beetje een ‘saai’ dorp, het is een kleine verzameling accommodaties dichtbij de pistes en liften. Een echte dorpssfeer ontbreekt maar het is prima voor een ieder die van een heerlijk rustige omgeving houdt. Praz de Lys is een dorpje speciaal voor de wintersport gebouwd, al is er zeker wél aandacht besteed aan het uiterlijk van het dorp. Er zijn veel chalets met mooie balkons. Hier en daar zie je iets wat op een flatgebouw lijkt maar zelfs hier is veel gebruik gemaakt van hout. Alle basisvoorzieningen die je nodig hebt voor een week wintersport zijn hier goed aanwezig, al is er nergens een overvloed van. Het prijsniveau is hier vriendelijk. Praz de Lys is niet spotgoedkoop maar gewoon goed betaalbaar. Er zijn veel ski-in ski-out accommodaties, zoals we dat van veel Franse dorpen gewend zijn.

De dorpen liggen rond de 1400 meter hoogte. Er zijn nog wat pistes die nog iets later gaan en het hoogste punt ligt op 1980 meter hoogte. Het totale hoogteverval is dus niet al te groot en dat zie je terug in de moeilijkheidsgraad van de pistes: veel blauw en rood. Desalniettemin zijn er ook een aantal uitdagende zwarte pistes. Praz de Lys – Sommand beschikt tevens over 60 kilometer langlaufloipen. Het skigebied presenteert zich als kindvriendelijke familiebestemming en dat klopt ook wel, al houden ze minder rekening met mensen die geen Frans spreken. Ben je compleet afhankelijk van de skischool en spreek je geen Frans? Dan is Praz de Lys niet de perfecte wintersportbestemming. Wanneer de kinderen zelf al aardig kunnen skiën, is het hier des te leuker. Het skigebied is best overzichtelijk en verdwalen is niet onmogelijk, maar niet heel gemakkelijk. Er zijn verschillende kinderlandjes en er worden in het skigebied en in Praz de Lys verschillende activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Het skiseizoen begint in de derde week van december en eindigt halverwege de maand april. Praz de Lys – Sommand is een sneeuwzekere wintersportbestemming omdat de dorpen redelijk hoog liggen. Daarnaast beschikt het skigebied ook over 120 sneeuwkanonnen om moeder natuur een handje te helpen.

In een familievriendelijke wintersportbestemming heeft après-ski en uitgaan geen prominente rol en dat is hier niet anders. Als je veel geluk hebt tref je een leuke hotelbar, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. ’s Avonds is het hier heerlijk rustig.

Praz de Lys – Sommand ligt op 990 kilometer rijden met de auto vanaf Utrecht. Voor een Franse wintersportbestemming in de Alpen is dit bijna dichtbij te noemen. Na het verlaten van de snelweg ben je nog een klein uurtje onderweg naar je eindbestemming. Het vliegveld van Genève ligt op 4 tot 5 kwartier rijden, afhankelijk van welk dorp je eindbestemming is. Met de trein kun je hier wel geraken alleen is het vanuit Nederland niet zo praktisch omdat je allemaal nationale en regionale treinen nodig hebt. Zeker als je nog een uitstapje wil maken naar bijvoorbeeld Les Gets, is de auto echt het handigste vervoersmiddel voor dit skigebied.

Ski's huren met korting in Praz de Lys–Sommand

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Praz de Lys–Sommand met korting via:

Informatie over het skigebied

Praz de Lys–Sommand

 • Mountain
  Piek 1966 meter
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  0
 • Stoeltjesliften
  6
 • Sleepliften
  17
 • Funpark
  1
 • Langlaufen
  60 km
 • Skiroutes
  0 km
 • Makkelijk
  2 km
 • Normaal
  29 km
 • Moeilijk
  20 km
 • Zeer moeilijk
  6 km
 • Totaal
  57 km

Dorpen in Praz de Lys–Sommand

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: