Wintersport Val d’Allos – l’Espace Lumière
Wintersport Val d’Allos – l’Espace Lumière. Foto: © valdallos.com

Ver weg in de Franse Zuidalpen ligt het grote skigebied Val d’Allos – l’Espace Lumière. Het is (nog) geen Nederlandse publieksfavoriet omdat het een behoorlijk eind rijden is. Dit skigebied bestaat eigenlijk uit twee deelgebieden die met een buslijn aan elkaar verbonden zijn. Ter hoogte van het dorp Le Seignus vind je het gelijknamige skigebied Seignus met 50 kilometer aaneengesloten skipistes.

Zeven kilometer verderop ligt een skigebied met maar liefst 180 kilometer aaneengesloten skipistes. Er is een skipas te koop waarmee je in beiden skigebieden kunt skiën, dan kun je dus gebruik maken van 230 kilometer skipisten.

Ligging skigebied Val d’Allos – l’Espace Lumière

Als je wil skiën in Val d’Allos – l’Espace Lumière, kun je natuurlijk in verschillende dorpen in de regio verblijven. De dorpen die je direct toegang bieden tot de skigebieden zijn Pra Loup, Pra Loup - Molanes, La Foux d’Allos en Les Seignus d’Allos. De eerste twee dorpen zijn typische Franse wintersportdorpen die speciaal voor het toerisme gebouwd zijn. De architectuur is niet echt mooi, maar wel praktisch. Je vindt hier veel appartementencomplexen en vanuit veel accommodaties heb je ski-in ski-out mogelijkheden. Ook winkels en restaurants liggen voor de deur. La Foux d’Allos is eveneens speciaal voor de wintersport gemaakt maar ze hebben hier wel een andere architect voor gebruikt. Hier vind je mooie chalets op beboste hellingen. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en de accommodaties zijn veelal wat kleinschaliger. Mooie puntdaken, houten balkons, gewoon erg mooi. Ook vanuit dit dorp heb je ski-in ski-out mogelijkheden en zijn de winkels en restaurants binnen handbereik. Le Seignus bestaat eigenlijk uit meerdere delen, waarvan sommigen wel een beetje lelijk zijn en anderen juist weer authentiek en echt. De skilift begint aan de rand van het dorp. Le Seignus is wat uitgestrekter waardoor de voorzieningen ook wel in de buurt zijn, maar minder binnen handbereik als in de eerder genoemde dorpen.

De dorpen van dit skigebied liggen tussen de 1500-1800 meter hoogte. Dit is behoorlijk hoog maar dus wel een beetje de standaard in Val d’Allos. Het behoort niet per sé tot de sneeuwzekerste wintersportbestemming in de Alpen maar, door de hoogte kan er veel met kunstsneeuw opgevangen worden. Tegelijkertijd sneeuwt het hier zelden maar een beetje, als er sneeuw valt, is het meteen erg veel. Het skigebied Seignus is geschikt voor beginners en gezinnen (met kinderen). Het andere deel van het skigebied is weids en uitgestrekt en heeft toch wel veel uitdagende rode en zwarte pistes, die onontkoombaar zijn als je gebruik wil maken van alle 180 pistekilometers. Dit deel van het skigebied is dus echt geschikt voor de gevorderde wintersporter. Het hoogste punt dat je in het skigebied kunt bereiken met de skilift is de bergtop Tête de Sestriere op 2675 meter hoogte. Het skiseizoen begint medio december en eindigt halverwege april.

In dit skigebied vindt de après-ski vooral plaats in het dorp Pra Loup. Hier vindt je een tiental bars. In de andere dorpen heb je geluk als je een gezellige hotel- of restaurantbar vindt, want verder gebeurt hier ‘s avonds niet erg veel. Fransen houden natuurlijk wel van lang en laat tafelen, wat je natuurlijk ook kunt beschouwen als après-ski.

In het skigebied vind je bij de dorpen oefenweides. Er zijn verschillende plekken in het gebied ingericht als boardercross. Door de vallei loopt ook een langlaufloipe en in het skigebied ter hoogte van La Foux d’Allos is een rodelbaan die vier seizoenen per jaar geopend is. Het skigebied heeft de laatste jaren veel verouderde liften vervangen waardoor het nu een soort geheimtip is, want de (Nederlandse) drukte is (nog) niet gearriveerd in Val d’Allos – l’Espace Lumière.

Val d’Allos – l’Espace Lumière ligt op ongeveer 1200 kilometer rijden vanaf Utrecht, een beetje afhankelijk van welk dorp je uiteindelijke eindbestemming is. Deze afstand is fors en daar komt nog bij dat je maar liefst 2,5 tot 3 uur moet rijden over B-wegen wanneer je de snelweg verlaten hebt. Als je met het vliegtuig wil, behoren vier luchthavens tot de mogelijkheden. Echter ook hier geldt weer dat je dan nog een behoorlijke tijd onderweg bent, namelijk tussen de drie en vier uur. Dit zijn de luchthavens van Turijn, Nice, Grenoble en Chambéry.

Ski's huren met korting in Espace Lumiére

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Espace Lumiére met korting via:

Informatie over het skigebied

Espace Lumiére

 • Mountain
  Piek 2600 meter
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  3
 • Stoeltjesliften
  12
 • Sleepliften
  35
 • Funpark
  2
 • Langlaufen
  23 km
 • Skiroutes
  7 km
 • Makkelijk
  21 km
 • Normaal
  58 km
 • Moeilijk
  87 km
 • Zeer moeilijk
  14 km
 • Totaal
  187 km

Dorpen in Espace Lumiére

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: