Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Zweden, het land waar het nog echt winter is
Zweden, het land waar het nog echt winter is

Zweden, het land waar het nog echt winter is

Wintersport Live Wintersport Live

Zweden is een echt wintersportland. Pret in de sneeuw voor jong en oud. Van heel extreme sporten zoals ijsklimmen en helikopterskiën, tot rustig langlaufen en het maken van tochten door de ongerepte witte wereld, met een hondenslede of een rendierslede.

Zweden is nog niet zo bekend als wintersportland in Nederland, en dat is jammer, want hier kun je nog een echte winter beleven! Heerlijk koud en met veel sneeuw!

Een groot aanbod voor wintersport naar Zweden vind je bij BBI-Travel

Over ongekende ijsvlaktes

Je schaatsen onderbinden, je rugzak mee en glijdend genieten van een voortdurend wisselend winterlandschap. Eindeloze ijsvlakten. En soms zelfs op zee! Zweden heeft steeds meer plaatsen waar de schaatsliefhebber aan zijn trekken komt. Zweden biedt wat Nederland al jaren mist: veilig natuurijs voor schaatsers. Er zijn geveegde trajecten over diverse meren en kanalen. Het eerste ijs is er al in november. Hoe noordelijker hoe eerder. Zweedse schaatsliefhebbers trekken er dan al op uit. Omdat de ijsdikte plaatselijk zeer kan verschillen is het echter niet raadzaam om zo maar ergens in Zweden het ijs op te gaan. Dat doen de Zweden zelf ook niet. Daarom zijn er op diverse plaatsen geveegde banen gemaakt om te weten waar het veilig is. De bekendste zijn die van Mora/Orsa en Grangärde in Dalarna en het Bergslagkanalen in Värmland. Op deze drie plaatsen kun je naar hartenlust schaatsen. Er worden regelmatig toertochten en zelfs marathons georganiseerd. In Grangärde staat een hotel, waarbij je direct vanuit je hotelkamer zo naar het ijs loopt. De Nederlandse leiding van het hotel doet er alles aan om de Nederlandse schaatser alles te bieden wat een schaatsliefhebber nodig heeft. De schaatser kan naar hartenlust toeren op twee prachtige trajecten van 5 en 10 km.
Rond het Orsameer liggen diverse hotels en blokhutten. In deze regio, die al bekend is van het langlaufen door onder andere de Vasaloppet, is het schaatsen sterk in ontwikkeling. Er ligt op dit meer een geveegde baan van 25 km. In de zuidelijker gelegen provincie Värmland, ligt ’s winters een geveegde baan van 60 km. Naast de geveegde trajecten biedt Zweden de mogelijkheid om avontuurlijke schaatstochten te maken onder leiding van ervaren Zweedse gidsen. Deze gidsen kennen het ijs en de plaatselijke omstandigheden zeer goed. Ze nemen je mee naar de mooiste plekken, waar geen mens anders komt. Te midden van een ongerepte natuur en soms omgeven door alleen maar ijs: midden op zee.

Behalve het schaatsen biedt Zweden een groot aantal andere wintersportmogelijkheden zoals langlaufen en alpineskiën, en een groot aantal winterse activiteiten met onder andere sledehonden- en sneeuwscooters safari. Ga eens snowboarden in een van de 164 snowboardparken, of als je heel avontuurlijk bent, doe mee aan het helikopter skiën.

Pistekaart Sälen
Pistekaart Sälen

Omhoog langs de ijspegels

Met je stijgijzers in de ijzige pegels van een rots de hoogte in. Behoedzaam en doordacht omhoog. Op diverse plaatsen in Zweden is het mogelijk om over ijs te klimmen. Onder begeleiding en met de juiste uitrusting ga je omhoog langs ijzige rotsen of langs een bevroren waterval. Riksgränsen is de meest noordelijke winterbestemming in Zweden en één van die plekken waar je tot ver in het voorjaar terecht voor deze boeiende manier van klimmen. Sneeuw en ijs zijn hier nog tot in juni zeer nadrukkelijk aanwezig. Dat trekt klimmers uit diverse landen om hier, nog laat in het seizoen te oefenen. En ben je uitgeklommen, geen probleem, je kunt hier skiën tot ver in juni. Zowel overdag als ´s nachts, onder de middernachtzon.

Je eigen spoor trekken

Op smalle latten door een glooiend landschap. In een geprepareerde loipe of zelf je sporen trekkend. Dwars door een witte wereld van bossen en heuvels. Zweden kent een zeer uitgebreid loipenet. Waar mensen wonen en zich van daaruit in de omringende natuur begeven, voeren loipes alle kanten op. Langlauf wordt in Zweden zeer breed beoefend. Zowel in alle leeftijden als in recreatie en topsport. Zweden heeft in de geschiedenis van de skisport al vele internationale toppers voortgebracht. Door de Zweedse bergen van Lapland in het noorden tot Dalarna in het zuiden lopen diverse langlaufroutes, waarlangs hutten liggen voor overnachting. Wie op zoek is naar langere langlauftochten kan in Zweden zijn hart ophalen. Keuze genoeg, zowel in moeilijkheidsgraad als afstand. In het noorden is het bergstation in Abisko een goed uitgangspunt voor trektochten in Lapland. Meer zuidelijk is Jämtland een favoriete plek met de bekende driehoek Storulvån, Sylarna en Blåhammaren. Härjedalen biedt met zijn aaneengeschakelde langlaufloipes maar liefst een netwerk van 300 km loipes. De pistes zijn vaak belicht en het is zeker een leuke ervaring om midden in de nacht te gaan skiën. Afterski is bij de Zweden net zo populair als in een huisje voor de open hard of in de sauna te zitten. Behalve de loipes in het Zweedse bergland, zijn er ook echte centra voor langlauf. Mora in Dalarna is daar één van. In deze plaats ligt een apart skistadion en tevens is deze plaats het eindpunt van de beroemde Vasaloppet. Deze 90 km lange langlauftocht die meer dan 15.000 deelnemers uit de gehele wereld trekt, eindigt in het hartje van de stad. Traditiegetrouw staat Mora de eerste zondag van maart volledig op zijn kop. In Midden- en Noord Zweden zijn eveneens veel mogelijkheden voor langlaufers, zowel bij de alpinecentra als daarbuiten. Veelal zijn de loipes goed gemarkeerd met overzichtkaartjes aan het begin van de loipes. Het seizoen voor langlauf is in Zweden zeer lang. Het is sneeuwzeker vanaf november tot eind april. Bijzonder aantrekkelijk kan het zijn om pas begin april op pad te gaan. De dagen zijn lang en de zon heeft veel kracht, een fantastische ervaring met je rugzak op je latten in de Zweedse bergen.

Een hotel van ijs

De meest uniek winterervaring in Zweden, kun je opdoen in het noorden van Zweeds Lapland, in het ijshotel in Jukkasjärvi. Hier begrijp je pas goed wat we bedoelen met een winter in Zweden Elk jaar wordt dit hotel opnieuw opgebouwd, van enorme blokken ijs en tonnen sneeuw. Met water dat direct bevriest als cement tussen de muren. Het ijshotel vormt een bijzonder contrast in het oude dorpje lappendorpje Jukkasjärvi met in het centrum de historische houten kerk uit 1607. Ook dit jaar is al weer begonnen met de bouw van het ijshotel van deze winter, de opening staat gepland op 13 december a.s. Jaarlijks geven vele stelletjes uit de hele wereld een ´koud´jawoord in de beroemde ijskapel van het ijshotel. Voor de inrichting van de kamers worden elk jaar beroemde kunstenaars uitgenodigd die hun eigen visie op ijs- en ijsbewerking mogen uitwerken. Elk jaar is het ijshotel dan ook weer uniek. Behalve de ijzige designkamers zijn er ook groepskamers, bijzondere suites en naast het ijshotel zelfs diverse stuga´s (houten huizen) voor degenen die een nachtje ijshotel toch echt te koud vinden. Sommige van deze stuga´s hebben een schuin dakraam, zodat in de winter met helder weer het noorderlicht (de aurora borealis) aanschouwt kan worden. Een fantastisch hemels schouwspel met uitzonderlijke slierten groen, blauw in de donkere winternacht.  En in mei is alles voorbij: dan wordt de zon steeds warmer en smelt het ijshotel. Wat over blijft is slechts water, dat terugvloeit naar waar het een jaar eerder vandaan kwam: de rivier de Tornio.

Maak nader kennis met de samicultuur

Bij een winter in Zweden hoort het ijshotel! Vanuit het ijshotel kunnen allerlei spannende en avontuurlijke activiteiten ondernomen worden. Vanaf een uur tot zelfs meerdere dagen kun je met sami-gidsen (lappen) mee op husky- of rendiersafari de natuur in. Onderweg leer je over het leven en de tradities van de Lapse bevolking. Je leert ijsvissen, krijgt les in het maken van ijssculpturen, en kunt na het gebruik van een echte Zweedse sauna even af koelen in het heerlijke, heldere water van de Torniorivier.

Op sneeuwscootersafari hoort bij een winter in Zweden

Een spectaculaire manier om kennis te maken met de natuur is een tocht op een sneeuwscooter. De weidsheid en schoonheid die je ervaart terwijl je een bevroren meer over scheurt is overweldigend. Heel anders dan op ski´s of op sneeuwschoenen, geeft een tocht op een sneeuwscooter je veel directer toegang tot de natuur. Een sneeuwscooter is heel eenvoudig te bedienen. Je zet gewoon de knop op de aan stand en geeft gas via je handvat. En weg ben je. Voor toeristen is een ritje op de sneeuwscooter gewoonweg vermaak, maar de meeste Zweden hebben de sneeuwscooter ´s winters hard nodig als vervangend vervoersmiddel. Als de sneeuw namelijk zo hoog ligt dat ergens lopend naar toe gaan moeilijk wordt en de auto niet overal meer kan komen.

Huskysleetocht
Huskysleetocht in Noord-Zweden

Lekker skiën en luxe relaxen in het winterse Åre!

Wat veel Scandinaviërs al ontdekt hebben, maar veel Nederlanders nog niet, is dat de wintersportplaats Åre met 100 km piste het grootste wintersportgebied in Scandinavië is.
Vanwege de noordelijke ligging is de sneeuw hier heerlijk poederig van begin december tot met eind mei. Het gebergte biedt er ruimschoots mogelijkheden voor alle niveau skiërs, langlaufers en snowboarders. En behalve skiën is het uiteraard mogelijk om voor een avontuurlijk of cultureel dagje uit te kiezen, op een sneeuwscooter, een rendier- of huskyslede of door in de nabije omgeving een lappendorp te bezoeken. Åre is daarnaast ook beroemd om de goede en gezellige après-ski mogelijkheden, de authentieke dorpskern en de verfijnde restaurants. En voor de echte cracks is er uiteraard het heli-skiën en het ijsklimmen.

Om het de wintersport gasten in Åre helemaal naar de zin te maken ga je naar relaxcentrum Holiday Club. Behalve 157 luxe viersterrenhotelkamers (waarvan 6 suites), een sub tropisch zwemparadijs (Water World) en de grootste spa van Zweden ( Sauna World met ijssauna en toegang tot het meer), beschikt de Holiday club tevens over diverse restaurants, winkels, familie entertainment en diverse conferentie faciliteiten voor in totaal 3000 personen. Voor de kinderen is er zowel zomers als ´s winters een speciale Kids Club.

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden: www.visitsweden.com/zweden

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.