Skigebied Säfsen in Zweden
Skigebied Säfsen in Zweden

Wintersportgebied Säfsen – Zweden

Wintersport Live Wintersport Live

Blog: Nina Blanken

Nina Blanken vertelt over het wintersportgebied Säfsen in Zweden. Leren skiën en snowboarden met een eland in de verte. Langlaufen, paardrijden en wandelen door de bossen. Bijkomen in een knus rood huisje met sauna en heerlijk eten. Geen après-ski herrie. Wel met een sneeuwscooter over een bevroren meer scheuren. Dat kan in Säfsen, een wintersportgebied in Zweden.

Midden in Zweden op zo'n 400 meter hoogte ligt vakantieoord Säfsen. Rij je er met de auto heen, vanuit Nederland of vanaf de luchthaven in Stockholm, dan vraag je je af: waar blijven die bergen. Kijk je op de kaart dan ligt wintersportgebied Säfsen midden in Zweden, links van Ludvika, bij het slaperige dorpje Frederiksberg. Een glooiend landschap vol meren en bossen. Van november tot eind maart bedekt onder een dik pak sneeuw.

Pharos reizen van de ANWB biedt wintersportreizen aan naar Säfsen: Pharos - Säfsen

Je hoeft in Zweden niet de bergen in te rijden om te kunnen wintersporten. Eenmaal aangekomen bij Säfsen zie je één berg. Daarom de steile zwarte piste blinkend in de zon. De andere hellingen aan beiden kanten in een boog eromheen. Later zal blijken dat de piste met opzet zo is ingericht.

Jonge gezinnen, beginners en rustzoekers.

Voor jonge gezinnen en beginners is Säfsen een heerlijk oord, maar ook voor mensen die rust zoeken, die graag gaan wandelen, paardrijden en langlaufen. Die willen bijkomen in een aangenaam huisje met sauna en Ikea-inrichting. En voor mensen die van lekker eten houden is Säfsen ook ideaal.

In je stuga – je rode huisje - kun je zelf koken. Of je gaat eten in de Hyttan - een grote, zeer knusse receptie annex restaurant annex woonkamer. Elandenvlees, ingelegde haring, vossenbessen, schalen vol verse groenten, pannenkoekjes, kaasfondue. Allemaal uitstekend klaargemaakt.

Pistekaart Säfsen - Zweden
Pistekaart Säfsen - Zweden

Wintersportgebied Säfsen: Skiën met eland Filurius.

Het skigebied is met 15 kilometer en 16 afdalingen, die allemaal op hetzelfde punt weer uitkomen, relatief klein. En daarom zeer geschikt voor jonge gezinnen en beginners. Het loipennet daarentegen beslaat 115 kilometer. Onder de Zweden is langlaufen waanzinnig populair.

Een jong Zweeds vertelt dat ze hier al drie jaar met hun kinderen komen. Ze komen voornamelijk om te skiën en vervelen zich geen moment. ‘De vorm van de piste is perfect, we maken ons nooit zorgen om de kinderen,’ vertelt vader Björn. ‘Meestal zitten ze in een lesgroepje met mascotte Filurius. Als ze alleen omhoog en zijn ze binnen 20 minuten niet beneden, dan gaan we kijken waar ze uithangen.'

Scheuren op een sneeuwscooter.

De rust afwisselen met wat spanning? In Säfsen is een snowpark waar je kunt stunten met je ski's of snowboard. En er is nog iets: Zweden is het enige land in Europa waar je compleet vrij bent om met een sneeuwscooter door de bossen en over het ijs te scheuren.

'Er zijn 's winters niet veel Nederlanders in wintersportgebied Säfsen,' vertelt Olaf, de instructeur die uitlegt hoe je het grote gevaarte van ruim 300 kilo moeten besturen. 'Maar als er Nederlanders zijn, komen ze altijd hierheen voor een sneeuwscootersafari.’

Kijk voor meer informatie op: www.safsen.se

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties