Eggli-gondel in Gstaad
Eggli-gondel in Gstaad - September 2019

Vernieuwingen West-Zwitserland

Evelien Evelien

In deze blog vertel ik jullie meer over de vernieuwingen in West-Zwitserland, ook wel Romandië genoemd. Hier wordt veel Frans gesproken en de kantons Bern, Jura, Genf, Freiburg, Neuenburg, Vaud en een deel van Wallis vormen deze regio. Niet in al deze kantons kan geskied worden, maar in een aantal wel.

In daar staan dan ook wat grote en bekende namen tussen. Men heeft in West-Zwitserland niet stilgezeten. Hierbij een overzicht van de grootste projecten.

4 Vallées (Nendaz en Verbier)

Dit skigebied ligt in het Franstalige deel van Wallis, en wordt door sommigen onder Unterwallis of Mittelwallis gerekend. Het is een heel groot skigebied waar de komende jaren meerdere investeringen gedaan gaan worden. In de zomer van 2019 wordt gestart met de bouw van en 8-persoonsgondel in het skigebied van Nendaz, naar Plan du Fou. De nieuwe gondel moet een sleeplift én een grote 60-persoons gondel gaan vervangen.  Voor volgende zomer staan ook nog twee liften op het programma in Verbier.

Nendaz - Plan du Fou
Nendaz - Plan du Fou

Anzère

In het skigebied van Anzère wordt naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van 2020 begonnen met de bouw van een 4-persoons stoeltjeslift. Deze vertrekt vanaf het punt Les Luys en brengt je bijna tot de top van de Pas de Maimbré. Op dit moment staat hier een ankerlift. Anzère heeft grootse plannen om de komende jaren te vernieuwen en het skigebied her in te richten. Toch is er nog geen zekerheid wanneer de lift precies gebouwd zal worden.

Crans Montana

De afgelopen jaren is Crans Montana, in het Franstalige deel van Wallis, bezig met een comeback. Ooit was het een mondain skioord, maar eerst door de bankencrisis en toen door het loslaten van de koppeling is dit wel een beetje in een dip belandt. Ook is er her en der gesteggel tussen liftexploitanten en landeigenaren. Al een aantal jaren ligt het plan om een nieuwe gondel vanuit Aminona te gaan bouwen. Hier was een gondel, maar de concessie was verlopen. Er is veel onzekerheid over wanneer de nieuwe gondel er komen gaat, maar dat hij er komt is bijna wel zeker.

Moléson

In de regio La Gruyère (je weet wel, van die heerlijke licht-pittige kaas) vind je een aantal verrassende en kleine skigebiedjes. Vooral deze skigebiedjes hebben het erg zwaar gehad de laatste jaren, maar ook hier durven ze weer een beetje vooruit te kijken. In het deelgebied Moléson wordt een ankerlift vervangen voor een 4-persoons stoeltjeslift. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet helemaal zeker, maar dit staat gepland voor de zomer van 2020. De lift kan dan in winterseizoen 2020/2021 in gebruik genomen worden. La Gruyère is een verrassende (wintersport)vakantieregio. Veel Nederlanders zullen hier niet snel aan denken omdat het allemaal kleinere skigebiedjes heeft. Maar als je met de auto op vakantie gaat kun je hier echt heel veel leuke diverse dingen doen. Je kunt naar Montreux om Freddy Mercury de hand te schudden. Dan kun je ook gaan varen over het magische Lac Léman (Meer van Genève). Ook is er een prachtig kasteel, Château de Gruyère. Dit kasteel en de bijbehorende regio hebben een vreselijk rijke historie. Vergeet geen stuk échte Gruyère AOP mee naar huis te nemen wanneer je deze regio bezoekt!

Leysin

In het skigebied van Leysin-Les Mosses-La Lécherette wordt vermoedelijk in de zomer van 2020 gestart met het bouwen van een vervangende lift voor de huidige 2-persoons stoeltjeslift Choulet  - Les Fers. Deze wordt dan vervangen voor een 4-persoons stoeltjeslift. Ook hier is nog geen 100% zekerheid over wanneer precies de bouw zal starten. Leysin – Les Mosses – La Lécherette is een prachtig skigebied wat vanuit Nederland eigenlijk heel snel te bereiken is. Naast de mooie pistes, welke goed geschikt zijn voor de beginnende wintersporter, kun je hier ook fantastisch tussen de bomen off-piste skiën. Het is een beetje een verborgen pareltje maar vanaf de Zwitserse A9 rijd je er in een mum van tijd naartoe

Grindelwald

Één van de meest grote en spannende projecten in Zwitserland is mogelijk die van de V-Bahn in Grindelwald. Een ambitieus plan om drie nieuwe liftdelen neer te zetten waar maar liefst 470 miljoen Franc mee gemoeid gaat zijn. Vorige zomer is de bouw gestart, en komende winter 2019/2020 kan dat deel in gebruik genomen gaan worden. Als eerste is gestart met de bouw van een soort overkoepelend grondstation waar skilift, trein, bus en auto bij elkaar komen. Er zijn hier voorzieningen zoals (ski)winkeltjes, bars en 1000 parkeerplaatsen. Dan kun je in de nieuwe Grindelwald – Männlichen gondel pakken, die een tussenstop in Hohlenstein maakt. Hier komen 10-persoons gondels aan te hangen. Vanuit het grondstation vertrekt dan ook de Eigerexpress. De bouw hiervan is reeds in 2018 gestart en er wordt verwacht dat de lift in 2020/2021 in gebruik genomen kan gaan worden. Door de hoogte is dit een meerjarenproject, maar wel eentje die tot nu toe goed verloopt. De Eigerexpress wordt een zogenaamde 3S-bahn met gondels met 28 zitplaatsen. Door al deze vernieuwingen hoopt het skigebied up to date te blijven en 365 dagen per jaar een geliefde toeristenbestemming te zijn én te blijven. Het comfort neemt toe, de wachtrijen nemen af. Heel veel positieve effecten dus.

V-Bahn in Grindelwald
V-Bahn in Grindelwald

Gstaad

Waar wel zekerheid over is, is de Eggli-gondel in Gstaad. Dit was tot en met de winter van 2018/2019 een nostalgische 4-persoons gondel. Op dit moment (zomer 2019) wordt deze vervangen door een supermoderne 10-persoons gondel. Ook van deze lift zijn de gondels ontworpen door de Porsche Design Studio. De capaciteit wordt verhoogd van 850 naar 1250 personen per uur. Ook wordt de snelheid waarmee je boven bent aanzienlijk korter. Vorig jaar werd er in Gstaad ook een nieuwe lift gebouwd, welke afgelopen winter in gebruik genomen werd. Hiermee worden en zijn dus grote stappen gezet in de modernisering van dit skigebied.

Les Diablerets

Vanuit het dorp Les Diablerets vertrok jarenlang een nostalgisch en historisch oranjerood gondeltje, welke je naar het deelgebiedje Isenau brengt. De concessie van de 4-persoons gondel is verlopen waardoor dit deelgebied al enkele winters gesloten is. Het plan was dat er al een nieuwe lift zou zijn, maar door geschillen met eigenaren en het probleem om de financiën rond te krijgen is dit helaas nog niet het geval. Hopelijk komt daar volgende zomer verandering in, al blijft het een onzeker project.

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties